2012 ABD Başkanlık Seçimlerinin Sosyal Medya Yansımaları

 

Amerika'da yaklaşık 8 ay süren zorlu seçim süreci, geçtiğimiz hafta başkan Obama'nın zaferiyle sonuçlandı. Bu 8 aylık süreç her ne kadar adayların mitingleriyle günlük hayatta gayet yoğun geçse de, bir büyük savaşta sosyal medya üzerinden verildi. O kadar yoğun bir gündem oluştu ki Amerika'da, seçimden sonra internet sitelerinin şükürler olsun ki seçim bitti artık teknolojiye odaklanabileceğiz tarzında attığı başlıkları çok net hatırlıyorum.

Gelelim seçimin sosyal medya tarafına yansımalarına. Seçim süreci ve sonrası gerçekten ilginç istatistiklere sahip oldu. Bunlara yazımızın sonunda yer vereceğiz, şimdi sürecin sosyal medya yansımalarından bahsedelim. Obama'nın hem 2008 seçimlerinde hemde bu son 2012 seçimlerinde online pazarlamaya ne kadar önem verdiğini rahatlıkla görebiliyoruz. 2008 seçimlerinde sosyal medya başarısının üzerine kitaplar yazılan Obama, o günden bugüne sosyal medya bilinci çok daha gelişmiş bir siyasetçi olarak çıktı karşımıza. Artık  günlük hayatın en önemli yapı taşını oluşturan ticaretin bile yoğun olarak internet üzerinden yapılması, önceleri hayatın yalnızca küçük bir yansımasının oluşturan internetin artık göz ardı edilemez bir mecra haline geldiğinin en büyük göstergesi.

2008 seçimlerine ait yukarıdaki grafiğe baktığımız da rahatça görebildiğimiz gibi Obama'nın sosyal medya iletişimine verdiği değeri o günlerde bile rahatlıkla görebiliriz. Şimdi gelelim 2012 seçimlerine. Obama'nın sosyal medya iletişimine karşı duruşu yıllar yılı hiç değişmedi. Altta ki infografikten görebileceğiniz gibi Obama, seçim sürecinde online reklama tam 52 milyon dolar harcarken rakibi Romney'in harcadığı tutar ise yalnızca 26 milyon dolar. Harcanan tutarlar arasında ki 2 kat fark, Obama'nın tıpkı 2008 seçimlerinde olduğu gibi rakibinin önüne geçmesini sağlayan en büyük etkenlerden biri.

Gelelim seçim sürecinin sonrasına. Yazının başında da dediğimiz gibi seçim öncesinde olduğu gibi sonrasında da ilginç istatistiklere sahip. Bunlardan ilki Barack Obama'nın seçim zaferinden sonra hem Facebook hem de Twitter hesabından paylaştığı zafer fotoğrafının, sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraf olma özelliğini kazanmasıydı. 13 kasım itibariyle Facebook üzerinden 4 milyon dörtyüz bin beğeni, 581 bin paylaşım alan fotoğraf, Twitter üzerinden de aynı geri dönüşü alarak 814 bin retweet aldı.

Bir diğer ilginç istatistik ise Romney'in Facebook üzerindeki takipçileri hakkında. Romney'in seçimi kaybetmesinden sonra ki 3 günlük süreçte, Facebook sayfasında ki beğenen sayısı tam 50,000 azalmış. Bu da saat başı her 847 kişinin Romney'i desteklemekten vazgeçtiğini gösteriyor.

Seçim sürecinde yaşanan bir diğer ilginçlik ise Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın Twitter takipçilerine direkt mesaj göndermesiydi. İçeriğinde takipçilerinden kendi Twitter takımınlarına katılmalarını, takipçilerine ulaşmakta onlara bir köprü olmalarını isteyen Obama çiftinin, bu DM'yi tüm takipçilerine gönderip göndermediği ise kesin değil.

Yaklaşık 8 ay süren ve yoğun bir rekabete sahne olan bir seçim süreci daha sona erdi. Karşılıklı atışmalara, hamlelere ve sosyal medya kampanyalarına sahne olan bu süreç, siyasiler açısından da sosyal medya bilincinin iyice yer etmesinde büyük rol oynadı. Ekim 2013'te benzer bir seçim sürecine hazırlanan Türkiye ise, Amerika'daki bu sürece benzer bir süreç yaşayacak mı hep birlikte göreceğiz. Umudum o ki önümüzdeki seçim döneminde Türkiye'de de siyasiler sosyal medyanın gücünü göz ardı etmez, gereken değeri gösterir ve yatırımları yapar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir