1889'da Edouard ve André Michelin tarafından Clermont-Ferrand’da kurulan şirket, bugün dünya lastik pazarı liderliğinde Japon devi Bridgestone ile oldukça çekişmeli bir rekabet içerisinde.
Michelin her yıl düzenli olarak yıllık cirosunun %4’ ünü Ar-Ge harcamasına yatırıyor. Genişlemesindeki en büyük etkenlerden birini de bu olarak belirliyor ve özellikle ‘yeşil lastikler’ konusunda oldukça iddialı.
Peki hepimizin de oldukça iyi bildiği Michelin’in logosu hakkında ne düşünüyorsunuz? Logonun gelişimi veya değişim aşamaları hakkında bilginiz var mı?
Edouard Michelin 1984'te bir fuarda üst üste yığılmış otomobil lastiklerini görünce, bu figür üzerine "kol ve bacakları olmayan bir adam" benzetmesini yapmış ve hemen ardında reklamcısına lastiklerden yapılmış bir adam çizimi siparişi vermiş. İşte Bibendum adı verilen lastik adamın doğuş hikayesi de böylece başlamış oluyor.
Bibenbum’un oluşturulduğu ilk hikaye ‘Şimdi bize içelim’ sloganıyla ortaya çıkarılmış. Kahramanın elindeki kadehin içine dikkat ederseniz cam ve çivi parçalarından oluşuyor. Böylece firma lastiklerin olası tehlikelere karşı olan kalitesinin de altını çizmek ister gibi görünüyor.
1905 yılında , Michelin'in Londra'da bir satış ofisi açmasının ardından; Michelin Man, kask giyen ve kalkan taşıyan , bu yeni toprakları fethetmek için görevlendirilmiş bir şövalyeye dönüşmüş.
1907’de New Jersey’de kurulan fabrikanın ardından; Michelin Man’ in yeni görevi ürünlerinin avantajları üzerine yoğunlaşmak ve tanıtım sağlamak olmuş.
1922’de Kuzey Afrika’da Michelin Man, buranın kültürüne oldukça yakın görünüyor.
1926’da oluşturulan çalışmayla; özellikle lastiklerin patlaması üzerindeki en büyük tehdit olan çocuklara karşı Michelin’in tutumu anlatılmaya çalışılmış.
1930’dan sonra ise Bibendum karakteri görünüm açısından biraz daha farklılaşma yoluna giderek, günümüzde aşina olduğumuz bu günkü halini almış.