Yerli FinTech Girişimi Figopara, Covid-19 Sürecinde 230 Milyon TL’lik İşleme Aracılık Etti

Yerli FinTech girişimi olan ve bugüne kadar KOBİ’lerin 800 milyon TL’lik işlem hacmine aracılık eden Figopara, Corona virüs salgınının üç aylık sürecinde (11 Mart – 23 Haziran) 230 milyon TL’lik işleme aracılık yaptı.
Figopara’nın sunduğu hizmetler ile nakit akışlarını bozmadan, finansman ihtiyacını karşılamak isteyen şirketlerin 11 Mart ile 23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği işlemlerle geçen senenin aynı döneminde yapılan fatura iskontolama işlemi üç kat artış gösterdi.
Sunduğu platform ile alıcı ve satıcı arasındaki ticaretin finansmanını kolay ve ulaşılabilir hale getirirken, tedarik zinciri döngüsünü de hızlandırdıklarını söyleyen Figopara kurucu ortağı Koray Bahar “Koronavirüs sürecinde hızla yükselen e- ticaretle birlikte alıcı ve satıcı firmalar ile İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) belirlediği ISO 100 şirketleri tedarikçi finansmanı konusunda Figopara’ya ilgi gösterdi. 11 Mart tarihinden bugüne 230 milyon TL’lik işleme aracılık ederek, aracılık ettiğimiz tutarı geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat arttırdık. Hedefimiz 1 milyar TL’lik işleme aracılık ederek şu anda elde ettiğimiz büyümenin 3 katına ulaşmak. Figopara olarak hem tedarikçi şirketlerin hem de KOBİ’lerin ticaret finansmanına daha rahat ulaşmaları için gerekli AR-GE çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Var olan 1.000 aktif kullanıcı sayımızı da 3.500 kullanıcıya çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Sosyal Medya Yönetim Platformu RADAAR, TechOne’dan Yatırım Aldı

Birden fazla sosyal medya hesabını yönetmek için özel olarak tasarlanmış yapay zeka destekli sosyal medya yönetim platformu RADAAR, 5.9 Milyon TL değerleme ile TechOne’dan tohum yatırımı aldı. Mustafa Ercan Zırh tarafından kurulan RADAAR, sunduğu yapay […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
VR ve AR ile Çalışan Verimliliği Artıyor

Son dönemde teknolojinin en heyecan verici gelişmeleri sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerinde yaşanıyor. Öyle ki, pazar sadece bu yıl %78 büyüyor. Statista’nın hesaplamalarına göre, VR/AR pazarı, 2020 sonunda 18,8 milyar dolarlık bir hacme ulaşacak. Böylelikle 2019’a göre %78’lik büyüme yaşayacak. 2026 yılında da pazarın 120 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan’a göre, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde, VR/AR teknolojilerindeki bu hızlı büyümenin nedeni iş yerinde üretkenliği ve verimliliği artırmada oynadığı kritik rol. VR/AR kullanımının temel alanları olarak oyun, otomotiv endüstrisi, sağlık hizmetleri ve perakende sektörleri öne çıksa da, her sektörün bu teknolojileri çalışma ortamında kullanarak çalışan performansını ve verimliliğini artırabildiğini belirten İnan, son dönemde bu teknolojileri kullanarak sanal iletişim ve çalışan verimliliğini artırmanın yollarını da şöyle paylaşıyor:
İş Birliğini Güçlendiriyor
"COVID-19 pandemisi birçok sektörde uzaktan çalışmayı zorunluluk haline getirdi. Uzaktan çalışmanın performansa etkisini en aza indirgemenin en önemli yollarından biri de VR/AR teknolojileri. Evden çalışma döneminde, VR setlerini kullanan çalışanlar, daha etkili bir performans ortaya koyuyor.
Farklı birimlerden kişilerin kolaylıkla bir araya gelip etkili toplantılar yapmalarına imkan tanıyan VR teknolojileri uzaktan iş birliği yapmayı da kolaylaştırıyor. Çalışanlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar VR teknolojisiyle yaratılan video konferanslarda, 360 derecelik bir ortamda iş arkadaşlarıyla gerçeğe yakın bire bir etkileşimde bulunabiliyor. AR, çalışanlar arası paylaşımı geliştirerek iş birliğini de güçlendiriyor."
İyileşme Sağlıyor
"VR/AR teknolojileri çalışan verimliliğiyle birlikte şirketin verimliliğini de iyileştiriyor. Boeing, teknisyenleri daha önce 747 Süper tankerlerini bağlamak için kullandığı 20 fit uzunluğundaki diyagramların yerini alan etkileşimli 3D AR modelleri kullanıyor. Şirket bu şekilde görevi tamamlamak için harcadığı zamanda %30, yapılan işin kalitesinde de %90’lık iyileşme sağladı.
Ev içi mobilite çözümlerinde lider oyunculardan olan Thyssenkrupp, satış görevlilerini ilk ziyaret sırasında merdiven boyutlarını hızla ölçen AR kulaklıklarıyla donattı. Kulaklık, verileri üretim ekipleriyle otomatik olarak paylaşarak veri girişini ve karar verme süresini azaltıyor. Artırılmış gerçeklik gerçek dünyayı geliştirirken sanal gerçeklik tamamen yeni bir dünya yaratıyor. Telekomünikasyon şirketi Verizon’daki teknisyenler VR kulaklıklarla eğitim veriyor. Ofisten hiç çıkmadan çatıların üstüne ve elektrik direklerine fiber optik kablolar kuruyorlar. Bu teknoloji Verizone’un iş süreçlerini ve verimliliğini önemli ölçüde artırdı."
Etkin Bir Öğrenme Aracı
"VR/AR teknolojisi eğitimde de etkili olarak kullanılıyor. VR setleriyle sahada fiziksel olarak bulunmaya gerek kalmadan bilgi ve beceriler etkili bir şekilde çalışanlara aktarılabiliyor. Walmart, Mercedes-Benz ve Volkswagen gibi büyük şirketler VR/AR kullanarak çalışanlarını eğitiyor. Walmart 140 bin çalışanını VR teknolojilerini kullanarak eğitiyor. Walmart, VR kullanarak yapılan eğitim çalışmalarının çalışanların memnuniyetini %30 artırdığını açıkladı. Harvard Business Review makalesine göre, AR bazı şirketlerde çalışan için eğitim süresini neredeyse sıfırladı."
Güvenliği Test Ediyor
"VR/AR, ürün tasarımı ve testi için de önemli. Sanal gerçeklik teknolojisini kullanan mühendisler, en iyi performansı elde etmek için son ürünü önceden izleyip tasarımda değişiklik yapabiliyor. Kalite asistanları ise ürün üretime girmeden önce operasyonda herhangi bir kusur olup olmadığını kontrol edebiliyor. VR/AR sayesinde mühendisler maket üretmek zorunda kalmadığı için kaynaklar boşa harcanmıyor, önemli bir maliyet tasarrufu sağlanıyor.
Otomotiv sektöründe mühendisler üretim süreci başlamadan önce otomobilin güvenliğini sanal ortamda test edebiliyor. VR erişilebilirlik açısından da kullanışlı. Karmaşık projeler çok sayıda ekiplerin müdahalesini gerektirdiğinden VR teknolojisini kullanan ekiplerde her üye bulut tabanlı projeye erişebiliyor ve sorumlu olduğu bölümü iyileştirebiliyor. Tüm ekip, ürün geliştirme süreci boyunca birbirini denetlediğinden, bu tür bir iş birliği daha hızlı ve daha az riskli olarak görülüyor."
Stresten Arınıyorlar
"Yapılan birçok çalışmaya göre iş yerinde molalar vermek verimliliği artıran en önemli unsurlardan. Bu noktada da VR yine etkili bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. VR’la çalışanlar tatil merkezlerinin sunduğu canlandırıcı atmosferi simüle edilmiş bir ortamda hissedebilir. Sanal gerçeklik seyahatlerine çıkmak ya da sanal dünya oyunlarını oynamak, çalışanların stresle başa çıkmasını sağlarken bu tür aktivite değişikliğiyle zihinlerini dinlendirmelerine ve daha odaklı şekilde işlerine geri dönmelerine imkan sunuyor."
Karmaşaya Son Veriyor
"Ofis ortamında kağıt yığınları, belgeler, hatırlatıcılar ve onlarca görevi organize şekilde yerine getirmek yönetilmesi zor konulardan. Bu noktada da VR karmaşık görevleri eksiksiz bir şekilde oranganize etme konusunda çalışanların en büyük yardımcısı olabiliyor. Belge ve diğer kaynakları düzenlemek için VR kullanılması ofiste daha ferah bir çalışma ortamı yaratmanın yanında çalışanların iş takibini kolaylaştırıyor, verimliliğini artırırken stress seviyesini düşürüyor."
İK Maliyetlerini Düşürüyor
"İşe alımda da VR kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Kısa sürede çok sayıda adayla görüşmek zorunda kalan şirketler, sanal gerçeklikle sürecin maliyetini düşürürken verimi de artırıyor. Aday ve görüşmeyi yapan kişinin yan yana oturduğu bir sanal ortamda gerçekleştirilen görüşmelerde adayın iletişim becerilerini ortaya koyması için gerekli koşullar sağlanırken görüşmeciler de adayın yeteneğini ve iş uzmanlığını değerlendirebiliyor. Ayrıca VR/AR sayesinde çalışanlar simüle edilmiş bir ortamda başvurdukları pozisyon ve çalışmak istedikleri şirketle ilgili tam bilgilendirme alabiliyor."
Riskleri Bertaraf Ediyor
"Sanal gerçeklikle çalışanlar, yeni fikirler üretirken bunları gerçek çalışma ortamında uygulamadan önce test edebiliyor. Sadece test etmekle kalmıyor, aynı zamanda olası riskleri de bertaraf ediyorlar. Giyilebilir artırılmış gerçeklik cihazları doğru bilgiyi doğru zamanda ve ideal formatta doğrudan çalışanlara sunarken aynı zamanda kesintisiz çalışabilmelerini ve işlerini daha kısa zamanda yapmalarını mümkün kılıyor."
Honda, Siber Saldırı Sonrası Üretime Ara Verdi

Honda geçtiğimiz günlerde siber saldırıya uğramış, bunun üzerine Türkiye fabrikasının da içinde bulunduğu bazı fabrikalarında üretimi durdurmuştu. Şirket yaptığı açıklama ile yeniden üretime başladığını duyurdu. Otomotiv şirketinin sözcüsü yaptığı açıklamada, […]
OYAK, TOTAL ve M Oil’i Satın Aldı

OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M Oil’i Demirören Holding’den devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. OYAK'tan yapılan açıklamada, Milangaz’ı satın almak amacıyla Demirören Holding ile görüşmelerin devam ettiği belirtildi.
OYAK, 30’un üzerinde ana sektörü doğrudan etkileyen ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan akaryakıt ve otogaz sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedeflediğini ifade etti.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Mevcut faaliyet alanları dışında yeni fırsatları titizlikle değerlendiren ve yatırım yaptığı sektörlerde hızla ilerleyen OYAK, Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M Oil’i Demirören Holding’den devralmak üzere Rekabet Kurulu’na başvuru yapmıştır. Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK, faaliyette olduğu sektörlerle entegre büyüyebilecek alanlarda konumlanma politikası doğrultusunda, Güzel Enerji ve M Oil’in ticari karlılığını, rekabetçi gücünü ve yarattığı katma değeri daha da artıracak olup; sürdürülebilir büyüme adımları atmaya devam etmektedir. Enerji sektöründeki dönüşümü ve potansiyeli öngören OYAK; tüpgaz, otogaz, dökmegaz pazarının öncü şirketi Milangaz’ı satın almak amacıyla Demirören Holding ile görüşmelere devam etmektedir. OYAK, 30’un üzerinde ana sektörü doğrudan etkileyen ve yaklaşık 150 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan akaryakıt ve otogaz sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedeflemektedir. Üyelerine ayrıcalıklı ve avantajı hizmet sunma vizyonuyla hareket eden OYAK, üyelerinin birikimlerini verimli yatırımlarla değerlendirmeye, ülkemizin büyüme ve istihdam yaratma hedeflerine ortak olmaya devam edecektir."
“Böyle Girişim mi Olur?” Dedirtecek 10 İlginç Girişim

Çağımız teknoloji çağı olduğu kadar aynı zamanda girişim çağı malumunuz. Küçücük girişimler büyüyor kocaman şirketler oluyor veya ne girişimler ne yatırımlar alıyor… İşte o “Ne girişimler ne yatırımlar alıyor” diyeceğiniz […]
Facebook’tan Türkiye’deki KOBİ’lere 7 Milyon TL’lik Yardım

Facebook, bugün yaptığı bir açıklamayla Türkiye’deki KOBİ’lere yönelik toplamda 7 milyon TL değerinde bir hibe programını hayata geçirdiğini duyurdu. Facebook’un geçtiğimiz aylarda başlattığı ve 30’dan fazla ülkede yer alan 30 bin KOBİ’ye 100 milyon dolar yardımda bulunma sözü verdiği hibe programının Türkiye ayağından faydalanmak isteyen KOBİ’ler, 26 Ağustos tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler.
COVID-19 sonrası KOBİ’lerin yaşadıkları zorlukları aşmalarında ve yeniden ayağa kalkmalarında onlara destek olmak isteyen Facebook’un "Facebook ile Güçlenen KOBİ’ler" projesi kapsamında hayata geçirdiği ve nakit ve reklam kredilerinden oluşan hibe programına sadece İstanbul’daki işletmeler başvurabilecek. Facebook, projede Deloitte ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapacak.
COVID-19’un, yalnızca bir kamu sağlığı krizi değil, aynı zamanda bir ekonomik kriz olduğunu ve bu dönemde en çok zorluğu KOBİ’lerin yaşadığını gördüklerini dile getiren Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, sözlerine şöyle devam etti:
“Şirket olarak bu zor ve belirsiz dönemde Türkiye’deki küçük işletmelerin yaşamakta oldukları problemleri dinledik ve bu işletmelerin yüzde 57’sinin ilerleyen dönemde nakit akışı sıkıntısı yaşamayı beklediğini gördük. Ülkemizde hayata geçirdiğimiz bu hibenin KOBİ’lerimizin bu süreci daha kolay atlatmalarına ve ayağa kalmalarına destek olmasını umut ediyoruz."
"Bununla birlikte KOBİ’lerin eğitime, dijitalleşme alanında rehberliğe ve daha iyi bir sosyal bağlantı altyapısına ihtiyaç duyduklarının da farkındayız. Bu doğrultuda Facebook ile Öne Çıkın ve Sınırları Aşan KOBİ’ler eğitimlerimizin sanal versiyonlarını tüm bölgede başlatıyoruz. Bununla da kalmayıp, ülkemizde Ticaret Bakanlığı, TOBB ve Türkiye’nin önde gelen pazaryerleriyle bir iş birliğine imza atarak Pazaryeri Destekleri sayfasını hayata geçirdik. Facebook olarak, insanların topluluklarında yer alan işletmeleri desteklemeye devam edebilmeleri için yeni yollar geliştirmeye devam edeceğiz.”
Facebook’un, Türkiye’deki KOBİ’lerin COVID-19 sebebiyle gördükleri zararları en aza indirmek ve e-ticareti her boyuttan işletme için mümkün hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğiyle İstanbul’daki topluluk merkezi Facebook İstasyon’un internet sitesi bünyesinde açtığı Pazaryeri Destekleri sayfası, Türkiye’deki KOBİ’leri ülkenin önde gelen pazar yerleri ile buluşturacak. Sayfayı ziyaret eden KOBİ’ler burada yer alan pazar yerlerinin kendilerine sundukları destekleri görebilecek ve satıcı olmak için başvuru yapabilecekler.
Proje ortaklarından TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal ise pandemi sürecinde ekonominin can damarını oluşturan KOBİ’lerin finansmana erişim konusunun en önemli gündem maddesi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınlarımızı her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda Facebook’un ülkemizdeki KOBİ’lere bu zor süreci atlatmalarında, gelişmelerinde ve büyümelerinde yardımcı olmak adına başlattığı bu hibe programını oldukça önemli görüyoruz. Aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı ve Facebook iş birliğiyle KOBİ’lerimizin çevrimiçi pazaryeri desteklerine erişebilecekleri Pazaryeri Destekleri sayfamızı da hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”
COVID-19 döneminde, insanların ve işletmelerin yerel topluluklarını desteklemek ve birbirlerine yardımcı olmak adına Facebook’ta nasıl bir araya geldiklerini görmenin oldukça ilham verici bir tecrübe olduğunu söyleyen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Departmanı Başkanı Çağatay Pekyörür ise şöyle dedi:
“Bu hibe desteği ve onunla birlikte hayata geçirdiğimiz eğitim kaynakları ve Pazaryeri Destekleri sayfası ile Facebook’ta yer alan işletmelere KOVİD-19’un yarattığı zorluklarla mücadele ederken ihtiyaç duydukları çevrimiçi desteği sunabilmeyi ve bu süreci en az zararla atlatabilmelerine yardımcı olabilmeyi umuyoruz. Önümüzdeki süreçte de Türkiye’deki insanların, toplulukların ve KOBİ’lerin teknolojiyi kullanarak başarılı olmalarına daha çok yardımcı olmak için çalışmaya devam edeceğiz.”
17 Ağustos saat 16:00'da başvurulara açılacak hibeden yararlanmak isteyen işletmeler için uygunluk şartları şu şekilde:
- Kar amacı güden bir işletme olmak
- 2 ile 50 arasında çalışana sahip olmak
- Bir yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor olmak
- KOVİD-19 sebebiyle zorluk yaşamış olmak
- İstanbul’da yer almak
- Hibeye başvurmak isteyen işletmelerin Facebook, Instagram ya da WhatsApp hesaplarının olması şartı bulunmamaktadır.
Hibe desteğiyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyen işletmeler facebook.com/grantsforbusiness sayfasını ziyaret edebilirler.
Henry Ford’dan 5 Değerli Girişimcilik Dersi

Henry Ford’un işindeki başarısı, onun sık sık otomobili icat eden adam olarak lanse edilmesine neden olur ancak bu doğru değildir. Başarısızlık hakkında düşünme eğilimimizi değiştirmeliyiz. Çünkü ancak bu şekilde başarısızlıklardan […]