Yeni Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda Pazarlamacı ve Reklamcıların Dikkat Etmesi Gerekenler

Geçtiğimiz hafta Perşembe akşamı mecliste oylanan tasarının kabulü ile yasalaşan yeni "Tüketiciyi Koruma Kanunu", önceki haftanın en önemli gelişmelerinden biriydi.  1995 yılında çıkarılmış olan ve 2003'te kısmi bir düzenleme geçiren tüketici haklarında yeni bir dönem açan bu değişiklikler içinde en göze çarpanları ise şu şekildeydi: Bankalar vatandaşa ‘üyelik aidatı’ olmayan kredi kartı imkânı da sunacak. Bu hizmeti vermeyen bankalara 5 milyon lira ceza verilecek. Kredi sözleşmelerine ilişkin hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda  tüketiciden ücret talep edilemeyecek. Taksitli satışta vatandaşa mazeret bildirmeden 7 gün içinde cayma hakkı tanınıyor. Kapıdan satışlarda bu süresi 14 güne çıkarılıyor. İnşaat firmaları, konutu inşa etmeden ödeme alamayacak. Elektrik, su, doğalgaz, internet, cep telefonu gibi aboneliklerde de tüketici lehine düzenlemeler var.

1_2418039_genel_kurul_bilgileri

Reklam Kurulu oluşturulacak

Pazarlamacı ve reklamcıları da yakından ilgilendiren yeni kanunda belirtildiği üzere ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme, ve tüketiciyi korumak üzere Reklam Kurulu oluşturulacak. Denetim yapma yetkisine sahip olacak Kurul, denetim sonucuna göre durdurma, düzeltme, idari para cezası ya da üç aya kadar tedbir amaçlı durdurma cezası uygulayabilecek. Kurul üyeleri ilgili Bakanlıklar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşacak. Kurul  kararları ise,  Bakanlık tarafından açıklanacak.

Örtülü Reklama Yasak, Karşılaştırmalı Reklama İzin

Reklam olduğu açıkça belirtilmeyen yayınlarda, mal ya da hizmetlere ilişkin isim, marka, logolarla işletme adlarının reklam amacıyla yer alması ve sunulması, örtülü reklam olarak kabul edilecek. Her türlü mecrada sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasak olacak.

Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklamı yapılabilecek. Reklam verenler ticari  reklamlarında yer alan  iddiaların  doğruluğunu  ispatla yükümlü olacak. Reklam ajansları ve mecra kuruluşları da bu hükümlere uymakla yükümlü olacak.

Planning

Reklam ihlalleri için 200 bin liraya kadar ceza 

Kanundaki hükümlere aykırı davrananlara 200 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Reklam ihlali, yerel televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse ise 10 bin lira, ulusal yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 200 bin lira, yerel radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 5 bin lira, ulusal yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 50 bin lira, internet aracılığı ile gerçekleşmişse 50 bin lira, kısa mesaj aracılığı ile gerçekleşmişse 25 bin lira idari para cezası verilecek. Reklam Kurulu, ihlalin bir yıl içinde tekrar edilmesi halinde bu cezaları on katına kadar uygulayabilecek. Denetim ve gözetim görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kişi, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Tüketicinin Bilgilendirilmesi

Perakende satışa sunular ürünlerin ambalajlarının veya kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ile birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunlu olacak.

Tasarıdaki tüm değişikliklere göz atmak için TBMM'nin sitesinde yer alan kanun tasarısını inceleyebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir