• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Yeni Dünya Düzeninde Markalar Ne Kadar Politik Olmalı?

Zümrüt Tanrıöven / 02 Mart 2018
facebook twitter

Kriz yönetimi konusu PR var oldu olalı tartışılan bir konu.

Bu işi layığıyla yapmak için standart bir prosedür yok. Bilinmesi gereken tek şey, pratik olmak zorunluluğu.

Bu, koşulları ne kadar iyi gözlediğine, trendleri ne kadar yakından takip ettiğine ve insan psikolojisi konusunda ne derece gelişip gelişmediğine bakıyor.

Yeni dünya düzeni apolitik yetişen bir sürecin ardından, yeniden ideolojik boyutlara taşındığı için, artık ne yazık ki kriz yönetimi marka duruşunun, neye karşı olduğunu da önemsemeli.

En zenginler ve insanlık için farklılaşan konuların altında markalar da kendi duruşlarını sergiliyorlar.

Hatta öyle bir dünya düzeni içine giriş yaptık ki, yerini belirlemeyen markalar da eleştirilere maruz kalıyor. Bu kez de sadece para kazanmayı amaçlayan zavallılar olarak nitelendiriliyorsunuz. Düzen artık politik olmayı şart kıldı. Belki de dönem itibariyle her alanın bu derece politik düzen içine dâhil olduğu başka bir zaman olmadı. Bu çok fazla iletişime maruz kalmak anlamına gelmeye başladı.

Artık kutuplaşmalar dünyanın her yerinde çılgın bir noktaya doğru gidiyor. Güç kazananlarla, gücün altında kalanlar, doğru olan için savaşmaya devam ediyor. Savaşın tanımı değişti. Eskiden kılıçlarla sonrasında ateşli silahlarla, sonrasında tehditlerle yapılan savaşlar şu anda artık hak hukuk savaşına, belki de gelmiş geçmiş en adaletsiz mücadelelere dönüştü.

İşin siyasi boyutuna bakarsak; kriz yönetimi aslında artık güç ve hak arasındaki mükemmel dengeyi sağlayabilmekle mümkün. Markanızın duruşunu belli etmek zorunluluk olmasa bile, insanlara konuları umursamıyor etkisini bırakmamanız çok önemli. Yeni dünya düzeni, sizi insanlardan uzak bilmek istemez. Samimi görünmeyi önemser.

İnsanlar artık paranın ne kadar önemli olduğunun farkında, daha doğrusu kendisinin kalabalığa rağmen ne kadar fark yaratacağının farkında. Bunu düşünen milyonlar, bir anda dijital ortamda birlik olup yıllık cironuzu alaşağı edebilir bilinçte ve güçte.

Suya sabuna dokunmayayım felsefesi artık hiçbir yerde işe yaramıyor. Artık en büyük markaların bile o ya da bu sebeple içeriklerinin etkileri, sağlığa zararları ve en önemlisi dünya üzerindeki canlılara etkisi ortaya koyuluyor. Nutella, bunun en yakın örneklerinden biri. Yılların yıkılmayan devinin, birden patlayan palmiye yağı konusu sağlıktan çok ormanlara etkisinden dolayı tepki çekiyor. Aynı şekilde Starbucks da buna benzeyen bir karalanma sonucu, büyük marka olmanın, sallantıda olmadan yaşamaya devam edileceği anlamına gelmediğini kanıtladı.  Bunun için çok yakın zamanda kendi müşteri profilinin tepkisini çeken bir olay yakaladı. ‘Trump’ mülteciler ve Müslümanlar konusunda keskin bir karar açıkladı. Buna karşı çıkan milyonlarca insan, çoğu zaman elinde ya da evindeki çöp kutusunda Starbucks bardağı olan insanların oluşturduğu hassas kalabalığın yanında durmak için, üstelik de çok yakın zamanki karalamasını unutturacak harika bir projeyle geldi karşımıza. Starbucks 10 bin mülteciyi istihdam edeceği açıkladı. Bu, iyi kalplilikten öte; zekice bir hareketti.

Çağ, problemler çağı, yani dünyayı tüketen insanların ne yapacağına karar vereceği çağ olarak nitelendiriliyor.

Dünya ölüyor.

Peki biz bu konuda kriz yönetimini nasıl yapacağız?

Markalar bu süreci nasıl yönetecek?

Artık kazanmaktan fazlası, güç sahibi olanların güçlerini nasıl kullanacağı konusu önemli oluyor.

Markalar, dünyanın ölmesine karşı nasıl bir kriz yönetimi planladı? Ürünler artık büyük ve güçlü marka olmanın, her istediğini yapabileceği anlamına gelmediğinin farkında. Zaman ‘iyi’ olmak ya da ‘kötü’ olmak arasında seçim yapmak zorunda olduğumuz bir dönemi kapsıyor.

Kriz yönetimini de bu şekilde yapmak önem kazanıyor.

‘İyi’ miyiz? Yoksa ‘Kötü’ mü?

Doritos, İsmini ve Logosunu Kaldırıyor
Doritos, İsmini ve Logosunu Kaldırıyor

PepsiCo’nun alt markası olan Doritos, daha önce yurt dışında Z kuşağına yönelik bir pazarlama stratejisi olarak denediği isimsiz ve logosuz iletişimi Türkiye’ye taşıdı. Marka daha önce, “Another level” teması kapsamında […]

comment 0
share
Etiketler
kriz yönetimi marka yönetimi nutella kriz yönetimi starbucs kriz yönetimi

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

adidas Uncancelled Cup İlk Turda 1 Milyon İzlenmeye Ulaştı

Cemre Üçhisarlı / 18 Mayıs 2020
facebook twitter
adidas Uncancelled Cup İlk Turda 1 Milyon İzlenmeye Ulaştı

adidas, tüm spor etkinliklerinin iptal edildiği ve herkesin evde olduğu bir dünyada, hala canlı izlediğimiz maçların heyecanına duyduğumuz özlemden yola çıkarak Türkiye’nin ilk canlı yayın online futbol turnuvası olan Uncancelled Cup’ı başlattı. Canlı olarak yayınlanan maçlar, ilk tur sona erdiğinde toplamda 1 milyon izlenmeye ulaştı. Her bir maç ortalama 25 bin izlenme elde ederek,  Türkiye Süper Ligi 2019-20 futbol sezonundaki ortalama stadyum izleyici katılımının iki katı performans gösterdi .

Kampanya uzun izlenme süreleriyle de dikkat çekti. Maçlar, dijital dünyanın izlenme oranlarının üzerinde, 20 - 40 dakikalık ortalama sürelerde heyecanla takip edildi. İlk turlar tamamlanana kadar toplamda 25 saat canlı yayın yapıldı.

Kampanyanın etkisiyle adidas Instagram kanalı takipçi sayısında bir haftada %6 artış görüldü, ayrıca site trafiği %65 arttı. Turnuvanın oynandığı ilk tur boyunca adidas marka arama hacmi Black Friday gibi yoğun kampanya dönemlerindekine benzer bir hacimde 800 binin üzerine çıktı.

PlayStation üzerinden FIFA20 oynayarak futbolcuların ve ünlülerin evlerinden katıldığı turnuva, Avrupa Şampiyonası konseptinde 2 tur olarak 5-19 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor. Turnuva 19 Mayıs’ta konserlerin de yer aldığı özel final programıyla sona erecek.

Adidas E-Spor Dünyasında Oyunun Kurallarını Değiştirdi

Bu kapsamda, yapılan ar-ge çalışmaları ile aynı anda birden çok noktadan yayını alan ve bu yayını observer mode olmadan playstation’dan alınan görüntü ile birleştirip yayınlayabilen bir platform oluşturuldu. Oyuncuların konsolu üzerinden alınan ana oyun görüntüsüne, Skype üzerinden alınan oyuncu, yorumcu ve sunucu görüntüleri de eklenerek canlı yayına dahil edildi. Uncancelledcup.com sitesi üzerine yerleştirilen kodlar ile, maç bazında hangi maçın seyredildiği ve bunun gibi verileri e-ticaret sitesi adidas.com.tr ile de entegre edildi. Bu sayede kullanıcılar e-ticaret sitesine geldiğinde ilgilenebileceği ürüne yönlendirildiler.

Turnuvada Acun Ilıcalı, Oğuzhan Koç, Eser Yenerler, Lukas Podolski, İrfan Can Kahveci, Celil Nalçakan, Olgun Toker, Yusuf Çim, Bedirhan Soral, Ahmet Dursun ve İbrahim Yattara gibi ünlü isimler ve futbolculardan oluşan 24 kişilik grup yer aldı. Canlı maçlar turnuvanın fikstürü ve karşılaşmayla ilgili tüm detaylar www.acunn.com/uncancelledcup ve Dlive.tv/acunn adreslerinden yayınlanıyor.

Künye:

Reklamveren: adidas Türkiye
Kreatif Ajans: Wunderman Thompson

  • Yönetici Ortak: Fulya Özarı
  • Yönetici Kreatif Direktör: Sami Basut
  • Kreatif Direktör: Ümit Taşlı
  • Metin Yazarı: Onur Kutluer
  • Sanat Yönetmeni & İllüstratör: Burak Tozkoparan
  • Jr. Sanat Yönetmeni: Doğa Çalık
  • Jr Metin Yazarı: Korcan Kuzucuoğlu
  • Müşteri İlişkileri Direktörü: Vanessa Taragano
  • Proje Yönetimi Ekip Lideri: Ferhat Kateşçi
  • Proje Yöneticisi: Derya Sabah
  • Dijital Sanat Yönetmeni: Uğur Şeker
  • Müşteri Temsilcisi: Barlas Çetin
  • Teknoloji ortaklarımız: amvg & Pub Medya
  • Amvg CEO: Berk Uder
  • Amvg Kreatif Direktör: Suzan Öztürk

Medya Ajansı: MediaCom / Can Şenses, Nesil Taştan, Cansu Özcan
PR Ajansı: Ogilvy İstanbul

Netflix, “İzlemeye Devam Et” İçerikleri Artık Kolayca Düzenlenebilecek
Netflix, “İzlemeye Devam Et” İçerikleri Artık Kolayca Düzenlenebilecek

Netflix‘in ayırt edici özelliklerinden birisi olan “izlemeye devam et” seçeneği, yarım bırakmak durumunda kaldığınız herhangi bir içeriği tekrar izlemek istediğinizde kaldığınız yerden devam etme özelliği sunuyor. Oldukça kullanışlı olan bu […]

comment 0
share
Etiketler
kriz yönetimi marka yönetimi nutella kriz yönetimi starbucs kriz yönetimi

Kriz Döneminde Markaların Toplumu Önemsediklerini Gösterebilecekleri 5 Yol

Cemre Üçhisarlı / 13 Mayıs 2020
facebook twitter
Kriz Döneminde Markaların Toplumu Önemsediklerini Gösterebilecekleri 5 Yol

İçinde bulunduğumuz salgın süreci şu ana kadar yaşanılan herhangi bir krizden daha farklı olsa da yine de bir kriz dönemi. Hem de normalimizi hızla değiştiren ve muhtemelen kalıcı etkilerini gözlemleyebileceğimiz bir kriz dönemi. Bu dönemlerde markaların sürece hızlı bir şekilde adapte olmaları ve tüketicilerini kendilerine bağlı tutmaları gerekiyor. Ek olarak markaların toplumu yönlendirme görevlerini de unutmamak gerekir.

Hızlı bir şekilde adapte olmak için artık geç olsa da sürecin bundan sonrası ve olası yeni bir kriz için markalar toplumu nasıl yönlendirebilir? Markalar bunun için neler yapmalı?

PSFK, kendi araştırmalarından yola çıkarak markaların toplumu önemsediklerini göstermenin en iyi 5 yolunu tanımladı. Bu stratejiler tüketicilerin eğlence ihtiyacını karşılayan, birbirleriyle bağlantı kurmalarını sağlayan yolları da içeriyor. Bizler de kendi tecrübelerimizi ekleyerek bu stratejileri sizlerle paylaşmak istedik.

Sanal Buluşmalara Ev Sahipliği Yapma

Covid-19 sürecinde pek çok markanın olukça hızlı bir şekilde uyum sağladığı ve insanları bir araya getiren unsurlardan birisi sanal etkinliklerdi. Sosyalleşme ihtiyacının yoğunluğu, insanları sanal ortamda da olsa sosyalleşebilecekleri etkinliklerde birleştirdi.

Bu süreçte dijital müzik festivalleri, Instagram, YouTube veya Facebook canlı yayınları gibi etkinliklerin tüketicilerin bağlılığını korumalarına ne kadar yardımcı olduklarını gördük.

Değişen Yaratıcı İçerik Üretimi

Yapımcılar ve yaratıcılar toplumun öncelikli ihtiyaçlarına yönelik üretimde bulunuyor. Bu üretim son dönemde en çok ihtiyaç duyulan şey olan maskelerin üretimi için 3D yazıcıların kullanılması gibi yaratıcı çözümleri kapsar.

Önemli Anlar İçin Farklı Yollar Bulma

Corona virüsün getirdiği kısıtlamalar pek çok gencin mezuniyet, doğum günü, düğün gibi önemli organizasyonları yapamamasına neden oldu. Bazı hızlı adapte olabilen markalar ise bu önemli günleri çevrimiçi etkinliğe dönüştürmenin yollarını buldu. Örneğin Teen Vogue liseli gençler için Zoom üzerinden canlı müzik de sunduğu sanal balolar düzenliyor.

Tüketicilerin önemli anlarına tanıklık etmek ve yanlarında olduğunu hissettirmek bir markanın bu dönemde tüketici bağlılığını korumak adına yapabileceği en iyi şeylerden birisi.

Yeni Bağlantılar Kurma

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi insan sosyal bir varlık ve karantina onun sosyalleşmesini engellemiyor aksine sosyalleşebileceği yeni yollar yaratıyor. Arkadaşlık uygulamalarından basit kitap kulüplerine kadar, anlamlı bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış yenilikçi çevrimiçi portallar ve araçlar ortaya çıkıyor.

Sosyal Yardım

Bu dönemde toplum içerisindeki yardımlaşma, gönüllük programları eskisine oranla artmış durumda. Bu konuda da Facebook'un oluşturduğu Community Help gibi hizmetler daha fazla insana ulaşma ve markanın topluma teması anlamında güzel bir örnek.

Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi
Corona, Dünyanın En Değerli Bira Markası Seçildi

Marka değerleme konusunda uzman olan Brand Finance şirketi, geçtiğimiz günlerde dünyanın en değerli içki markalarını ortaya çıkaran “2020 Alkollü İçecekler” raporunu yayımladı. Birden fazla içki kategorisinin olduğu raporda, Corona 8,1 […]

comment 0
share
Etiketler
kriz yönetimi marka yönetimi nutella kriz yönetimi starbucs kriz yönetimi

Adidas, Nike’ın Irkçılığa Karşı Attığı Tweet’i Retweet’ledi

Cemre Üçhisarlı / 01 Haziran 2020
facebook twitter
Adidas, Nike’ın Irkçılığa Karşı Attığı Tweet’i Retweet’ledi

Amerika'da yaşanan polis şiddeti ve ırkçılığa karşı protestolardan ve Twitter'ın logosunu siyaha çevirerek bu protestolara destek verdiğinden bahsetmiştik.

Protestolara destek ve ırkçılığa karşı dayanışma giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıllarda ırkçılığa karşı yaptığı protesto nedeniyle spor dünyasından uzaklaştırılan Colin Kaepernick ile iş birliği yapan Nike, yine ırkçılığa karşı duruşunu bozmadı ve protestolara destek verdi.

Nike'ın ezeli rakibi diyebileceğimiz Adidas ise bir dayanışma örneği göstererek Nike'ın ırkçılığa karşı attığı tweet'i retweet'ledi.

Nike'ın "Hepimiz değişimin bir parçası olalım' mesajıyla paylaştığı, ırkçılığa karşı protestoları destekledi bir tweet atmıştı. Adidas ise bu tweet'i alıntılayarak; "Ancak birlikte ileri gidebiliriz. Ancak birlikte değiştirebiliriz." dedi.

https://twitter.com/adidas/status/1266594990559379457?s=20

Nike ayrıca paylaştığı metinlerde meşhur sloganı 'Just Do It'i (Sadece yap) 'For Once, Don't Do It' (Bir kerelik Yapma) olarak kullandı.

Netflix, “İzlemeye Devam Et” İçerikleri Artık Kolayca Düzenlenebilecek
Netflix, “İzlemeye Devam Et” İçerikleri Artık Kolayca Düzenlenebilecek

Netflix‘in ayırt edici özelliklerinden birisi olan “izlemeye devam et” seçeneği, yarım bırakmak durumunda kaldığınız herhangi bir içeriği tekrar izlemek istediğinizde kaldığınız yerden devam etme özelliği sunuyor. Oldukça kullanışlı olan bu […]

comment 0
share
Etiketler
kriz yönetimi marka yönetimi nutella kriz yönetimi starbucs kriz yönetimi
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön