Yaş ve Başarı Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

  • Forbes'un en başarılı 100 kurucu listesine göre, global olarak başarılı bir şirket kurma ihtimalinizin en yüksek olduğu yaş 35.
  • Adioma'nın hazırladığı infografiğe göre, büyük şirketlerin yaygın olarak kurulduğu yaş aralığı 25-44.
  • Charles Flint, IBM'i kurduğunda 61 yaşındaydı. Onun mesai kartı delme teknolojisi üzerine kurduğu şirket, günümüzdeki teknoloji şirketlerinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Zira bu mesai kartı delgeçleri, bilgisayarların erken prototipleriydi.
  • İlgili Yazı: Başarılı Olana Kadar Kaç Kez Denemelisiniz?


Birçoğumuz, birçok başarının genç yaşlarda elde edilebileceğini düşünürüz ve genellikle bir şeyleri başarmak artık çok geç olduğundan yakınırız. Peki, gerçekten de başarı için bir yaş sınırı var mıdır? İnfografik hazırlama platformu Adioma'nın bu konuyla ilgili olarak hazırladığı dikkat çekici infografik, bu sorunun cevabını büyük ölçüde veriyor.

Forbes'un en başarılı 100 kurucu listesinde yer alan kurucuların biyografilerine bakıldığında, global olarak başarılı bir şirket kurma konusunda en yaygın yaşın 35 olduğu görülüyor. Bu arada eski bir şirketin devamı niteliğindeki şirketler ve hükümetlerin ağırlıklı olarak dahil olduğu şirketler, bu kapsamın dışında tutuldu. Adioma'nın hazırladığı infografiğe göre, büyük şirketlerin yaygın olarak kurulduğu yaş aralığı 25-44 ve infografikte bu 20 yıllık süreç, dört ayrı yaş aralığına bölünmüş durumda.

25 ila 29 yaşları arasında şirket kuran kişiler ve kurdukları şirketler şu şekilde sıralanıyor:

30 ila 34 yaşları arasında şirket kuran kişiler ve kurdukları şirketler şu şekilde sıralanıyor:

35 ila 39 yaşları arasında şirket kuran kişiler ve kurdukları şirketler şu şekilde sıralanıyor:

40 ila 44 yaşları arasında şirket kuran kişiler ve kurdukları şirketler şu şekilde sıralanıyor:

Orta Yaş ve Çeyrek Yaş Bunalımı

Mevcut nesil içindeki çoğu insan, orta yaşlardayken başarıya ulaşıyor. Başka bir deyişle, sezgisel olarak orta yaşlardayken bazı büyük yaşam başarılarının gerçekleşmesini bekliyoruz ve bu gerçekleşmediği takdirde de "orta yaş bunalımı"na giriyoruz.

20'li yaşlarımızdayken üniversiteden mezun olduktan sonra, eğer kariyer anlamında iyi bir seviyeye gelemediysek, ebeveynlerimizin bizden beklentileriyle beraber bir buhran dönemine girmemiz olasıdır. Bu durum, "çeyrek yaş bunalımı" adı verilen yeni bir terimin ortaya çıkmasına neden oldu. Şu anda ortalama insan ömrünün 78 yıl olduğunu ve bu sürenin her geçen yıl arttığını hesaba katacak olursak, 20'li yaşlardayken hayatınızın çeyreğini geride bıraktığınızı ve bu terimin de buradan hareketle ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Başarıya Erken Ulaşmak mı, Yoksa Geç Ulaşmak mı Daha İyi?

Aslına bakılırsa, başarıya hangi yaşta ulaştığınızın pek bir önemi yok. Herkesin hayat yolu farklıdır ve hayat şartları vb. birçok farklı etkenden ötürü, birçok büyük şirketin kurucusu farklı yaşlarda şirketlerini kurmak adına ilk adımı atmışlardır.

Örneğin Charles Flint, IBM'i kurduğunda 61 yaşındaydı ve bu yaş, günümüzde birçok kişiye göre, böylesi büyük bir şirket kurmak için oldukça geç bir yaş. Ancak Charles Flint'in mesai kartı delme teknolojisi üzerine kurduğu bu şirket, günümüzdeki teknoloji şirketlerinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Zira bu mesai kartı delgeçleri, bilgisayarların erken prototipleri olma özelliği taşıyorlardı. Yani Charles Flint, 61 yaşında IBM'i kurmak için adım atmasaydı, belki de günümüzdeki bilişim teknolojileri bu kadar gelişmiş bir halde olmayacaklardı.

Sonuç olarak yaşınız ne olursa olsun bir şeyleri başarmak için artık çok geç olduğuna yönelik kafanızdaki kalıplaşmış düşünceleri yıkın ve hedeflediğiniz şeylere ulaşmak için çabalamaya başlayın. Çünkü hiçbir zaman geç değildir!

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir