Warren Buffet'ın Önerdiği 9 Kitap

  • Dünyanın sayılı milyarderlerinden biri ve başarılı bir yatırımcı olan Warren Buffet yatırım kariyerine başladığında, günde 600, 750 ya da 1.000 sayfa kitap okuyordu.
  • Financial Post gazetesi, Warren Buffet'ın 20 yıl boyunca gerçekleştirdiği röportajlar ve hissedar mektuplarından yola çıkarak başarılı iş adamının önerdiği 9 kitabı derledi.
  • Warren Buffet'ın önerdiği kitaplar arasında Benjamin Graham'ın "The Intelligent Investor" ve "Security Analysis" kitaplarının yanı sıra, eski ABD Hazine Bakanı olan Timothy F. Geithner'ın mali krizle ilgili olan "Stress Test: Reflections on Financial Crises" kitabı da yer alıyor
  • Aynı zamanda Warren Buffet'ın önerdiği kitaplar listesinde William N. Thorndike, Jr. tarafından yazılan ve Forbes'un “Amerika'daki en önemli iş kitaplarından biri” gösterdiği "The Outsiders" ve Buffet'ın 1991 yılında Bill Gates'e hediye ettiği "Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street" isimli kitap da bulunuyor.
  • İlgili Yazı: Dünyanın En İyi Girişim Yatırımcılarına İlham Veren Kitaplar


Tüm dünyanın tanıdığı başarılı bir iş adamı olmak kolay değil. Bunu başarmak için birçok şeyin yanı sıra, aynı zamanda da çokça okumak gerekiyor. Başarılı bir yatırımcı ve dünyanın sayılı milyarderlerinden biri olan Warren Buffett yatırım kariyerine başladığında, günde 600, 750 ya da 1.000 sayfa kitap okuyordu. Hatta şimdi bile, gününün yaklaşık olarak %80'ini bir şeyler okumaya harcıyor.

Warren Buffet, bir röportajda bu konuyla ilgili olarak şunları ifade etmişti:

"Bakın, benim işim aslında gittikçe daha fazla gerçeği ve bilgiyi toparlamak ve ara sıra bunun bir eyleme neden olup olmadığını görmek. Biz, diğer insanların düşüncelerini okumuyoruz. Gerçekleri elde etmek ve daha sonra da düşünmek istiyoruz."

Financial Post gazetesi, Warren Buffet'ın 20 yıl boyunca gerçekleştirdiği röportajlar ve hissedar mektuplarından yola çıkarak kendisinin kitap önerilerini derledi.

The Intelligent Investor (Zeki Yatırımcı) – Benjamin Graham

Warren Buffett 19 yaşındayken, Benjamin Graham’ın “The Intelligent Investor” kitabının bir kopyasını aldı. Buffet, bunun hayatının en şanslı anlarından biri olduğunu söyler. Çünkü bu kitap, ona yatırımlara yönelik olarak entellektüel bir çerçeve sağlamıştı. Buffet, bununla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yaşam boyu başarılı bir şekilde yatırım yapmak; astronomik bir IQ, sıra dışı iş anlayışlar ya da içeriden bilgi gerektirmez. İhtiyaç duyulan şey, kararlar vermek ve duyguların o çerçeveyi yıpratmasını engelleme yeteneği için sağlam bir entelektüel çerçevedir. Bu kitap, uygun çerçeveyi kesin olarak ve net bir şekilde bildiriyor. Duygusal disiplini sağlamalısınız."

Security Analysis (Güvenlik Analizi) – Benjamin Graham ve David L. Dodd

Warren Buffet, Benjamin Graham'ın bir başka çığır açan çalışması olan “Security Analysis” kitabının, kendisine 57 yıl boyunca takip ettiği bir yatırım haritası verdiğini söyledi. Kitabın ana fikri şuydu: Analiziniz yeterince kapsamlıysa, bir şirketin değerini anlayabilirsiniz. Benjamin Graham ile ilgili olarak "Ben, inanılmaz bir öğretmendi. Yani o, doğuştan hünerli biriydi." diyen Buffett, Graham'ın hayatında babasından sonra ikinci en etkili figür olduğunu söyledi.

Common Stocks and Uncommon Profits (Sıradan Hisse Senetleri ve Sıra Dışı Karlar) – Philip Fisher

Yenilikçi şirketlere yatırım yapma konusunda uzman olan yatırımcı Philip Fisher, Benjamin Graham'ın yaptığı gibi Buffett'ı aynı şekilde biçimlendirmedi. Ancak buna rağmen Fisher, Buffet'ın en çok saygı duyduğu kişiler arasında yer alıyor. Buffet, Fisher ile ilgili olarak "Phil'in söyleyecekleri konusunda hevesli bir okuyucuyum ve onu size tavsiye ediyorum." diyor. “Common Stocks and Uncommon Profits” isimli kitabında, Fisher, mali bilançoları düzeltmenin yeterli olmadığını vurguluyor. Ona göre, şirketin yönetimini de değerlendirmeniz gerekiyor.

Stress Test: Reflections on Financial Crises (Stres Testi: Finansal Krizler ile İlgili Yansımalar) – Timothy F. Geithner

Buffett, eski ABD Hazine Bakanı olan Timothy F. Geithner'ın mali krizle ilgili olan bu kitabının, herhangi bir yönetici için okunması gereken bir kitap olduğunu söylüyor. Bir kuruluşun zor zamanlar boyunca nasıl yönetileceği konusunda pek çok kitap yazılmıştır. Ancak neredeyse hiçbiri bir ekonomik felaket boyunca hükümetin bir kanadını idare etmeyle ilgili ilk ağızdan açıklamalar içermez. Geithner, kitabının bir bölümünde şu ifadelere yer verir:

"Bu, sadece ABD mortgage piyasasının saçaklarındaki ufak bir sorun değildi. ... Midemde hasta bir his vardı. Finansal krizlerin nasıl hissettiğini biliyordum ve bunun gibi hissettiler."

The Essays of Warren Buffet (Warren Buffet'ın Denemeleri) – Warren Buffet

Buffet'ın nasıl düşündüğünü öğrenmek için kendi yazdığı kitabı okumaktan daha iyi bir yol yoktur sanırım. Ünlü yatırımcı kitabında okuyucularına şu dikkat çekici soruyu yöneltiyor:

"Bir entelektüel yarışmada (ister satranç, ister briç, isterse de hisse senedi seçimi olsun), düşünmenin enerji israfı olduğunu öğreten rakiplere sahip olmaktan daha avantajlı ne olabilir?"

Jack: Straight From The Gut – Jack Welch

 

Buffet, 2001 yılında yazdığı hissedar mektubunda, uzun zamandır GE yöneticisi olan Jack Welch'in iş anılarının yer aldığı “Jack: Straight From The Gut” isimli kitabı onaylamıştı. Bloomberg Businessweek bu kitap hakkında yaptığı bir yorumda, "Welch, modern iş üzerinde, kişisel geçmişindeki bir gezinin tüm yöneticilere değerli dersler sunduğu bir etki yarattı." demişti.

The Outsiders (Dışlanmışlar) – William N. Thorndike, Jr.

2012 yılında yazdığı hissedar mektubunda, Buffet, “Outsiders”ı sermaye dağılımında başarılı olan CEO'lar hakkında seçkin bir kitap olarak methetti. Şu anda Warren Buffet'ın CEO'su ve yönetim kurulu başkanı olduğu Berkshire Hathaway şirketi, bu kitapta önemli bir rol oynuyor. Kitabın bir bölümü, Buffett’ın “tanıştığım en iyi işletme müdürü” dediği yönetici Tom Murphy hakkında. Washington Post, Ralston Purina ve diğer şirketlerde görev yapan yöneticilerden başarı şablonlarını bulan kitap, Forbes tarafından “Amerika'daki en önemli iş kitaplarından biri” olarak lanse edildi.

The Clash of the Cultures (Kültürlerin Çarpışması) – John C. Bogle

John C. Bogle’ın “The Clash of the Cultures” isimli kitabı, Buffet'ın 2012 yılında yazdığı hissedar mektubunda yer verdiği ve önerdiği bir başka kitaptır. Bu kitapta, şu anda 2 trilyon dolarlık varlıkları yöneten Vanguard Group'un kurucusu ve indeskli yatırım fonunun yaratıcısı olan John C. Bogle, kısa vadeli spekülasyonlar ile uzun vadeli yatırımların göz ardı edildiğini iddia ediyor. Ancak kitabın tamamı bu iddia üzerine değil. Okuyuculara bazı pratik ipuçları da veriliyor.

Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street (İş Maceraları: Wall Street Dünyasından 12 Klasik Öykü) – John Brooks

1991 yılında Bill Gates, Buffett'a en sevdiği kitabın ne olduğunu sordu. Buffet, cevap olarak Microsoft'un kurucusuna "Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street" kitabının kendinde bulunan kopyasını gönderdi. Daha sonra Gates, bu kitabın, kazanan bir iş kurma prensiplerinin sabit kalması için bir hatırlatıcı görevi gördüğünü söyledi ve şunları ekledi:

"Bir kere, her iş yatırımında önemli bir insan faktörü var. Mükemmel bir ürününüzün, üretim planınızın ve pazarlama sahanızın olması önemli değil. Bu planlara liderlik etmeleri ve bunları yerine getirmeleri için doğru insanlara ihtiyaç duyacaksınız."

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir