Viral İçerikte “STEPPS” Formülü Nedir?

Düşük maliyeti, hızlı yayılması ve çabuk geri dönüş sağlaması ile viral reklamlar pazarlama stratejisinde önemli yere sahip. Özelikle internetin artık her insanın elinin altında olması ve paylaşıma dayalı sosyal medya dünyası ile viral reklamların önemi daha da arttı. Avantajlarını ve etkisini gören markalar viral reklamları eskisinden daha sık kullanmaya başladılar. Artık internete düşen ilginç ve farklı olaylarda hemen aklımıza “acaba viral mi?“ sorusu gelir oldu. Bazı fikirler inanılmaz bir şekilde bir anda gündem olup, herkesin hafızasında yer edinirken bazıları ise hiç ilgi çekmeyi başaramaz. Bazıları bu kadar başarılıyken bazılarının başarısızlıkla sonuçlanması tesadüf olamaz. Başarılı olan viral reklamlar her zaman formüllü ve planlı şekilde yaratılıyor. Böylece kime nasıl sesleneceğini bilen marka ne yapacağı konusunda da işini kolaylaştırıyor. Viral reklam yaratımıyla ilgili birçok formül ortaya atılmış, birçok yazı yazılmıştır. Bu formüller arasından en önemlilerinden biri Johan Berger’in “STEPPS” formülüdür. Wharton School profesörü Johan Berger viral içeriğin başarılı olması ve hızlı yayılması için altı maddelik bir formül geliştirmiş. Geliştirdiği bu formül için maddelerin baş harflerinden oluşan “STEPPS” kelimesini türetmiş. Peki, Johan Bergerin uyulduğu taktirde viral reklamın başarılı olacağını ileri sürdüğü bu maddeler nelerdir?

 Stepps-to-go-viral

Social Currency

Bir fikrin yayılması için o fikrin anlatıcısının kendini değerli görmesi gerekir. Toplumda daha bilgili, havalı veya cool diyebileceğimiz insanlar daha çok dinlenir. Anlatanı dinleyicinin gözünde bilgili ve üstün kılan her konu daha hızlı yayılma potansiyeli taşır.

Triggers

Bir fikrin konuşulması için tetikleyici unsurlar taşıması gerekir. Eğer fikrimizi oluştururken gündelik hayat akışı üzerinden tetikleyici kelimeler ve cümlelerle anlatırsak insanların hatırlaması ve diğer insanlara anlatması kolaylaşır. Herhangi bir fikrin gündelik hayatla ilişkilendirilmesi, o fikrin konuşulmasını ve yayılmasını sağlar.

Emotion

Duygunun yer almadığı hiçbir haber veya fikir kolay kolay paylaşılmaz. Paylaşımı ve yayılmasını sağlamak için mutlaka insanların duygularına hitap etmek gerekir. Duygusal bir bağ kuramayan fikirler insan hayatında yer edinemez.

Public

Bazen ürünlerin, markaların reklamlarını en iyi tüketiciler yapar. Markaların başkaları tarafından tercih edilmesi tüketiciler arasında daha hızlı yayılmasını sağlar. Yayılmak istenilen fikir için içeriğe bu konuda dikkat etmek gerekir. Görsel ve işitsel simgelerle içerik ne kadar “alenileşirse” o kadar hızlı yayılır.  

Practical value

Fayda sağlayan her fikir daha çok paylaşılır. Bir fikir pratik fayda sağlıyorsa insanların dikkatini daha kolay çeker ve insanlar bunu paylaşma gereği duyar. İçeriğin somut fayda sunması o fikrin önemini artırır.  

Stories

Öyküler her zaman salt anlatımdan daha akılda kalıcı, daha dikkat çekicidir. İnsanlar kendilerine ders veren, ilham kaynağı olan öyküleri dinlemeyi ve paylaşmayı severler. Bu yüzden bir içerik öyküleştirilirse daha kolay yayılır. Öykü formuna bağlı olarak yaratılan içerikler, düz bilgi veren içeriklere göre her zaman daha başarılı olmuş ve hızla yayılmıştır. Johan Berger’in oluşturduğu bu formülü değerlendirmek, üstüne bir şeyler katmak ve bu şekilde viral içerik hazırlamak başarı için önemli. Özellikle pazarlama ve reklam sektöründe hiçbir başarılı işin tesadüfen ortaya çıkmadığını unutmamak gerekir.   Bu yazı konuk yazarımız Tolga Atmaca tarafından kaleme alınmıştır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir