Vero : Sosyal Medya Ailesinin Yeni Üyesi

Sosyal medya uygulamalarını kullananlar arasında geçen hafta başlayan büyük ilgi, bizi yeni bir sosyal uygulamayla tanıştırdı. Aslında yeni bir uygulama olmayan ve 2015’te hayat bulan Vero, algoritma tabanlı ve reklam destekli çalışmalara alternatif bir deneyim sunmasıyla öne çıkıyor.

Peki, üç yıl önce doğan bir uygulama neden şimdi popüler oldu? Bunda pek çok neden öne sürülebilirse de özellikle Instagram’daki algoritma tabanlı akışın beklenenin aksine, ters etki yaratmasının etkili olduğu söyleniyor.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LdJ-wl0l-Hk[/embed]

Vero aslında yukarıdaki videoda da göreceğimiz üzere, tasarım açısından Instagram’a benziyor. Daha geniş bir yelpazede içerik paylaşımını mümkün kılan Vero; müzik, link, kitap ve film tavsiyeleri de dahil birçok paylaşım seçeneği sunuyor.

Vero’nun yaratıcıları, müzik dinlerken alışveriş yapanların, bunu uygulamadan çıkmadan yapabilmeleri için herhangi bir reklam almadıklarını ve bu nedenle de herhangi bir algoritma kullanmak zorunda kalmadıklarını söylüyor. Hiçbir kullanıcının verisini işlemediklerini de belirten Vero ekibi, bu sayede sadece bir sosyal ağ değil, sosyal olarak çevrimiçi olmanın yeni bir yolunu bulduklarını vurguluyor. Aslına bakılırsa, Vero kuruluş manifestosundan gözümüze çarpan bu noktalar, aynı reklam ve pazarlama karşıtı iddialarla ortaya çıkan ve bir anda popüler olan Ello’nun anlayışına benziyor. Vero’nun seçtiği yoldan ne kadar ilerleyeceğini şimdilik kestiremesek de Ello’nun beklediği başarıyı yakalayamadığını hatırlatmamızda yarar var.

[caption id="attachment_74304" align="alignnone" width="800"] Ello, Vero ile benzer ideallerle yola çıksa da beklenen performansı gösteremedi.[/caption]

Her şey iyi hoş da Vero, bir anda gelen bu şöhretin altından kalkabilecek mi? Uygulamanın bu yoldaki avantajlarını mercek altına almaya ne dersiniz?

Alternatif bir sosyal ağ beklentisi

Belki dünyanın her köşesinde aynı ölçüde değil ama internetteki sosyal medya platformlarını kullananların pek çoğu, artık alternatif bir sosyal ağ uygulaması bekliyor. Reklamsız ve sağlayacakları faydanın algoritmalar üzerinden değiştirilmeyeceği yeni bir ağ talep ediyorlar.

Snapchat bu bağlamda, hiçbir içeriği kalıcı olarak saklamaması ve bu geçici içeriği sadece kullanıcının belirlediği kişilere açmasıyla, Facebook karşıtı cephenin ilk neferi olmuştu. Gel gelelim, bu platform da zaman içinde genişleyip büyüdükçe politikasını hafifletti. Çünkü hedeflerine bu şekilde varamayacağını anlamıştı ve bu durumun sürdürülebilirliği etkileyeceğini düşünerek kendi algoritmasını oluşturmuştu. İşte tam da bu değişiklik, paylaştığı içerik üzerinde kontrolü yeniden sağlamak isteyen kesimleri yeni bir alan arayışına itti.

Vero bu ihtiyacı karşılayacak gibi görünüyor. Yine de kullanımı daha da yaygınlaşırsa, Vero’nun Snapchat ile aynı noktalarda karşı karşıya gelip ona meydan okuması gerektiği de bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

[caption id="attachment_74306" align="alignnone" width="800"] Vero tasarım açısından Instagram ile benzerlikler gösteriyor.[/caption]

Growth hacking etkisiyle yükseliş

Vero reklam almayan ve almayı da düşünmeyen bir platform olduğunu söylüyor. Öyleyse, bu değirmenin suyu nereden gelecek? Uygulamanın gelir elde etme yollarından biri, abonelik tabanlı bir model geliştirme olabilir. Nitekim Vero, her kullanıcıdan yıllık birkaç dolarlık bir kullanım bedeli almayı planlıyor. Fakat şimdilik kullanıcı kitlesini artırmayı öncelikli gördüğünden, ilk bir milyon üyeden abonelik ücreti alınmayacağı da belirtiliyor ki uygulama bir milyon kullanıcıya giderek yaklaşıyor. Yani sizin anlayacağınız, eğer Vero’yu bedava kullanmak istiyorsanız, en kısa sürede üye olmanız daha mantıklı olacak.

[caption id="attachment_74308" align="alignnone" width="800"]Vero Vero, reklamsız bir sosyal medya platformu olup olamayacağının yeni bir denemesi olarak karşımıza çıkıyor.[/caption]

Sosyal alışverişin büyüme potansiyeli

Gelir elde etme noktasında Vero’nun önündeki diğer seçenek ise uygulama üzerinden yapılacak alışverişler olacak. Vero eğer yeterince popüler olmayı başarırsa, büyüklük açısından belli düzeylerde zorluklar yaşasa da iç akış (in stream) yoluyla satış destekli bir modeli hayata geçirebilir. Kuşkusuz ki Vero’nun bunu uygulamaya dökmede ne kadar başarılı olacağını görmek ilginç bir deneyim olacak.

Günümüzde çok sayıda sosyal medya platformu ortaya çıkıyor ama Snapchat’i dışarıda bırakırsak, çoğunun ömrü tıpkı bir saman alevi gibi başlayıp kısa sürede bitiyor. Bu gerçeğe, bir anda çok sayıda kullanıcıya ulaşan ama bir süre sonra kullanma oranı düştüğünden başarısızlığa uğrayan Peach, Ello ve benzer birçok platformu örnek gösterebiliriz. Bu hayal kırıklığında en büyük etken ise kullanıcılar arttıkça mevcut ağların yeni bir alana taşınmasının zorluğu olarak öne çıkıyor. Bu da zaten Facebook gibi devasa bir sosyal ağın en büyük avantajlarından biri.

[caption id="attachment_74311" align="alignnone" width="800"] Vero, ilk bir milyon üyeden kullanım ücreti almayacağını belirtiyor.[/caption]

Tanıtım videosunda “Bu bir devrim değil, akılcı bir adım. Fakat reklamsız temiz akışlar sunan ve kontrolü kullanıcının ellerine bırakan bir şey.” sözleriyle tanımlanan Vero, eğer kendi yolundan ayrılmadan başarılı olmak istiyorsa, zorlu bir mücadeleyi de şimdiden göze almak zorunda.

Elbette benzer hedeflerle ortaya çıkmış her sosyal ağ gibi Vero’nun idealizmi de sorgulanmaya açık. Bu yüzden söz konusu idealler, ticari yönden kaçınılmaz zorluklarla yüz yüze gelindiğinde tek edilebilir ya da tersine, Vero bu engeli de aşıp çölde bir vaha olabilir. Bir anda ilgi odağı olabilmesini paraya çevirerek ilkelerinden taviz vermeden hayatta kalabilir, hatta sosyal medya konusunda önemli aktörlerden biri de olabilir.

[caption id="attachment_74312" align="alignnone" width="800"] Vero uygulamasından toplu ekran görüntüleri[/caption]

Kim bilir? Eğer siz de alternatif bir sosyal ağ arayışındaysanız ve sosyal medya platformlarında maruz kaldığınız reklam bombardımanından usanmışsanız, belki Vero denemeye değer bir yoldur.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir