Ülker Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?

“Markalar Sosyal Medyayı Nasıl Kullanıyor?” isimli yazı dizimize Hızlı Tüketim Malları  ile devam ediyoruz. İnceleyeceğimiz ilk marka Türkiye'nin en köklü markalarından biri olan Ülker. Bakalım Ülker sosyal medyayı nasıl kullanıyor?

facebook

  • Beğeni sayısı: 1,222,716
  • Hakkında konuşma: 6,812

Ülker'in Facebook stratejisini incelerken gözüme çarpan ilk detay sıcaklık ve samimiyet. Takipçilerini etkileşime davet eden, onlarla iletişim kurmaya özen gösteren bir anlayışla paylaşımlarını yapmaya çalışan Ülker, bu çabasının sonucunu almış olacak ki, gönderilerinin altına yapılan yorumların büyük bir çoğunluğu kullanıcıların olumlu yorumlarından oluşuyor. Markaların sıkıntı çektiği en önemli konulardan biri olan, paylaşımların altına, o paylaşımla hiç alakası olmayan şikayet mesajlarının geliyor olması konusu Ülker'de mevcut değil.

ülker_1

Gelelim paylaşımların analizine. Yazının girişinde de söylediğim gibi, takipçilerini paylaşımlara dahil etmeye ve onlarla etkileşim kurmaya özen gösteren bir anlayışla paylaşım yapan Ülker, bu stratejisinin meyvelerini topluyor gibi görünüyor. Diğer rakipleriyle kıyasladığımızda Ülker, hem takipçi sayısı hem de hakkında konuşanlar rakamlarına göre rakiplerinin bir hayli önünde yer alıyor. Takipçi sayısının artış ivmesi için Socialbakers verilerine bakarsak, haftalık ortalama 8.000 ile 10.000 arasında dalgalandığını görebiliriz.

ülker_6

Ülker'in, ülkenin bir anlamda tarihsel gelişimiyle birlikte her dönem var olan bir marka olması, markanın takipçileriyle etkili bir iletişim kurmasında önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Ülker'in, hedef kitlesinin büyük bir çoğunluğuyla çocukluk dönemlerinden beri var olan bir marka olması, eskiye dönük tarihsel mozaikleri, paylaşımlarında kullanma imkanına sahip olmasına imkan sağlıyor. Bu tarz paylaşımların yanında anketler düzenleyen, ilgi çekici ve komik paylaşımlarda bulunan ve sponsoru olduğu futbol takımlarının maç ve özel günlerinde onlara yönelik paylaşımlarda bulunan Ülker, ilgiyi üst düzeyde tutmak adına büyük bir çaba gösteriyor.

ülker_4

Ülker'in sosyal medya stratejisinde dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise, neredeyse her ürününe ait bir sayfa bulunması. Ülker'in resmi Facebook sayfası hariç, 80 sayfadan yalnızca  Çizi, Biskrem ve Albeni sayfalarının onaylı olması, buna karşın diğer 77 sayfanın onaylı olmaması bu sayfaların resmiyeti konusunda bir takım şüpheler doğursa da, Ülker'in bu sayfalara Facebook sayfasında yer vermesi, bir anlamda bunların resmi olduğunu doğrular nitelikte.

ülker_5

Tüm bu onaylı hesapların da bir milyona yaklaşık takipçi rakamına sahip olması, Ülker'in ana sayfasının sahip olduğu paylaşım stratejisiyle paralel bir stratejiye sahip olması, tüm bu sayfaların kendi uygulamaları ve kampanyalara sahip olması ve  Ülker'in ana sayfasından yaptığı paylaşımlarda, bu sayfaları referans göstermesi, Ülker'in sosyal medyayı ne denli ciddiye aldığını ve önem gösterdiğini kanıtlar nitelikte.

twitter

  • Takip edilen kişi sayısı: 40

  • Takipçi sayısı: 39954 

ülker_7Ülker'in Twitter stratejisinin Facebook stratejisiyle paralel olduğu ve aynı paylaşımlar paralelinde yol aldığını söylemek mümkün. Facebook'ta ne paylaşılmışsa Twitter'da da aynı paylaşımları görmek mümkün. Hatta çok nadir de olsa Facebook'a yapılan yönlendirmeler de mevcut.

ülker_9

Ülker'in farklı platformlar için farklı çözümler üretmek yerine, sosyal medya stratejisini tek bir strateji etrafında oluşturduğunu ve bunu her platform için uyguladığını söylemek yanlış olmaz. Twitter'da da, Facebook'ta olduğu gibi Ülker ürünlerine ait birçok farklı hesap bulunmakta. Ülker Çizi, Ülker Albeni ve Ülker Dankek bunlardan yalnızca birkaçı. Twitter'da da takipçisiyle iletişime girmeye, onları etkileşime davet etmeye yönelik paylaşımlarda bulunan Ülker, her ne kadar Facebook'ta ki takipçi sayılarına ulaşamasa da, Twitter hesap yönetimi konusunda başarılı bir çizgide bulunuyor.

ülker_8Ülker'in Twitter stratejisini, Facebook stratejisinden ayıran en önemli fark, takipçilerinin markayla ya da ürünle ilgili attıkları bazı tweetleri retweetlemesi. Her ne kadar Ülker ana hesabından son zamanlarda pek fazla retweet yapmamaya özen gösterse de, Ülker Çizi ve Halley gibi yan hesaplarından yoğun olarak retweet yaptığını görüyoruz.

ülker_10

Ülker'in farklılaştığı bir diğer nokta ise takipçileriyle iletişime geçmesi. Her ne kadar takipçilerinin yorumlarına ana hesabı üzerinden cevap vermekte kaçınan Ülker, Halley gibi yan hesaplarından takipçileriyle eğlenceli etkileşimlerde bulanabiliyor. İşte buna bir örnek:

ülker_11

googleplus

Ülker'in Google+ stratejisini incelemek adına Google+ hesaplarını bulmakta zorlandığımı söylemem gerek. Ne UIlker.com.tr üzerinde ne de sosyal medya hesaplarının bilgilendirme kısmında, Ülker'in bir Google+ hesabı olduğuna dair bir bilgi yok. Uzun uğraşlar sonucu, Ülker'in Google+ hesabına ulaşamasam da, Ülker'in yine bir alt markasına ait olan Ülker İçim sayfasına ulaşabildim. Google tarafından onaylanmış olan bu sayfa, 70,400 takipçiye sahip. En azından bu sayfanın paylaşımlarını incelediğimizde karşımıza yine aynı stratejinin çıktığını söylemek mümkün: Tek bir içeriğin, tüm mecralardan aynı şekilde servis edildiğini görüyoruz.

ülker_12

Diğer Sosyal Ağlar

Ülker'în Instagram ve Pinterest üzerinde de hesapları olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak bu hesapları kontrol ettiğimizde, Instagram üzeirnden yalnızca 21 nisan günü Bizim Çilek Adası etkinliğinde paylaşım yapıldığını, bunun haricinde bir paylaşım yapılmadığını görüyorum. Pinterest hesabında da durum aynı şekilde. Toplamda 3 albüme sahip olan Ülker, bunları göndereli bir sene geçmesine rağmen herhangi bir etkileşimde bulunmamış. Google+, Instagram ve Pinterest hesaplarını birlikte değerlendirirsek, karşımıza çıkan tablo, deneme amacıyla ya da bir hevesle açılmış hesaplar olarak çıkıyor. Ülker'in bu sayfalara Ulker.com.tr üzerinde de yer vermesi, sayfaların doğruluğu konusunda şüpheleri ortadan kaldırırken, bu sayfalara neden gerekli önemin gösterilmediği konusu ise tüm şüpheleri tekrar etrafında topluyor.

Ülker_13

Bu kadar olumsuzluğa rağmen Ülker'in Youtube kullanımını göz ardı etmemek gerekiyor. 2006 yılında Youtube üzerinde adına bir hesap açan Ülker, yaklaşık bir senedir yoğun olarak içerik paylaşımı yapıyor. Kendine, alt markalarına ve etkinliklerine ait neredeyse her reklamı ve videoyu bulabileceğiniz kanal, takipçilerine markaya dair zengin bir içerik sunuyor.

Ülker'in kendi ve alt markalarına ait tüm sosyal medya hesaplarına bu adres üzerinden ulaşabilirsiniz: http://www.ulker.com.tr/tr/bilgi/web-sitelerimiz

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir