Uçan Taksi Projesinde Uber ile Birlikte Çalışan Aurora’nın Talibi Boeing

Havacılığın dev şirketi Boeing’den yapılan açıklamaya göre firma, havacılık ve hava savunma alanında faaliyet gösteren Aurora Uçuş Bilimleri’ni (Aurora Flight Sciences) satın alacak. Aurora, ulaşım konusunda çığır açan ve beraberinde birçok tartışma da getiren Uber’in uçan taksi projesinde yer alan şirketlerden biri olmasıyla da biliniyor.

28 yıl önce Virginia’da kurulan Aurora, otonom ve robotik hava araçlarındaki uzmanlığıyla öne çıkıyor. Kurulduğu günden bugüne 30’dan fazla pilotsuz uçuş gerçekleştiren şirketin, sektörün bir numaralı oyuncusu Boeing’in otonom teknoloji konusunda ve hava taşıtları inovasyonunda daha fazla ilerleme kaydetmesinde etkili olacağı söyleniyor.

Boeing Mühendislik, Test ve Teknoloji Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) Greg Hyslop'un konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Boeing ekiplerinin güçleri ve inovasyon becerileri sayesinde, ticari ve askeri havacılık alanlarında yeni gelişmeler yaşanacağını belirtiyor. Hyslop, şirket bünyesindeki ekiplerin dönüşüm yaratacak teknolojilerden yararlanarak Boeing’e yeni pazarlar açacağına inanıyor.

Bu arada, Aurora Flight Sciences’ın, pilotsuz dikey kalkış ve iniş yapabilen (VTOL) X uçağı geliştirme konusunda, ABD Savunma Bakanlığı ile geçen yıl 89 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığını da hatırlatmamız gerekiyor. Elektrik itişli mekanizmasına atfen, Lightning Strike (Yıldırım Çarpması) adı verilen uçağın turbo şaftı, kanatlarındaki 24 aspiratörü çalıştırmak amacıyla 4000 beygir gücüne denk gelen 3 megawattlık elektrik üretiyor.

Şirket ayrıca, Uber’in elektrikle çalışacak VTOL tipi hava araçları üzerine geliştirmekte olduğu projede oldukça önemli bir rol oynuyor. Uçan taksi çalışmalarında, Aurora dâhil olmak üzere, beş hava aracı üreticisinin yer alıyor. Hatta, Uber’in 2020’de kamuoyuna açıklamayı hedeflediği “talep tabanlı havacılık ağı” hakkında yayınladığı videoda kullanılan elektrikli hava taşıtının konsepti Aurora tarafından geliştirildi.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=u9oIDz6UrSc[/embed]

Satın almanın gerçekleşmesi hâlinde, şirketin uçan taksi projesinde yer almaya devam edip etmeyeceği konusunda Aurora ve Boeing’den resmi bir açıklama yapılmamış olsa da Business Insider’a konuşan bir Aurora yetkilisi, mevcut ortakları ve tedarikçileriyle birlikte çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti. Bunun yanında, Uber’den bir yetkili de Aurora’nın, Boeing’deki müthiş ekiplerine katılmasından mutlu olacaklarını söyleyerek Aurora’nın projedeki geleceği hakkında olumlu görüş bildirdi.

Uber’in yeryüzündeki hizmetleri konusunda kopan ateşli tartışmalar bile henüz dinmemişken ve taksiciler başta olmak üzere belli kesimler isyan ederken, işin havaya yansıyacak boyutunun çok daha fazla ses getireceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Yoğun iç ve dış uçuş trafiği, yakın gelecekte lojistik amaçla hızla yaygınlaşması beklenen uçangözler (drone) derken, üstüne bir de Uber’in uçan taksisi gelirse, bu sefer de sivil hava taşımacılığı şirketlerinin de yeryüzündekilere katılması beklenebilir.

[caption id="attachment_65739" align="alignnone" width="800"] Aurora'nın uçan taksi projesi için ürettiği konsept[/caption]

Uçan taksi ağı konusunda tek proje Uber'inki değil. Birleşik Arap Emirlikleri'nin yatırımıyla Alman drone üreticisi Volocopter'in yaptığı başarılı deneme uçuşunu da hatırladığımızda, zamanın neler göstereceğine yakın gelecekte tanık olacağımızı söyleyebiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir