Türkiye'deki Uluslararası Şirket Sayısı 32 Bine Yükseldi

2012’de Türkiye’deki toplam uluslararası sermayeli şirket sayısı 32 Bin 604’e ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı verilerinin neticesinde Türkiye’de 2012 Aralık sonu itibariyle 27 bin 110 adet uluslararası sermayeli şirket yer alırken, 5 bin 494 uluslararası sermayeli şirket de yerli sermayeli şirketlere katıldı.

Türkiye’nin uluslararası sermaye şirketlerinin sektör dağılımına bakacak olursak bu şirketlerin %32’si toptan ve perakende ticarette, %16’sı gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri alanında çalışmalarına devam ediyor. Bir diğer popüler sektör ise imalat, bu şirketlerin 4 bin 980’i imalat alanında faaliyet gösteriyor.  Diğer sektörler ise şöyle:

Adsız

Şirketlerin şehir dağılımına bakacak olursak, İstanbul 18 bin 968 şirketle açık ara önde.

Adsız1

Türkiye’de yabancı sermayeli şirketlerin ülke dağılımı ise ağırlıklı olarak AB ülkelerinden. 16 bin 415 şirketin AB ülkelerinden olması Türkiye’deki AB sermayesi oranını %50,3’e taşıdı. Almanya’nın başını çektiği yabancı sermayelerin ikinci sırasında İngiltere, üçüncü sırasında ise Hollanda yer alıyor.

Genel itibariyle yabancı yatırımları çeken bir ülke potansiyeline sahip olmamız şüphesiz ki son zamanlardaki ekonomik istikrardan kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra yatırımcının bir numaralı rehberi olan S&P, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının hepsinden geçer not alamasa da Türkiye,  ülke notunu Fitch’in belirlemiş olduğu ”yatırım yapılabilir” seviyeye çıkarmayı başarınca küresel anlamda bir anda tüm dikkatleri üzerine çekti. Bu başarıya AB’deki kötü gidişatı ve global durgunluğun yaşandığı 2012 yılını da eklersek Türkiye’nin nasıl bir yol kat ettiğini ve yatırımların buna paralel olarak arttığını görmek mümkün.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir