Türkiye Spor Giyim Sektörü: Genel Görünüm

Türkiye'de şehirleşme oranının artışı tüketim kalıplarımızı büyük ölçüde belirliyor. Şehirlerde gündelik hayatın getirdiği tempo, "rahat" ve spor giyinmeye yönelik talebi artırıyor. Son yıllarda giysi, kıyafet ve ayakkabı tercihlerinin belirlenmesinde "rahat" hissetmenin önemli bir yeri var.

Bir diğer boyut, küresel moda trendlerinde "sportif hayat tarzının" ön plana çıkması. Bu dönemde spor giyim sektörü önemli bir konuma geldi. Rahat, şık ve sıra dışı giyinmeye yönelik trend, farklı olmayı istemenin getirdiği etkiyle eskimeye yüz tutmuş spor markalarını tekrar "cool" hale getirdi. Bu trend aynı zamanda spor giyim markalarının gündelik hayatta tercih edilmesinin önü daha da açılmış oldu. Dilerseniz şimdi Türkiye'deki sektörün içinde bulunduğu durumu kısaca inceleyelim:

Kadın Tüketiciler Spor Giyime Yönelik Taleplerini Artırıyorlar.

Türkiye'de iş hayatında yer alan ve 25-34 yaş aralığında olan kadın tüketiciler, spor yapmaya önem veriyorlar. İyi görünmek, iyi hissetmek ve sağlıklı olmak amacı ile yapılan sporlar, tüketicilerin hem aktif spor giyimine hem de sportif giyime yönelik taleplerine yön veriyor. adidas ve Nike başta olmak üzere, markalar kadın tüketicilerin taleplerine hassasiyetle yaklaşıyorlar.

Teknolojik Gelişmelere Ayak Uyduran Ürünler, Tüketicinin Tercihini Etkiliyor.

Kaliteli, hafif malzemelerden üretilmiş, performans odaklı ürünler tüketiciler tarafından daha çok tercih ediliyor. Ürünlerin sunduğu ekstra fonksiyonlar, tüketicinin tercihini etkiliyor.

Hız, Sporda Gücün Yansıması Olarak Görülüyor.

Özellikle ayakkabı sektörünü etkileyen bu gelişme, dayanıklı ve hafif ayakkabılara yönelik talebi artırdı. Aktif spor giyim kategorisindeki ürünlerde tüketici kötü sürpriz yaşamak istemiyor. Hafif ve dayanıklı malzemeden üretilmiş, rahat ve ortopedik ayakkabıları daha çok tercih ediyoruz. Under Armour, Nike, adidas, Puma ve Asics gibi markalar tüketicilere "daha hızlı koşabilecekleri" ayakkabılar vaat ediyorlar.

Sektördeki Rekabette Öne Çıkan Oyuncular

Operasyonlarını "adidas Türkiye" olarak sürdüren ve ülkemizde ofisi bulunan adidas, sportif hayat tarzı akımını kullanarak sektördeki öncü markalardan biri olma özelliğini koruyor. adidas Originals kategorisinde bulunan "superstar" ve "Stan Smith" ayakkabı modelleri yüksek satış rakamları yakalarken, marka aynı zamanda genç tüketicilere yönelik ürünlere ve tasarımlara ağırlık veriyor. adidas, mağaza yatırımlarının önemli kısmını İstanbul'da yapıyor.

Fransa menşeli mağaza zinciri Decathlon, tüketicilere "marka giyimin getirdiği ekstra maliyetlerden arınmış" ve fonksiyonel fayda odaklı ürünler sunuyor. Bu konsepti ile marka, mağaza ve internet satışlarını artırarak sektörde önemli bir konum elde etti. Decathlon'un popüler sporlarla birlikte "niş" olarak kabul edilen spor branşlarına yönelik ürünleri de satması tüketicinin tercihini etkileyen önemli unsurlardan biri olarak görülebilir. Decathlon, 35 farklı spor branşına yönelik ürün satışı gerçekleştiriyor.

Ziylan Grup bünyesinde yer alan markalardan olan Kinetix, spor giyim endüstrisinde öne çıkan Türk menşeli markalardan biri olma özelliğini gösteriyor. Sektörde küresel oyuncularla rekabet eden marka, yerli üretimin getirdiği avantajlara etkili bir fiyatlandırma stratejisi de etkileyerek rekabette avantaj sağlamaya çalışıyor.

Spor Giyim Alışverişinde Fiziksel Mağazalar Satışın Büyük Bir Kısmını Gerçekleştiriyor.

Türkiye'de online satış kanallarının kullanımı artış göstermesine rağmen, spor giyim sektöründe fiziksel mağazalardan alışveriş yapma alışkanlığı büyük ölçüde korunmaya devam ediyor. İnternetten yapılan satışlar son 5 yılda yaklaşık iki kat artmasına rağmen, internet kanalı fiziksel mağazanın liderliğini tehdit etmekten henüz uzak konumda bulunuyor.

Doğa İle Dost Üretim Yapan Markalar, Rekabet Avantajı Elde Edecek.

Spor giyim ürünlerinin üretiminde doğal kaynakların kullanılmasındaki hassasiyet yükseldi. Buna bağlı olarak, geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılan ürünler ve bu üretim olanaklarının sürdürülebilirliği konuları ön plana çıkıyor. Örneğin, Nike'ın plastik şişelerin geri dönüştürülmesi ile ürettiği ürünler, aynı markanın "air" yani hava tabanı teknolojisinin iyileştirilmesi için de kullanılıyor. İlerleyen süreçte, bu tip projelerin markaların genel üretimine de yansıması hem üreticilerin hem de tüketicilerin ortak çıkarına hizmet edecek gibi duruyor.

Spor giyim sektöründeki gelişmelere ve sektörün geleceğine kısaca değinmeye çalıştım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir