Türkiye Sadakat Programları Araştırması Yayınlandı

Ketchup Loyalty Marketing bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği 2017-2018 Türkiye Sadakat Programları Araştırmasını yayınladı. Geçen yılın ve bu yılın örneklem sayılarının aynı tutulması sebebiyle, son bir yıldaki değişimi yakından gözlemleyebilme fırsatımız doğmuş oldu. Sadakat programlarını aktif kullanım, tavsiye etme, memnuniyet ve satın alma etkileri boyutlarında detaylı bir şekilde incelerken, Türkiye’de bu sorular özelinde hangi sadakat programının etkisinin geçen yıla göre artıp azaldığını da bu vesileyle öğrenebiliyoruz.

Odak Noktamız Hala Aynı: Duygusal Bağ Kurmak

Araştırma kitlesini oluşturan yüksek eğitim ve yüksek gelir gruplarının kullanım alışkanlıklarını incelerken, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da odakta sadakat programlarının tüketiciler ile kurmuş olduğu “duygusal bağlar” vardı. Tüketiciler, kendilerine sunulan ayrıcalıklar ve fırsatlar sayesinde kendilerini gerçekten daha özel hissediyorlar mı, kişiselleştirme uygulamaları onları sadakat programı olan markalardan daha çok satın almaya teşvik ediyor mu gibi soruların cevapları her bir sadakat programı özelinde incelenmiş oldu. Ayrıca giderek artan mobilden kullanım sıklığı, mobil sadakat platformlarındaki kullanım alışkanlıkları ve bu konuda tüketicilerin beklentileri de en önemli başlıkları oluşturdu.

1 Yılda Neler Değişti?

Bankacılık ve telekomünikasyon sektöründeki programlar, sadakat pazarlaması alanında köklü bir geçmişe sahip ve bu iki sektörün özellikle bu yıl göstermiş olduğu performansı da göz ardı edemeyiz. Özellikle operatör tarafındaki günlük sürpriz sunan yarışma kurgusu servisleri ve bankacılık tarafında yapılan yoğun iletişim, bu sektörlerdeki aktif kullanım, memnuniyet ve faydalardan yararlanma oranlarını ciddi oranda artırmış durumda. Giyim ve tekstil sektöründeki programlar geçen yıl da listenin en sonundaki sıraları paylaşıyorlardı. Durum bu yıl da değişmedi ancak bu sektörün yanına otomotiv sektörü de eklenmiş oldu. Müşteriler ne yazık ki bu sektördeki programlarla duygusal bir bağ kurmakta halen zorlanıyor.

Hopi, Zubizu gibi mobil koalisyon platformlarının yanına bu yıl Chippin de eklendi. Ancak bir önceki yıl atakta olan MKP’ları ne yazık ki geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yaşadıkları iletişim eksikliğinin sonuçlarını araştırmada da açık bir şekilde gösterdi. Özellikle ATL iletişimin bir önceki yıla oranla çok daha az yapılması, araştırmada MKP’larının geçen yıl yakaladığı başarıları yakalayamamalarının bir sebebi olarak gözükmekte.

Raporun devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir