Türk Otomotiv Sektörü Geleceğe Hazır mı?

Otomotiv sektörü daha önce benzeri görülmemiş çapta ve hızda bir dönüşüm yaşıyor. Fosil yakıtlı araçların yerini elektrikli otomobiller almaya başlıyor. Pek çok gelişmiş ülke önümüzdeki 10-20 yılda fosil yakıtlı araçları tamamen yasaklamayı planlıyor. Bir sonraki aşama olarak da insan unsurunun devreden çıktığı “sürücüsüz araçlar” yollara çıkmaya hazırlanıyor. Peki ihracatta lider sektörü “otomotiv” olan Türkiye bu dönüşüme nasıl adapte oluyor?

Elon Musk 2015 yılında San Jose, California’da düzenlenen GPU Teknoloji Konferansı'nda Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang’la konuşurken şöyle demişti; “Sürücüsüz araçlar yakında sıradan bir teknoloji haline gelecek. Tıpkı asansörler gibi. Eskiden asansörleri kullanan operatörler vardı. Daha sonra geliştirilen basit bir sistemle asansörün otomatik olarak katlar arasında ilerlemesini sağladık. Size sadece bir düğmeye basmak kaldı. Otomobillerimiz de benzer şekilde otonom hale gelecek.”

Elektrikli ve otonom araçlara yönelik yatırımların çok hızlı bir şekilde artmasıyla, teknoloji bazlı firmalar da sektöre hızlı bir giriş yaptı. Öyle ki otomotiv sektörünün merkezi Silikon Vadisi'ne kaymaya başladı diyebiliriz. Artık otomobil teknolojisi, tasarımı, kullanım kolaylığı değişiyor, daha önce otomotiv sektöründe yer almamış yüksek teknoloji üreten pek çok firmanın sektöre girmesi kolaylaşıyor.

Tüm bu gelişmeler Türkiye’yi, büyüyen ekonomisini ve ekonomik istikrarını çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü otomotiv Türkiye’nin ihracatta lider sektörü. Ülke ekonomisine en büyük katma değeri sağlayan ve milyonlarca insana istihdam sağlayan sektörde üretilen araçların yüzde 80’e yakını ihraç ediliyor. Üstelik tüm bu ihracatın yüzde 75’i gümrük birliği ve konum avantajı gibi sebeplerle Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşiyor.

Bu noktada Türkiye’deki otomotiv ve yan sektörlerinin hızlıca çözüm bulması ve adapte olması gereken meseleler var. Örnek vermek gerekirse elektrikli otomobiller, geleneksel içten yanmalı motora sahip bir otomobile göre 3’te 1 oranında daha az parçaya ihtiyaç duyuyor. Üstelik bu araçların üretiminde yüksek teknoloji içeren parçalar ve yazılım çok daha fazla öne çıkıyor. Net olarak söylemek gerekirse artık otomobil üretmek, pek çok açıdan yüksek teknoloji üretmekle aynı anlama geliyor.

Türkiye’nin ilk otonom araç yarışması

Ülkemizde tüm bu teknolojileri geliştirme ve geniş kitlelere yayma amacıyla önemli bir yarışma gerçekleştiriliyor. İlk ayağı 11 Şubat 2018’de Bilkent Üniversitesi’nde icra edilen “OpenZeka MARC - Mini Otonom Araç Yarışması”nın finali bu hafta sonu, 6 Mayıs Pazar günü Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde gerçekleşecek.

NVIDIA, Bosch ve MIT Lincoln Laboratories desteğiyle düzenlenen yarışma lise öğrencileri, üniversite öğrencileri ve otonom araç meraklılarına yönelik, yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı Türkiye’de gerçekleştirilen ilk otonom araç yarışması olma özelliğini taşıyor.

OpenZeka MARC yarışmasına 99 takım ile 700 katılımcı başvurmuş ve başvuru değerlendirmesini geçen 22 takım 170 kişiye 2 ay süresince Massachusetts Institute of Technology ve NVIDIA’nın desteği ile OpenZeka tarafından ücretsiz yapay zeka uygulama eğitimi verilmiş. Eğitimlere İstanbul’da TTGV ve Sabancı Üniversitesi, Ankara’da Bilkent Cyberpark ev sahipliği yapmış.

MARC yarışması ile aslında tam da yazının başında bahsettiğim gibi, yakın gelecekte hayatın her alanında yer bulacak otonom sistemlerin tasarlanması ve yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesi konularında ülkemizde teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek firmaların ihtiyaç duyacağı insan kaynağının oluşmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Umuyorum ki OpenZeka MARC gibi yarışmalar, etkinlikler önümüzdeki 5-10-20 yılda otomotiv sektörünü en ileri seviyeye taşıyacak beceriye sahip, donanımlı işgücünün yetiştirilmesi için vesile olur.

Kaynak: www.cnnturk.com

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir