• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Tüm Satın Alma Süreçlerinin Sorumlusu: Duygular

Tuba Ulaştıran / 27 Mart 2018
facebook twitter

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde soyut ve eleştirel düşüncenin gelişmesine rağmen, biz insanlar karar verirken büyük ölçüde duygularımıza göre hareket ediyoruz.

Yani, tüm veri analizleri, eksi/artı listeleri hazırlarken, satın alma kararı alırken bizi daha az akıllı seçimler yapmaya iten ilkel beynimiz tarafından yönlendiriliyoruz. İşte tam olarak bu yüzden pazarlamacılar, tüketicilerle duygusal yönden bağlantı kurma konusunda uzmanlaşıyor ve her geçen gün dahasını talep ediyorlar.

Dahası, Unconscious Branding: How Neuroscience Can Empower (and Inspire) Marketing kitabının yazarı Douslas Van Praet’e göre; mantıklı kararlar almak için durup düşünmüyoruz bile. Yalnızca hissettiğimiz gibi yaşıyoruz. Aslında işin çarpıcı kısmı, en rasyonel görünen kararlarımızın bile temelinde duygular yatıyor.

Evrimsel olarak kendimizi, en gelişmiş ve kompleks canlılar olarak görerek böbürlensek de aslında gerçekte tüm modern duygularımız; mutlu, üzgün, korkmuş/şaşırmış ve sinirli olmak üzere 4 temel duygudan kaynaklanmaktadır. Bu duygular, bizlerin her türlü zorluğa karşı hayatta kalmamızı sağlıyorlar. Aslında medyada nelerin sattığına odaklanarak bu durumu kanıtlayabiliriz.

Mutlu Haber = Çok Paylaşım

Medyadaki klasik “Kanıyorsa, işe yarar” anlayışı, dijital medya için geçerli değildir. Televizyondaki şiddet içerikli bir yayın, yalnızca dikkatiniz çekmeye odaklanırken gerçekten ne hissettiğinizle ilgilenmez. Ancak arkadaşınıza attığınız Instagram hikayesinde durum farklıdır.  Yapılan araştırmalarda olumlu haberlerin olumsuz haberlerden çok daha fazla paylaşıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bu anlamda pazarlamacıların, markaları için olumlu duygular yaratacak içerikleri oluşturmaları gerekmektedir. Örneğin, finansal hizmetler veren bir işletmeniz varsa, borsadaki ani artışlar konusunda flaş haber paylaşmanız muhtemelen büyük reaksiyonlara yol açacaktır.

Üzgün Haber = Çok Tıklama 

Paylaşımı bir kenara bırakırsa, konvansiyonel medyanın anahtar mottosu “Kanıyorsa, işe yarar”ın ilgi çekme konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalarda, olumsuz çağrışımlara yol açan kelimeleri insanların daha çok tıklamaya meyilli oldukları görülmüştür. Aslında, asla ya da en kötüsü gibi olumsuz üstünlüğe sahip kalıpların, hiç bir üstünlüğü olmayan kalıplardan %30 oranında daha iyi çalıştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Peki ya her zaman ya da en iyi gibi olumlu üstünlükler ifade eden kalıplar ne olacak?

Yapılan araştırmada, olumsuz üstünlük kalıpların tıkama oranları bakımından, olumlu kalıplardan %63 oranında daha başarılı oldukları görülmüştür. Kısacası, olumsuz haberler daha çok tıklanır ve okunur ancak olumlu haberler daha çok paylaşılır diyebiliriz.

Peki Pazarlamacılar Bu Avantajı Nasıl Kullanabilir?

1- Başlıklara Dikkat Çek

BuzzSumo, 2016 yılında milyonlarca viral makaleyi incelemiş ve bir başlıkta “aşk” kelimesini içermenin sosyal katılım ve paylaşımlar üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini bulmuştur. Bu yüzden, pazarlamacıların içinde aşk geçen paylaşımlara yönelmesi gerekiyor.

2- Biraz Mizah Ekle

İnsanlar sadece eğlenceli içerikleri paylaşmaktan hoşlanmazlar, aynı zamanda internette takip ettikleri kişi ve markalarla kendi mizah anlayışlarını da genişletmek isterler. Bu yüzden pazarlamacıların insanları içerikleriyle güldürmeleri gerek.

3- Vay! Etkisi Yarat

İnsanların merak duygusunu, “Vay!” Diyecek bir şeyle değiştirmek gerek. Beklenmedik veya gizemli bir şey, bir merak duygusu uyandırır ve insanların içeriklere tıklamak istemesine yol açar. Pek yakında, kısa bir süre sonra gibi merak duygusuna hitap edecek paylaşımlar yapmak, dikkat çekmek konusunda işe yarar.  Tabii, bu noktada click bait etkisi yaratacak spam içerikler üretmekten de uzak durmak gerekir.

Duyguları Kullanarak Satışları Artırmak Mümkün 

Kendimizi ne kadar akıllı olarak düşünsek de ilkel dürtülerimizin kölesi olarak yaşıyoruz. Örneğin; karnımız acıkıyor ve yemek yiyoruz. Yorgun hissediyor ve uyuyoruz. Tatlı, tüylü ve sevimli bir hayvan gördüğümüzde, onu sıkmak istiyoruz. Aslında bu durum, görüntülerin hormonları ele geçirme ve kontrol edilemeyen duyguları ortaya çıkarma gücünü göstermektedir. Tüm bunlar, temel iç güdülerimizin pazarlamacılar tarafından nasıl kullanıldığına dikkat çekiyor.

Karar verme ve dönüşümlerde rol oynama rolünü test etmek için, UCLA ve George Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir deney, reklamlara bakarken tüketicilerin beyin faaliyetlerini izlemiştir. Bazıları, örneğin “Bu Bilgisayarda 16 Gigabayt RAM vardır” gibi ürünün arkasındaki sayıları ve rakamları, diğerleri ise daha belirsiz, ürünle ilgisi olmayan eğlenceli veya seksi sahneler içeriyordu. Sonuçlar düşündüğünüz gibi geri döndü: Gerçekleri ve rakamları olan reklamlar, beynin karar verme alanlarında daha yüksek aktiviteye neden oldu.

Harika, değil mi? – Yanlış.

Başka bir deyişle gerçekler ve rakamlar, aslında satın almayı engelleyen beyin alanlarını uyararak satın alma dürtüsünü kontrol ediyor. Yani, insanların ürününüzü satın almasını istiyorsanız eğlenceli bir şekilde potansiyelinizi göstererek ve kafalarında duygusal bir tepki yaratarak, satın alma olasılıklarını artırırsınız.

Tüm bunların ötesinde, bilim her ne kadar, biz insanların duygularıyla hareket eden çaresiz varlıklar olduğumuzu kanıtlasa da hepimiz, günün sonunda markaların her şeyi cebimizdeki parayı almak için yaptığının farkındayız. Ancak görünen o ki; daha mutlu, iyi, gururlu ve istediğimiz gibi hissettirdikleri sürece bu yalanın peşinden koşmaya da fazlasıyla razıyız!

Netflix, ABD’den Sonra Türkiye Fiyatlarına Da Zam Yaptı
Netflix, ABD’den Sonra Türkiye Fiyatlarına Da Zam Yaptı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça popüler olan dijital yayın platformu Netflix, Ekim 2020’de ABD’deki ücret artışından sonra Türkiye’deki üyelik ücretlerinde de güncelleme yaptı. Netflix Türkiye‘den yapılan açıklamaya göre aylık üyelik […]

comment 0
share
Etiketler
marka yönetimi marketing müşteri deneyimi pazarlama tüketici davranışı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VMLY&R İstanbul’da Yeni Bir Devrin Başlangıcı

Şeyma Büyükdumlu / 28 Ocak 2021
facebook twitter
VMLY&R İstanbul’da Yeni Bir Devrin Başlangıcı Young&Rubicam ve VML birleşmesinden sonra WPP bünyesine katılan C-Section ve Plasenta ajansları da aynı yapı altında birleşti, tek bir çatı ajans olarak VMLY&R İstanbul ismi altında faaliyet göstermeye başladı. 2005 yılında kurulan sektörün önemli dijital reklam ajanslarından C-Section ile 2011 yılında kurulan, Türkiye’de ve uluslararası arenada sosyal medya izleme, yönetimi gibi konularda etkin olarak çalışan Plasenta artık VMLY&R İstanbul adıyla hizmet verecek. Tüm bu gelişmelerle birlikte iç yapılanmada da güçlerini birleştiren VMLY&R’da Arzu Ünal ajansın Group CEO’su, Enis Orhun CEO, ekibe taze kan olarak katılan sektörün deneyimli ismi Arkın Kahyaoğlu Exceutive Creative Director, Fatih Tüylüoğlu Chief Strategic Officer ve Ayça Sebat ise Chief Financial Offier olarak yeni görevlerine atandılar. Bu iç yapılanma ile 3 ayrı şirketartık tek ve büyük bir ajans olarak daha donanımlı, çevik ve yenilikçi bir şirkete, yaratıcılığı ile fark yaratacak yeni bir pazarlama çözümleri ajansına dönüşmüş oldu.
2021’de Pazarlamayı İleriye Taşıyacak 3 Teknoloji
2021’de Pazarlamayı İleriye Taşıyacak 3 Teknoloji

Video konferans platformlarından sohbet robotlarına kadar, koronavirüs salgını hem tüketicileri hem de pazarlama ve marka yöneticilerini daha önce belki de hiç kullanmadıkları teknolojileri, araçları kullanmaya yöneltti. Yüz yüze olmak birçok […]

comment 0
share
Etiketler
marka yönetimi marketing müşteri deneyimi pazarlama tüketici davranışı

Warner Bros 2023’te 100. Yılına Özel Olarak Logosunu Değiştiriyor

Şeyma Büyükdumlu / 19 Ocak 2021
facebook twitter
Warner Bros 2023’te 100. Yılına Özel Olarak Logosunu Değiştiriyor

Dijitalleşme hızımız arttıkça markaların da bu hızı yakalamaları hatta bir adım önünde olmaları gerekiyor. Kimliklerini, logolarını ve kendini tanıttıkları tüm değerleri dijitale entegre etmeleri gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bununla alakalı olarak Burger King logosunda bir değişikliğe gitmişti ve dijital kullanıma uygun bir logo kullanacaklarını duyurmuşlardı. Biz de sizlerle bu haberi paylaşmıştık.

Dünyanın önde gelen film yapım ve televizyon yayım şirketlerinden biri olan Warner Bros da logosunda değişikliğe gidiyor. Geçtiğimiz hafta Warner Bros'un CEO'su Ann Sarnoff konuyla alakalı bir açıklama yaptı ve yeni logoyu tanıttı.

ABD merkezli şirketin kuruluş yılı 1923 olarak biliniyor. 2023 yılı ise 100. seneleri olacağı için özel bir anlam taşıyor. Bu yüzden yıllardır kullandıkları logoyu değiştirip farklı bir logoyla karşımıza çıkmayı istiyorlar. Sadece logo değil aynı zamanda şirketin 2023 yılı için diğer yıllardan farklı bir vizyonu var.

Logonun tanıtımı yapılırken de Warner Bros'un çizgi filmlerde sık sık yer verdiği su kulesine benzeyen bir yer kullanıldı. Kaliforniya Burbank'te yer alan su kulesinde logoyu görmek hala mümkün.

https://twitter.com/thecartooncrave/status/1349749256383561729

Yapılan yorumlara baktığımızda ise insanlar yeni logoya pek alışmışa benzemiyor. Eski logosuna göre daha yalın gözüken logo aslında günümüz logolarıyla benzer özellikler taşıyor. Baktığımız zaman son yıllarda dijital kullanıma daha uygun minimalist logolarla daha çok karşılaşmaya başladık. Siz yeni logo hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu Bayram Tüm Radyolar Tek Ses Olacak
Bu Bayram Tüm Radyolar Tek Ses Olacak

Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD), Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. 25 Mayıs Pazartesi günü Türkiye çapında 20’den fazla ulusal ve yerel radyo kanalında aynı anda ortak yayın yapacak “Radyo Türkiye” projesinde, en ünlü 21 radyo programcısı […]

comment 0
share
Etiketler
marka yönetimi marketing müşteri deneyimi pazarlama tüketici davranışı

Getir, Türkiye’nin İkinci Unicorn’u Oldu

Begüm Canbaz / 29 Mart 2021
facebook twitter
Getir, Türkiye’nin İkinci Unicorn’u Oldu
Online market teslimat uygulaması girişimi Getir' 1 milyar dolar değeri aşarak unicorn oldu. 2015 yılında kurulan Getir, Türkiye’nin yatırım alarak unicorn değerine ulaşan ikinci girişimi oldu. Getir’in Kurucusu Nazım Salur, Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve New York merkezli Tiger Global'den aldığı  300 milyon dolarlık yatırımla 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaştığını online basın toplantısıyla ve attığı tweet ile duyurdu.
Getir, bu yılın başında da Silikon Vadisi’nin önemli yatırımcılarından Michael Moritz’in başkanlığındaki fonlama turunda 128 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımı yurtdışı büyüme için kullanan girişim, önceliklik olarak  iki ay önce Londra’ya açılmıştı.
Getir’in önümüzdeki dönemde Avrupa’nın en büyük ülkelerinden Almanya, Fransa ve Hollanda’da da hizmete başlayacaklarını açıkladı. Ayrıca Salur pandemi etkisinin geçmesine bağlı olarak ilerleyen dönemde Brezilya pazarına da girmek istediklerini söyledi. Getir'in halihazırda 1.600 personel ile hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Nazım Salur, elde ettikleri başarının bir parçası olan saha çalışanlarına bir teşekkür olarak son aldıkları yatırımdan 25 milyon TL kadarını kıdem sırasına göre dağıtacaklarını da açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da attığı tweet ile Nazım Salur'u ve Getir'i tebrik etti. 2023 yılına kadar Türkiye'den 10 unicorn çıkarma hedefinde olduklarını söyleyen Varank, Getir'in başarısının bu hedef için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ilk unicorn'u ise oyun sektöründen geçen sene satılan Peak Games olmuştu. Zynga Inc 1,8 milyar dolara şirketi satın almıştı. Anlaşma, , satın alma 900 milyon dolar nakit ve 900 milyon dolar da Zynga hissesi karşılığı gerçekleşmişti.
IKEA, Animal Crossing ile 2021 Yılı Kataloğunu Yeniden Yaratıyor
IKEA, Animal Crossing ile 2021 Yılı Kataloğunu Yeniden Yaratıyor

Nintendo tarafından geliştirilen Animal Crossing: New Horizons adlı oyun, balık tutma, avlanma ve iç tasarımın ilgi çekici birleşimiyle dünya çapında bir fenomen haline geldikten sonra, büyük bir mağazanın bu başarıdan yararlanmaya […]

comment 0
share
Etiketler
marka yönetimi marketing müşteri deneyimi pazarlama tüketici davranışı
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön