• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Tüketiciler, Online’da Büyük Gramajlı Ürünleri Tercih Ediyor

Pazarlamasyon / 12 Kasım 2020
facebook twitter

Alkaş tarafından düzenlenen ve Digital Network Alkaş’ta gerçekleşen FutureCommerce360’ta, “yeni normal”in başarılı e-ticaret stratejileri üzerine içgörülerini paylaşan Nielsen E-Ticaret Asya Lideri Ji Hyuk Park ve Nielsen APAC EEMEA Türkiye Analitik Danışmanlık Kıdemli Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, e-ticaret alanında analitik çalışmaların önemini vurguladılar.

COVID-19 pandemisiyle birlikte tüm dünyada tüketici harcamalarının durağanlaştığını, buna karşılık e-ticaretin ciddi bir ivme kazandığını belirten Nielsen E-Ticaret Asya Lideri Ji Hyuk Park, yeni normalde kazanmak için e-ticaret stratejilerinin tekrar şekillendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

E-Ticaret, Son 1 Yılda 1,5 Milyon Yeni Müşteri Kazandı

Tüketici tercihinin online’a yönelmesiyle birlikte pandemi sürecinde tüm dünyada e-ticaretin önemli bir gelişim içinde olduğunu söyleyen Ji Hyuk Park, bu büyüme dönemini karlı bir şekilde değerlendirmek isteyen tüm oyuncuların stratejilerini gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti.

Temel stratejinin trafik, geri dönüş oranı ve sepet büyüklüğü faktörlerinde kazanmak olduğunu belirten Didem Şekerel Erdoğan ve Ji Hyuk Park, bu eksende 6 başlık olarak şunları sıraladı: Tüketici davranışları ekseninde kategorilerin yeniden tanımlanması; iletişim için gelişen dijital kanallar üzerine yoğunlaşılması (sosyal medya, YouTube vb.); tüketici için birim fiyatın daha şeffaf hale getirilmesi; canlı yayında satış; gelişen ürün-fiyat tercihleri ekseninde asortman (premium ürünler vb.) ve online’a/üyeliğe özel ürün asortmanı oluşturmak.

E-Ticarette Geleceğin Trendi: Canlı Yayında Satış

Nielsen içgörülerine göre e-ticaret gelişiminin tüm dünyada en ileri aşamalarını yaşamakta olan Çin ve Kore pazarlarından zengin örnekler paylaşan Ji Hyuk Park, bu içgörülerin gelişen diğer pazarlar için de ışık tutacağının altını çizdi.

Didem Şekerel Erdoğan ise “Nielsen’in verilerine göre, Türkiye’de pandemi öncesi dönemde de hızlı olan online FMCG büyümesi, pandemi ve yeni normalde adeta uçuşa geçti. Pandemi öncesi %57 olan online FMCG büyümesi, COVID-19 döneminde %159, yeni normalde ise %130 olarak gerçekleşti. Avrupa’da ise bu oran, pandemi öncesi %9 seviyelerinde iken COVID-19 döneminde %65, yeni normalde ise %46 şeklinde oldu. Bu da söz konusu süreçte ülkemizde online FMCG büyümesinin Avrupa’nın çok daha üzerinde seyrettiğini gösteriyor.” dedi.

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik, Müşterilerin Online Alışverişe Daha Sıcak Bakmalarını Sağlıyor

Bununla birlikte Didem Şekerel Erdoğan, “Yeni normalde en hızlı büyüyen online FMCG kategorileri ağda ve tüy dökücüler, saç boyası, çay, hazır kahve, saç kremi, diş macunu, Türk kahvesi, hamile & emziren ek besinleri, hijyenik pedler ve çamaşır suyu oldu. En hızlı büyümeyi gösteren ağda ve tüy dökücülerde pandemi öncesi %53 olan online satış cirosu büyümesi, COVID-19 döneminde %670’e yükselirken, Yeni Normal döneminde ise %351 oldu. Büyüyen 10 kategoriden 3’ünün gıda kategorisi olması ise dikkat çekti.” açıklamasını yaptı.

Global pazarlarda COVID-19 pandemisiyle birlikte FMCG pazarı içinde e-ticaret paylarının ciddi bir artış kaydettiğine dikkat çeken Didem Şekerel Erdoğan; e-ticaret payının pandemi öncesi dönemle kıyaslandığında, ABD’de 6 puan artışla %15’e, Meksika’da 9 puan artışla %12’ye, Birleşik Krallık’ta 7 puan artışla %13’e, Çin’de 5 puan artışla %30’a ve Kore’de 4 puan artışla %22’ye yükseldiğini belirtti. Türkiye pazarında da ivmeli artış trendinin görüldüğünü belirten Didem Şekerel Erdoğan, FMCG pazarı içindeki e-ticaret payının 2 puan artışla %4’e yükseldiğini paylaştı.

E-Ticaretin Geleceğine Damga Vuracak 7 Teknoloji ve Strateji

Perakendeci analitiği çalışmalarının offline’da olduğu kadar online kanalda da önem taşıdığına dikkat çekerek devam eden Didem Şekerel Erdoğan, online perakendecilerin stratejilerini kurarken Perakendeci Analitiği boyutundan daha çok yararlanmalarının önemini vurguladı. 

Online tüketici davranışlarıyla ilgili çarpıcı içgörüler paylaşan Didem Şekerel Erdoğan, offline kanala nazaran online’daki fiyat hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu; tüketicilerin aynı ürün için online kanalda daha az fiyat ödeme eğiliminde olduklarını ve tüketicilerin online’da daha büyük gramajlı ürünleri tercih ettiğini belirtti.

Tüm bu farklılıkların karlı bir şekilde değerlendirilmesi için perakendeci analitiği çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Didem Şekerel Erdoğan, e-ticaret kanalının sunduğu kolaylık, güvenlik vb. diğer faydaların da sürekli biçimde vurgulanması gerektiğinin altını çizdi.

Amazon, Avrupa’daki İlk Amazon Air Merkezini Açtı
Amazon, Avrupa’daki İlk Amazon Air Merkezini Açtı

Amazon‘un teslimat işine fazlasıyla önem verdiği ve kendi lojistik ağını kurmak için uzun bir süredir yatırım yaptığı herkes tarafından biliniyor. Amazon’un bu doğrultuda hayata geçirdiği operasyonlardan biri de hava lojistik […]

comment 0
share
Etiketler
Didem Şekerel Erdoğan Nielsen nielsen türkiye tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Cansu Bolat / 27 Mayıs 2020
facebook twitter
Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Corona virüs salgının ekonomik boyutlarını her geçen gün daha da hissetmeye başlamışken, Estonya Hükümeti E-Residency Programı Nisan ayında, 1115’i Estonya e-Oturum (e-Residency) topluluğu üyesi toplam 1535 kişi ile bir araştırma gerçekleşti. Katılımcılara Covid-19 krizinin iş ve ticarete etkilerinin yanı sıra krizle mücadelede uygulanan yöntemler de soruldu.

Araştırma sonuçlarına göre, E-resident’ların kriz sırasında işlerini adapte etmelerini sağlayan 10 yol:

1 - Ürün, hizmet veya sunulan tekliflerde değişiklik

Katılımcıların büyük çoğunluğu (%23) mevcut hizmet ve çözümlerini Covid-19’a göre uyarladıklarını, yeni ürün, servis veya hizmetleri devreye aldıklarını belirtti.

2 - Dijitalleşmek

Şirketlerin krize uyum sağlama konusunda en önemli hamlelerinden biri ise dijitalleşme oldu. Katılımcıların yüzde 19’u uzaktan çalışma ve çevrim içi iş süreçlerine geçtiğini söyledi. Bu cevabı verenlerin yarısı için işlerini dijital ortama taşımak bir zorunluluk olurken, diğer kısım ise büyük bir stratejik değişiklikle bu dönüşümü gerçekleştirdiklerini kaydetti.

3 - Yeni müşteriler, pazarlar ve sektörlere yönelmek

İşlerini dönüştüren katılımcıların yüzde 13’ü yeni müşteriler ve farklı pazarlara yönelerek işlerini krize adapte ettiklerini söyledi. Krizden daha az etkilenen sektörlere yönelerek buralardaki müşterilerle yeni iş birlikleri yaptıklarını belirtti. Bir kısmı ise coğrafi analizlerle pandeminin etkisinin azaldığı ülke ve pazarlara yöneldiklerini belirtti.

4 - Müşterilerin krizi atlatması için destek sunmak

İşlerini dönüştürenlerin önemli bir kısmı (%13’ü) ise müşterilerine krizi atlatma ve mücadele etme konusunda yardım ve destek sunduklarını, çeşitli ürün ve hizmetler vasıtasıyla iş birliği yaptıklarını belirtti. Ayrıca, ödeme koşullarındaki değişiklikler, ücretlerde indirim, ücretsiz yeni servisler gibi bazı yolları da seçtiklerini ifade etti.

5 - Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) 

Yaklaşık yüzde 12’lik bir kesim ise krizle mücadele etmek, hizmetlerini geliştirmek için Ar-Ge’ye yatırım yaptıklarını belirti. Bu kategori yeni pazarlar ve yeni müşteriler için mevcut iş modellerini değerlendirerek, yeni ürün veya hizmetler geliştirmeyi, mevcut kaynakları ve iş süreçlerini optimize etmeyi ve yeni teknolojiler keşfetmeyi içeriyor.

6 - Hayatta kalma modu 

Katılımcıların yüzde 10’u “hayatta kalma modu”na geçtiklerini belirtti. Bu kategoridekiler; finansal kaynak arayışlarına girerken, işten çıkarmalar, yeniden yapılandırmalar ve maliyetleri azaltmak gibi yollara ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Bu gruptakiler, krizi bir an evvel atlatmak için tüm önlemleri en üst düzeyde almış durumda.

7 - Kapatma, geçici ara

Yüzde 8’lik bir oranda ise şirketler, operasyonlarını geçici olarak durduklarını veya tamamen durdurduklarını belirtti. Bu kategoridekilerin büyük kısmını turizm, eğlence, etkinlik gibi sektörlerde yer alan kuruluşlar oluştururken, sebep olarak, pandemi tedbirleri birlikte ile işlerin tamamen durması ve müşteri/talep azlığı öne çıktı.

8 - Sağlık sektörü ve hastalar için destek

Katılımcıların yüzde 5’i krizin yarattığı acil ihtiyaçlara cevap vermek için uzmanlıklarını sunduklarını belirtiyor. Bu kategoride tıbbi kitler, koruyucu ekipmanlar, anti bakteriyel ürünlerin üretimi ve satışı gibi konular bulunuyor. Ayrıca, sağlık sektörüne yönelik yen yazılımlar geliştirmek, hasta takibi uygulamaları gibi dijital hizmetler de yer alıyor.

9 - Pazarlamaya odaklanmak 

Yüzde 5’lik bir kısım ise pazarlama faaliyetlerine odaklandıklarını ve bütçelerini artırdıklarını söylüyor. Bu kategorideki katılımcılar, daha çok müşteriye ulaşmak için reklam ve pazarlama stratejilerini yeniden değerlendirdiklerini, reklam ve tanıtım etkinliklerini artırdıklarını ifade etti.

10 - Kendini geliştirme

E-Oturum sahiplerinin yüzde 2’si, krizin yarattığı boş zamanları kendi kişisel gelişimlerine ayırdığını, yabancı dil öğrenmek, bilgisayar tabanlı eğitimler gibi yeni beceriler veya kişisel projelere odaklandıklarını, bu yönde harcama yaptıklarını belirtti.

Araştırmadaki katılımcıların bazıları ise Covid-19 krizinin işlerine hiçbir etkisinin olmadığını, daha iyi bir iş / özel hayat dengesi bulduklarını söyledi.

Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor
Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Türkiye’deki tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını inceleyen Google ve Ipsos, yaptıkları Global Perakende Araştırması ile Türkiye’deki tüketicilerin %72’sinin doğru satın alma yaptığından emin olmak için öncelikle internette araştırma yaptıklarını ortaya koydu. […]

comment 0
share
Etiketler
Didem Şekerel Erdoğan Nielsen nielsen türkiye tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları

Küresel Tatil Rezervasyonları, Nisanın Başından Beri %127 Arttı

Serdar Altan / 28 Mayıs 2020
facebook twitter
Küresel Tatil Rezervasyonları, Nisanın Başından Beri %127 Arttı

Ülkeler yavaş yavaş karantina uygulamalarını gevşetmeye ve seyahat yasaklarını kaldırmaya başladıkça insanlar da tekrar tatil planları yapmaya başladılar gibi görünüyor. Pazar araştırma firması AirDNA'in hazırladığı yeni bir rapora göre, küresel tatil rezervasyonları, 5 Nisan ile 18 Mayıs tarihleri arasında %127 arttı ve neredeyse salgın öncesindeki seviyelere ulaştı.

Business Insider'ın yaptığı habere göre, söz konusu raporda, karantina uygulamalarının küresel seyahati durma noktasına getirdiği belirtildi. Raporda belirtilene göre, 5 Nisan haftasında toplam rezervasyon sayısı 916.000'e düştü ve bundan sadece altı hafta sonra, dünyadaki hükümetler seyahat kısıtlamalarını hafifletmeye başladıkları için bu sayı yaklaşık 2,1 milyona yükseldi.

https://pazarlamasyon.com/covid-19-seyahat-etme-aliskanliklarimizi-nasil-degistirecek/

Buna rağmen yaz rezervasyonları, hala geçen yılki seviyesinden çok daha geride. Ancak AirDNA'in raporunda, insanların yıl sonu tatil sezonu için aktif olarak rezervasyon yaptıkları belirtilerek seyahat sektörü için ümit verici işaretler olduğuna dikkat çekildi.

AirDNA'in belirttiğine göre, virüsün kontrol altına alınması için erkenden agresif adımlar atan Yeni Zelanda % 465 daha fazla tatil rezervasyonuyla en büyük sıçramayı görürken onu %367 artışla Almanya takip etti. Tatil rezervasyonları en çok artan diğer ülkeler ise %202 artışla ABD, %200 artışla Fransa ve %189 artışla Avustralya oldu.

AirDNA'in belirttiğine göre, küresel seyahat durgun olduğu için konaklama sektöründeki bu erken toparlanma büyük ölçüde iç turizm tarafından desteklendi. ABD ve Avrupa'daki en iyi 40 pazar için seyahat edilen ortalama mesafe geçen yıla göre %74 oranında azalırken gezginlerin yarısından fazlası, kendi yaşadıkları şehrin sınırları içerisindeki bir yerde konakladı.

Interbrand, 2020’nin En İyi Küresel Markalarını Açıkladı
Interbrand, 2020’nin En İyi Küresel Markalarını Açıkladı

Interbrand, En İyi Küresel Markalar 2020 sıralamasında en iyi performansı gösteren markaları açıkladı. Amazon, Spotify ve Netflix, küresel corona virüs karantinası esnasında en büyük yükselişi gösteren markalar arasında. Sosyal medya […]

comment 0
share
Etiketler
Didem Şekerel Erdoğan Nielsen nielsen türkiye tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları

KPMG, ‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ Araştırmasını Yayınladı

Cemre Üçhisarlı / 17 Haziran 2020
facebook twitter
KPMG, ‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ Araştırmasını Yayınladı

Koronavirüs salgınıyla ilgili bilinmezlikler devam ederken KPMG, tüketicinin değişimini araştırdı. KPMG’nin ABD’de bin tüketiciyle gerçekleştirdiği anketten çıkan sonuçlar, salgının tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini ortaya koyuyor.

‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ araştırmasına katılanların verdiği yanıtlar, Covid-19 süreciyle ilgili bilinmezliklerin tüketici davranışını doğrudan etkilediğini gösteriyor. Soruları yanıtlayan bin tüketicinin neredeyse tamamı aşı bulununcaya kadar Covid-19 öncesindeki rutinine dönmeyeceğini söylüyor.

Araştırmaya katılanların kısıtlamalar kalktıktan sonra ‘asla yapmam’ dediği şeyler şöyle sıralanıyor:

  • Bara gitmek (yüzde 40)
  • Spor salonuna gitmek (yüzde 39)
  • Konser veya müzik festivaline gitmek (yüzde 35)
  • Sinemaya gitmek (yüzde 29)
  • Evde parti vermek (yüzde 26)
  • AVM’ye gitmek (yüzde 22)

Tüketicilerin kısıtlamalar kalktıktan sonra ‘Belki yapabilirim’ dediği rutinleri ise şöyle:

  • Arkadaşlarımla buluşurum (yüzde 42)
  • Restoranda yemek yerim (yüzde 37)
  • Doktor, kuaför vs hizmet alırım (yüzde 33)
  • Seyahat ederim (yüzde 33)
  • Sinemaya giderim (yüzde 22)
  • Spor salonuna giderim (yüzde 17)

Güvende hissetme eşiği düşük

Ankete katılanlara Covid-19’un kontrol altına alınmasıyla ilgili düşünceleri sorulduğunda alınan yanıtlar da ilginç. Katılımcıların yüzde 49’u ‘aşı bulunduğunda’, yüzde 37’si ‘ilaç tedavisi onaylandığında’, yüzde 33’ü ise ‘ülkede yeni vaka görülmediğinde’ kontrolün sağlanacağını düşünüyor. Yüzde 50’den yüksek bir kesimin salgında kontrolün sağlanmasıyla ilgili güvensizliği dikkat çekiyor.

Herkes markette harcadı

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönem boyunca, ankete katılanların yüzde 60’ı market kategorisindeki harcamalarının arttığını söylüyor. Harcamaların azaldığı sektörler ise şöyle;

  • Gel-al 9 eve servis restoran harcamaları (yüzde 54)
  • Giyim, ayakkabı, aksesuar harcamaları (yüzde 46)
  • Eğlence ve medya harcamaları (yüzde 46)

Katılımcıların yüzde 12’si ise harcamaların asla eskisi gibi olmayacağını ve normale dönmeyeceğini düşünüyor.

Online platformlara göç var

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KPMG Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Emrah Akın, Covid-19’un etkisini en hızlı perakende sektörünün hissettiğini söyledi. Akın, “Tüketiciye bire bir dokunan sektör, ‘yeni normal’e hızla adapte olmak zorunda kaldığından, tüketicinin de ne kadar hızlı geliştiğini anlamak zorunda. Tüketicinin nerede ve nasıl harcama yapacağını belirleyen kalıcı değişimlere tanıklık ediyoruz. Araştırmadan gördüğümüz kadarıyla, ABD’de sosyal mesafenin önemiyle ilgili farkındalık yüksek. Bunun süreceğini ve tüketicilerin online platformlara göç edeceğini söyleyebiliriz. Online kanallardan alışveriş büyüyerek devam edecek. Yine kendilerini güvende hissetmeyen tüketicilerin daha küçük gruplarla sosyalleşeceğini, konser, bar, spor salonu gibi rutinlerin yerini restoranlarda ya da daha sakin yerlerde dar buluşmalara bırakacağını anlıyoruz. Buradan işletmelerin tüketicileri etkilemek için sağlık tedbirlerini önceliklendiren değişiklikler yapmaları gerektiği sonucuna ulaşıyoruz” dedi.

Akın, perakende sektörünün tüketicinin güvenini kazanmak için zor bir dönemden geçeceğini vurgulayarak “Ancak sektörleri şekillendiren her yıkıcı olayda olduğu gibi yeniliklerde de fırsatlar var. Yeniliklerden fırsat yaratmak için tüketiciye yakın olmak, değişimin sinyallerini doğru okumak ve işletmeleri yeni normalde müşteriyle buluşturacak şekilde dönüştürmek bu işin anahtarı” diye konuştu.

İş Dünyası, “Yeni Normalleşme” Dönemi İçin Ümitli
İş Dünyası, “Yeni Normalleşme” Dönemi İçin Ümitli

Covid-19 salgını Türkiye’yi ve dünyaya sarsmaya devam ederken, birçok ülke “kontrollü sosyal hayata geçiş” uygulamalarını başlatmış durumda. Türkiye’de de salgının ilk fazı geride bırakıldığı dönemde, “kontrollü hayat” uygulamalarının haziran ayında […]

comment 0
share
Etiketler
Didem Şekerel Erdoğan Nielsen nielsen türkiye tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön