THY, 5 Nokta Hariç Tüm Dış Hat Seferlerini Durduruyor

Corona virüs nedeniyle dünya genelinde alınan önlemlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Bu kapsamda Türkiye’de de alınan önlemler kapsamında toplam 68 ülkeye uçuş kısıtlaması getirilmişti.
Türk Hava Yolları da 27 Mart itibarıyla 5 uçuş noktası hariç dış hatlardaki tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı.
Katıldığı bir televizyon programında THY’nin operasyonlarına ilişkin yeni gelişmeleri paylaşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İker Aycı, 27 Mart itibarıyla New York, Washington, Hong Kong, Addis Ababa ve Moskova seferleri dışındaki tüm dış hat seferlerinin durdurulacağını açıkladı.
COVID-19, Fujifilm’in Hisselerini Artırdı, Peki Nasıl?

Fujifilm’in hisseleri hafta başında yüzde 15,4 gibi yüksek ve şaşırtıcı bir artış gösterdi ancak bunun nedeni kamera satışları değil… Fujifilm’in hisselerindeki artışın sebebi; Firmanın yan kuruluşlarından birinin 2014 yılında geliştirdiği […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
2021: Değerlerin Dönüştüğü Yıl

2020 yılı hepimiz için unutulmaz bir yıl oldu. V.U.C.A dünyası derslerinde anlatılmak istenen her durum deneyimlendi. “Yapamayız, zaman alır.” dediğimiz pek çok dönüşüm, kimi zaman bir gecede hayata geçirildi.
Hayat yavaşlamış, sadeleşmiş, ev bazlı zevklere dönmüş gibi gözükse de, pek çok trendde yükseliş gözlemleniyor. Pandeminin tüm dünyanın ortak sorunu olması nedeniyle dünyada ilk kez, neredeyse herkes aynı duygular ekseninde birleşti. Bu “biz” olma hali, toplumların kendi içindeki gücünü ortaya koyma motivasyonunu yükseltirken, milliyetçi duyguları da tetikliyor. Şimdi 2021 yılına girerken, şapkamızı önümüze koyup kalan adımları planlama ve hayata geçirme vakti.

Nereden Başlasak…
Önce bir durum tespiti yapalım. Think Aloud Araştırma olarak Türkiye’nin pek çok ilinde yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, 2021 yılında pazarlama dünyasını tam anlamıyla etkisi alacak trendler neler, onlara bakalım:
1. Ekonomik Kaygılarla Dolu Tüketici İçin Değer Yaratmak
Bu birinci maddemiz. 3 yıldır “back to basics” diye anlatmaya çalıştığım dünyanın netleştiğini görüyoruz. Markanızın varlık nedenini netleştirin. Sadece fiyat anlamında değil, sunduğu anlamı ve tüketicinin hayatına ne değer kattığını bulun. Çok işlevli ve çok amaçlı ürünlerinizi portföyünüzde çoğaltırken, farklı fiyat beklentilerine uygun skalalarda ürünleriniz olmasını sağlayın. Büyük boy, avantaj boy ürünlerinizi ön plana çıkarın.
PL ürünlerin dünyadaki artışı pandemi dönemi ile birlikte daha da ön plana çıktı. Aldi, sadece PL ürünleri ile donattığı 70 mağazayı Almanya’da açma kararı aldı. PL ürünlerde premium PL trendi de yükseliş gösteriyor. Ambalajından kalitesine kadar farklılaşan bu ürün gamı, Türkiye’de de önemli bir trend haline gelecek. File markası, bu anlamda doğru yatırımlarla ilerleyen bir zincirdir.
2. Sağlık ve Güvence Beklentisi
Hayatta kalma içgüdümüzün tavan yaptığı bu günlerde, ürünlerinizin faydalarının içerisine mutlaka sağlık beklentisine yanıt veren ürünler ekleyin. Kozmetikten gıdaya kadar pek çok alanda vitamin destekli ürünlerin yükselişini gözlemliyoruz. Temizlik sektöründe ise virüs ve bakterilerle savaşırken, insan sağlığına da zarar vermeyen içerikler önem kazanıyor. Bingo’nun oksijenli çamaşır suyu çok güzel bir açılım olmuş.
C vitamini destekli içecekler, D ve C vitamini katkılı kozmetik ürünler pazarda ekonomik kaygılara sahip tüketiciler için bile cazip ürün gruplarıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ürünlerinizi ön plana çıkarın. Aynı şekilde taze gıdalara olan ilgi artıyor. Süpermarketlerin özellikle taze ürünler sattıkları reyonlarda çeşitlilik ve tazelik sunması daha da önem kazandı. Bunun yanı sıra artan online alışveriş ortamında, “kargo, gönderi ve hizmet bedeli almayan” kurumlar bir adım öne geçiyorlar.
3. Farklı Mecra Kullanımları
Sadece dijital dönüşüm değil artık gündemimiz. Eve kapanan birey, bir süre sonra üstü toz toplamaya başlayan gazete, radyo, televizyon mecralarına da geri dönüyor. İçine kapanan, psikolojik destek bekleyen, hayatındaki sorunlara çare arayan pek çok birey, televizyonlarda yayınlanmaya başlayan psikolojik altyapısı güçlü dizilere yöneldi. Kaygılı tüketicilere olumlu mesajlar veren bu yapımlar içerisinde markalarınızın doğru stratejilerle yer almasını sağlayın.
Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri özellikle alışveriş aşkı devam eden, ancak fiziksel mağazalara gitmeye korkan tüketiciler için iyi bir oyun alanı. Aynı durum, hastaneler ve doktorlara ulaşamayan gruplar için de geçerli. Uzaktan muayeneler, doktor destekleri farklı teknolojilerin desteği ile yaşamlarımıza girmeli.
4. DIY Pazarı Büyüyecek
Eve dönen, daha az harcama yapmak ve elindekini değerlendirmek isteyen tüketiciler için tamirat, yenileme ve yeniden kullanım konuları önem kazanıyor. Eline ilk kez çekiç, çivi alan tüketiciler için daha basit anlatımlarla yol göstermek; basit tamiratların, ürün değerlendirmelerinin, dikiş, örgü, nakış vb. konuların anlatıldığı YouTube videoları markanıza sadakat ve farkındalık yaratacaktır.
Dekoratif boya pazarı, pandemi döneminde %12 büyüme gösterdi ve bu artışın sürdürülebilir hale getirilmesi önemli. Evdeki hijyeni sağlayan, küfle mücadeleyi, paslanmayı engelleyen ürünlerinizi hızla iletişime taşımalısınız.
5. İkinci El Ürün Pazarı Büyüyecek
Eve dönen birey, gardırobu ile yüzleşti. Elindekinin yeterli ve hatta fazla olduğuna inanan ve sürdürülebilir modanın farkına varan tüketiciler, ellerindeki ürünleri ikinci el sanal mağazalarda değerlendirmeye, kimi zaman da ihtiyaçlarını bu mağazalardan edinmeye başladı. İkinci el modası büyüyecek bir trenddir. Bu trendin içerisinde, geri dönüştürülmüş materyallerden ürettiğiniz ürünlerle, ikinci el ürünlerin değerlendirilip toplumsal faydaya dönüştürüldüğü projelerle yer alabilirsiniz.
6. Yeni Hedef Kitleler
65 yaş üzeri kitleler, bugüne dek online dünyada nadiren boy göstermekteydi. Artık onlar da önemli gruplar. Onların daha basit ve kolay anlatımlı içeriklere ve yönlendirmelere ihtiyaçları var. Onlara yönelik evde zaman geçirme, basit tariflerle yemek yapma, online alışverişlerini kolaylaştıracak ipuçları ile sosyal medya sayfalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Web sitelerinizdeki chatbot'lara onlara özel içerikler ekleyebilirsiniz. Çağrı merkezlerinizi onların yaşamlarını kolaylaştıracak çözümlerle daha proaktif kullanabilirsiniz.
7. Oyun Dünyası
Gaming sektörü pandemide rekorlar kırarken, bu dünyayı es geçmemek lazım. Sadece bir oyunu değil, oyun esnasında yaşanan duyguları, tüketilen ürünleri, oturulan koltukları, teknolojik ekipmanları da göz önünde bulundurarak her yaştan insanın aktif yer aldığı bu dünyada ürünlerinizle yer almalısınız. Bunu sadece sponsorluklar olarak değil, oyunların içerisinde yer alarak da yapabilirsiniz.

İnsanlar önlerini göremedikleri zamanlarda kesinlik, istikrar, güven ve iyimserlik duygusu istiyor. Bu duyarlılık değişiklikleri ekonomilerimizi, sektörlerimizi ve günlük yaşamlarımızı yeniden şekillendirecek ve yeni ürün öncelikleri, hizmet ihtiyaçları ve müşteri stratejileri ile sonuçlanacak. Önümüzdeki 18-24 ay kritik öneme sahip olacak ve 2021 planlarınıza yenilenmiş bir bakışla yaklaşmak, işletmenizi durgunluğa karşı korumanın anahtarı olacaktır.
TikTok’un Pandemideki Yükselişi

Son zamanlarda markaların pazarlama stratejilerine acilen eklemeler her fırsatta önerilen, Z kuşağının gözdesi TikTok, Covid-19 sürecinde her zamanki yükselişine dünya genelinde bir ivme kattı. TikTok bir süredir dünyada en çok […]
KFC’nin “Parmak Yalatan Lezzet” Sloganına Gelen Corona Virüs Tepkisi

Ülkemizde KFC'nin "Parmak Isırtan Lezzet" olarak kullanılan ancak globalde orijinali “It’s Finger Lickin’ Good," olan sloganı Corona virüs nedeniyle tepki çekti.
Birleşik Krallık'ta slogana gelen şikayetler üzerine marka kampanyayı durdurdu.
Halihazırda tüm dünyanın gündeminde olan Corona virüsünün ellerden bulaşma riskinin yüksekliği nedeniyle kampanyadan rahatsız olan birçok kişi, eller ve parmaklarla teması teşvik etmesi nedeniyle kampanyayı U.K.’s Advertising Standards Authority’e şikayet etti.
Kampanyanın güncel reklam filmi YouTube üzerinden de kaldırıldığı için sizlerle paylaşamıyoruz.
Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü insanlara elleriyle temastan kaçınmalarını ve virüsü uzak tutmak için düzenli olarak yıkamasını tavsiye etti.
THY Haziran’da Uçmaya Başlıyor

Corona virüs salgını nedeniyle tüm hava yolu şirketlerinin iç ve dış hat seferleri durmuş durumda. Türk Hava Yolları ise, uçuş yasağının sonlanması sonrasına yönelik uçuş taslağını hazırladı. Corona virüs salgını […]
Vogue İtalya, Tarihinde İlk Kez Boş Bir Kapakla Çıkış Yaptı

Çok sayıda marka, corona virüsü salgınına karşı kendilerince bir şeyler yapmaya çalışırken bir moda dergisi olan Vogue da bu konuda boş durmadı. Vogue İtalya, bu ayki sayısının kapağını salgın nedeniyle tamamen boş bırakarak beyaz renkte bir kapakla çıkış yaptı.
Vogue İtalya tarihinde ilk kez boş bir kapakla çıkış yaparken Design Taxi'nin paylaşmış olduğu habere göre, derginin genel yayın yönetmeni Emanuele Farneti, beyazın saygı, yeniden doğuş ve tüm renklerin toplamını temsil etmesi için seçildiğini ifade etti. Aynı zamanda beyaz rengi, gecesini gündüzüne katarak ve daha da önemlisi sağlıklarını tehlikeye atarak corona virüsü ile mücadele sağlık çalışanlarının giydikleri beyaz üniformaları da temsil ediyor.
Bu gönderiyi Instagram'da görVogue Italia (@vogueitalia)'in paylaştığı bir gönderi ()
Farneti, aslında derginin nisan ayı kapağı için başka planları olduğunu; ancak salgın sırasında hayatlarını kaybedenler, enfekte olmuş bireyler ve hayatlarını tehlikeye atan doktor ve hemşireler için dergiyi tamamen beyaz bir kapakla çıkartmaya karar verdiklerini söyledi.
Bununla birlikte Steven Klein, Joe McKenna, Bella Hadid, Gigi Hadid, Collier Schorr, Petra Collins, Willy Vanderperre ve Lindsey Wixson gibi moda dünyasından önemli isimler, evdeki doğal hallerini yansıtan fotoğraflar paylaşarak Vogue İtalya'nın nisan sayısına katkıda bulundular.
“Birçok Hava Yolu Şirketi, Mayıs Ayı Sonunda İflas Edebilir”

Corona virüs salgını hiç şüphesiz iş dünyasını da olumsuz etkiledi. Pek çok sektörde işler azaldı, hatta durma noktasına geldi. Bu sektörlerin başında ise hava yolu taşımacılığı geliyor. Ülkelerin Corona virüs […]