Televizyon Reklamı Harcamalarındaki Düşüş Sürüyor

Televizyon reklamı için ayrılan bütçeler düşse de, Pivotal Research’ün yayınladığı rapora göre, bunun tek nedeni dijital pazarlamanın yükselişi ve fayda-maliyet oranı açısından başarısı değil.

Zira rapor, televizyon reklam piyasasının dev oyuncularının on yıldan fazla bir süredir bu platforma ayırdıkları bütçenin giderek azaldığına işaret ediyor. Televizyon reklam pazarı, parayı sokağa atmış gibi görünmek istemeyen pazarlamacılar arasında oluşan karamsarlıktan ötürü can çekişiyor.

Nitekim, televizyon reklam harcamaları bu yılın üçüncü çeyreğinde de gözle görülür şekilde düştü. Kablosuz teknoloji ve televizyon programlarını kaydetme yöntemlerinin gelişmesinin yanında, insanların çoğu zaman kafalarını akıllı telefonlardan kaldıramadıklarını da göz önüne aldığımızda, bu düşüş şaşırtıcı olmasa gerek.

[caption id="attachment_68502" align="alignnone" width="800"]tv reklam Rapor, yaygın görüşün aksine, televizyon reklamlarındaki bütçe azalışının dijital pazarlamadan kaynaklanmadığını öne sürüyor.[/caption]

Pivotal Research’te görevli Kıdemli Analist Brian Wieser tarafından yayınlanan yeni rapora göre, medya tüketim alışkanlıklarının değişmesinin ve televizyon reklam bütçelerinin düşmesinin nedeni, teknoloji veya pazarlama ekiplerinin reklam bütçesini daha çok internete ayırması değil.

Rapor, bunda asıl sebebin, televizyon reklamcılığına on yıllardır para akıtan dev firmaların, uzun bir süredir daha az kaynak ayırmasından kaynaklandığını savunuyor. Amazon’un etkisiyle alt üst olan dev perakendeciler ile ev yapımı biralar karşısında büyük sıkıntılar yaşayan dev bira markaları ile sağlıklı beslenmenin öne çıkmasıyla eski çekiciliğini kaybeden meşrubat ve atıştırmalık markaları, bunun en açık örnekleri olarak karşımıza çıkıyor.

Rapor, televizyon reklamlarındaki düşüşü, açıkladığı istatistiklerle daha net bir şekilde ortaya koyuyor. İçinde bulunduğumuz dönemde ulusal televizyon reklamı harcamalarındaki yüzde 2’lik düşüş, yerel televizyon kanalları bazında yüzde 6 olarak gerçekleşmiş. Genele baktığımızda ise televizyonun toplam reklam harcamaları içindeki payı yüzde 31’den yüzde 29’a düşmüş ki bu da her yıl yüzde 4 civarında düşüşe yola açıyor.

[caption id="attachment_68503" align="alignnone" width="800"]tv commercial Her ne kadar dijital pazarlama yöntemleri ve dijital reklamcılık bugün revaçta olsa da bazı riskleri de beraberinde getirdiğinden televizyon reklamları ayakta kalmayı başardı.[/caption]

Yani kısacası, televizyon reklamı harcamalarındaki düşüşün temeli, bu piyasayı baskın olarak kontrol eden dev markaların zayıf pozisyonda olmasına dayanıyor. Bu zayıflık da reklam bütçelerini ya tek haneli artışlara ya da düşürmeye zorluyor. Wieser bununla birlikte, dijital medyanın televizyon reklamı pazarından parayı çektiğini ve dijital pazarlamanın tek hanenin üzerinde artışlarla büyüdüğünü de kabul ediyor.

Öte yandan dijital alandaki reklamlar istikrarlı bir şekilde büyüse de pazarlama uzmanlarını korkutan belli başlı riskleri hâlâ gidermiş değil. Zincirleme küçük aksilikler birikip büyük risklere dönüşebiliyor. YouTube’da verdikleri reklamların izlenme sayısı yüksek pedofili videoların yanında gözükmesi riski gibi büyük tehlikeler, dev markaların pazarlama ekiplerini bugün de tir tir titretiyor.

Wieser bunların yanında, dijital pazarlamanın hâlen e-ticaret şirketleri ile küçük ve orta ölçekli pazarlamacıların yer aldığı bir alan olup olmadığının tartışmalı olduğunu belirtiyor, televizyon reklamlarına ayrılan bütçelerdeki düşüşün buna bağlı olmadığını düşünüyor.

Araştırma raporu, televizyon izlenme oranlarının düşmesinin, reklamverenler tarafında ciddi bir karamsarlığa yol açtığını ve bunun yakın zamanda sona eremeyeceğini ortaya koyuyor. Esasen reklamverenlerin de televizyon reklamları için fazla harcama yapmak istememesinin altında bu yatıyor.

Şüphesiz ki Netflix başta olmak üzere birçok çevrimiçi yayın platformunun kaliteli içerikler sunması, televizyon kanallarını bugüne değin yaşamadıkları farklı ve keskin bir rekabet içine soktu. Rapordan yansıyan veriler ve yapılan çıkarımları da bunun doğal bir sonucu olarak yorumlayabiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir