Dünyada ilk kez cinsiyetsiz bir sese sahip olan yapay zeka üretildi ve geçtiğimiz günlerde South by Southwest festivalinde tanıtıldı.

"Q" ismindeki bu cinsiyetsiz yapay zeka sesi, teknolojinin cinsiyetinin olmaması gerektiğini düşünen araştırmacılar tarafından geliştirildi.

https://www.youtube.com/watch?v=OLpLyrpP6MY

Dünya Halleri'nin haberine göre; Norgaard, erkek sesinin genellikle 85 ila 180 hertz (Hz) kadın sesinin ise genellikle 140 ila 225 Hz olduğunu gösteren bir çalışmadan faydalandı ve iki aralığın kesiştiği noktada bir ses geliştirdi.

Q üzerine çalışan ekip 22 adet trans birey ve ikili olmayan cinsiyete sahip kişinin sesini temel olarak kullandı. Böylece hem cinsiyet spektrumunun daha geniş bir bölümü yansıtıldı hem de sesin erkeğe ya da kadına ait olarak tanımlanmasının önüne geçildi.

Bugüne kadar sesli asistan üreten markaların hiçbirinden böyle bir hamle gelmemişti hatta istisnalar olsa bile genelde teknolojik ürünlerin yardımcı seslerinin cinsiyeti kadın olur. Halbuki cinsiyetler canlılara mahsus üreme farklılıklarıdır. Toplumsal cinsiyet açısından bakıldığında bu durum kadınların toplumdaki görevlerinin sesli yansıması olarak yorumlanabilir.

Genel itibarıyla bugüne kadar tanımlanmış iki adet cinsiyet olduğu için insanlar olarak canlı cansız her şeyi dişil ve eril olarak ikiye ayırma gibi özelliğimiz var. Latin dillerinin çoğunda kelimeler bile dişi ve erkek olarak ayrılırken "cinsiyetsizlik" kavramının bizlerde kolay kolay yer edememesi anormal bir durum değil ancak bunun bir şekilde aşılması gerekiyor. Teknolojinin bunca geliştiği bu dönemde robotlar için bile kadın-erkek tartışmaları yapılıyor biliyorsunuz. Geçen yıl Marketing Meetup kapsamında Türkiye'de de ağırladığımız robot Sophia, Suudi Arabistan tarafından vatandaşlığa kabul edilmişti hatırlarsanız. Ancak ne yazık ki Suudi Arabistan'da kadın kimliği ile vatandaşlık almasının sonucu olarak Sophia'nın ülkede tesettüre girip girmemesinin tartışması yapılmıştı...

Cinsiyet olayını aşmadığımız sürece gördüğünüz gibi teknolojik gelişmeler de sekteye uğruyor veya teknolojik gelişme dediğimiz şey eski Yunanistan'daki demokrasi anlayışı gibi sadece erkeklere özgü bir şey olarak algılanmaya ve normalleştirilmeye devam edecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir