Tecavüz Mağdurlarının Suçlanmasına Dikkat Çekmek İçin Sahte Bir Kıyafet Koleksiyonu Oluşturuldu

  • Hindistan'da yaşanan tecavüz olaylarında, çoğunlukla mağdur kadınların suçlanması sorununa dikkat çekmek amacıyla bir grup reklam ajansı çalışanı, kendilerini korumak isteyen kadınlar için mükemmel olan sahte bir kıyafet koleksiyonu tasarladı.
  • Bu kıyafet koleksiyonunun sergilendiği internet sitesinde yer alan her bir sari için şuna benzer alaycı bir açıklama bulunuyordu: "Kocanın işe gitmene izin vermesi harika, fakat onun, her yerde senin patronun olduğunu unutmayalım. Bu muhteşem yeşil sari, kariyer arzularınızın yanı sıra, vücudunuzun saklı kalmasını garantiye alır."
  • Geçen yıl Thomson Reuters Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, büyük ölçüde artan cinsel şiddet problemi nedeniyle Hindistan'ı kadınlar için en tehlikeli ülke olarak belirlemişti.
  • İlgili Yazı: Tekerlekli Sandalye Alamayanlar İçin Alışveriş Arabalarını Tekerlekli Sandalyeye Dönüştüren Tasarımcı

Bu yılın başında Hintli bir kadın, bacaklarını gösteren kıyafetler giydikleri için bir grup kıza "tecavüz edilmeyi hak ettiklerini" söylemişti ve bu olayın videosu, sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Hintli kadının yaptığı bu yorum, Hindistan’daki tecavüz sorununun ciddiyetine işaret ediyordu. Zira Hindistan'da yaşanan tecavüz olaylarında çoğu kez kurban suçlanıyor. Bununla birlikte geçen yıl Thomson Reuters Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, büyük ölçüde artan cinsel şiddet problemi nedeniyle Hindistan'ı kadınlar için en tehlikeli ülke olarak belirlemişti.

https://pazarlamasyon.com/sosyal-sorumluluk-projelerini-en-iyi-sekilde-kullanan-4-marka/

Adweek'in paylaştığı habere göre, Hill Holliday ve BBDO reklam ajanslarında çalışan kişilerden meydana gelen bir ekip, bu soruna kendilerince dikkat çekmek amacıyla “meraklı gözlerden ve hoş karşılanmayan cinsel organlardan” kendilerini korumak isteyen kadınlar için mükemmel olan hayali bir sari (Hintli kadınlara özgü giysi) koleksiyonu ortaya çıkardı. Bu sariler aslında satılık değildi, ancak buna rağmen her biri için bir fiyat belirlenmişti. Bu fiyatlar ise kadınları şiddete karşı eğitmek ve güçlendirmek için çalışan Sayfty adlı kuruluşa yapılması önerilen bağış miktarlarıydı.

Bu sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında açılan ve kıyafetlerin sergilendiği internet sitesinde yer alan her bir sari için son derece alaycı bir açıklama bulunuyordu. Örneğin "Hırslı Naari Ofis Sarisi" adı verilen kıyafetin açıklamasında, "Kocanın işe gitmene izin vermesi harika, fakat onun, her yerde senin patronun olduğunu unutmayalım. Bu muhteşem yeşil sari, kariyer arzularınızın yanı sıra, vücudunuzun saklı kalmasını garantiye alır." şeklinde ifadeler yer alıyordu.

Bu sahte kıyafet koleksiyonunda yer alan bir başka sarinin açıklaması, "Herkes bilir ki, bir kulüpte içki içiyor ve dans ediyorsanız, pratikte tecavüze uğramayı istiyorsunuzdur. Bu parıldayan pembe sari, kimsenin size bir içki ısmarlamaya çalışmamasını sağlayacak, çünkü Sanskari kızları her şeyden önce içiyor olmamalılar." şeklindeydi. Koleksiyonda yer alan plaj dostu bir başka sari ise kadınları hem güneşten hem de istenmeyen erkeklerin dikkatinden aynı anda koruduğu için bikiniye bir alternatif sunuyordu.

Her ne kadar kıyafetler için hazırlanan bu açıklamalar mizahi bir dille yazılmış olsalar da, son derece ciddi bir mesajı iletmeyi amaçlıyorlardı: Gösterişsiz giysiler, tecavüzcüleri durdurmayacak; ancak eğitim, yasa ve kadınların güçlendirilmesi durduracak. Bununla birlikte internet sitesinde şu açıklamalar yer alıyordu:

"Popüler inanışlara rağmen tecavüz, İngiliz müziğinden, kızarmış erişteden ya da kısa elbiselerden kaynaklanmıyor. Çalışan, içki içen ya da geç saatte dışarıda olan kadınlardan kaynaklanmıyor. Tecavüzcünün, kadının üzerinde güç kullanma ve onun bedensel özerkliğini zorla elinde alma arzusundan kaynaklanıyor."

Bu dikkat çekici sosyal sorumluluk kampanyası, Hill Holliday reklam ajansında çalışan Tanvi Tandon, James Barkley ve Miklas Manneke isimli kreatifler ve BBDO reklam ajansında çalışan Anish Easwar isimli metin yazarının dahil olduğu dört kişilik bir ekip tarafından meydana getirildi. Ekip, Hindistan'da yaşanan tecavüz olaylarında, çoğu zaman mağdur kadınların suçlandıklarını gördükten sonra, bu konuyu sosyal medya beğenilerinin ve paylaşımlarının ötesine taşıyacak bir şey yapmak istediler ve sonuç olarak bu sosyal sorumluluk kampanyası ortaya çıktı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir