• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

“Suçluluk Hediye Vermesi” Nedeniyle Tatil Dönemi Harcamaları Artacak

Serdar Altan / 20 Kasım 2020
facebook twitter

ABD’de corona virüs vakalarının sayısı hızla artmaya devam ediyor ve bu da önümüzdeki tatil sezonunda daha az Amerikalı’nın sevdiklerini ziyaret edebilecekleri anlamına geliyor. Ve bu durumun, salgının günlük yaşam üzerindeki olumsuz etkileriyle birleşerek bu tatil döneminde “suçluluk hediye etmeleri”nde bir artışa neden olması bekleniyor.

Bekarlar Günü’nde Ciro Artışı %75 Oldu

Business Insider’ın paylaştığı habere göre, “NPD Group” adlı şirketin yaptığı ankete katılan kişilerin %40’ı, bu yıl önceki yıllara göre daha fazla hediye alacaklarını ifade etti. NPD Group Perakende Sektörü Baş Danışmanı Marshal Cohen‘in belirttiğine göre, hem suçluluk hediye etmesi hem de kendi kendine hediye verme kaynaklı olarak yapılan harcamalar, 2020 tatil sezonunda tüketicinin perakende terapisinin önemli bileşenleri olacak.

Yani uzun lafın kısası, yakınları görememek, insanları hediyeler konusunda her zamankinden daha fazla savurganlığa itiyor ve bu durum, özellikle uzaktan kolayca hediye edilebilen şeyler için geçerli. Örneğin yemek planı abonelikleri yükselişte ve abonelik tabanlı hediyeler içerisinde, yayın servisi aboneliklerini geride bırakıyor.

Alibaba, 11.11’de 74 Milyar Dolarlık Satış Yaptı

Bunların yanı sıra NPD Group’un gerçekleştirmiş olduğu ankete katılan kişilerin %53’ü, bu yıl bir hediye kartı vermeyi planladıklarını da ifade etti. Yani bu yıl insanların hediye kartlarına olan ilgisi de önemli ölçüde artış gösterdi.

Cohen’in belirttiğine göre, bu tatil döneminde daha fazla ilgi görecek ürün kategorileri, “tüketicinin yeni yaşam tarzı için yararlı olan ürünler” içerecek. Bu, robot süpürgelerden bilgisayar monitörlerine kadar her şeyi kapsıyor. Ayrıca Cohen, “Bu sezonun hediye vermesi, içinde yaşadığımız zamanın yansıması olacak.” dedi.

McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı
McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, COVID-19 küresel salgını öncesi ve sonrasına dair tüketici davranış ve beklentilerindeki değişimi ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Şirketin pazarlama ve satış alanında yeni […]

comment 0
share
Etiketler
NPD Group Perakende Araştırması Tatil Sezonu Tüketici Araştırması tüketici davranışları

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İş Dünyası, “Yeni Normalleşme” Dönemi İçin Ümitli

Pazarlamasyon / 17 Mayıs 2020
facebook twitter
İş Dünyası, “Yeni Normalleşme” Dönemi İçin Ümitli

Covid-19 salgını Türkiye’yi ve dünyaya sarsmaya devam ederken, birçok ülke “kontrollü sosyal hayata geçiş” uygulamalarını başlatmış durumda. Türkiye’de de salgının ilk fazı geride bırakıldığı dönemde, “kontrollü hayat” uygulamalarının haziran ayında derinleşerek “yeni normal” sürecinin başlaması ve birçok sektörün işine dönmesi bekleniyor.

AGS Global tarafından 7-9 Mayıs 2020 tarihleri arasında önemli bölümü İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adana, İzmir gibi sanayi ve ticaret merkezlerinden 286 iş dünyası temsilcisi ile gerçekleştirdiği ve “yeni normali” sorguladığı araştırma, katılımcıların aynı zamanda AB sosyoekonomik statü grubu tüketicilerini temsil eden profile sahip olması itibariyle kontrollü sosyal hayata geçişte tüketici yüzünü de ele alması bakımından ilgi çekici sonuçları kapsıyor.

Yerli Solunum Cihazı Projesi Alkışlandı

“Süreçte en iyi sınavı veren marka/firma” sorusuna verilen Baykar (%18,5), Arçelik (%13,4) ve Bioysis (%5) cevapları, katılımcılar nezdinde yerli solunum cihazı projesinin önemini ön plana çıkartırken, Trendyol (%10,1), Getir (%8,4), Migros (%8,4) gibi e-ticaret ve perakende markaları diğer hatırda kalan kategori içerisinde yer aldı.

Sürecin Sembolleri: Maske, Sağlık Bakanı Koca, Kolonya ve Dezenfektan

Katılımcıların %81,8’ine göre salgın süreci en çok “maske” sembolü ile hatırlanacak. Her akşam TV ya da sosyal medyadan hanelere konuk olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise %65 ile süreçte sembolleşmiş bir isim olarak öne çıkıyor. Uzun bir süre rengi ya da görüntüsü üzerinde tartışmalar çıkan virüs ise %36,4 ile katılımcılar açısından sürecin en hatırda kalıcı sembollerinden biri. Gündelik hayatımızın bir parçasına dönüşen kolonya ve dezenfektanlar ise %30,8 ile sürecin sembollerinden biri oldu.

İş Dünyasının Vurgusu: Tedbiri Elden Bırakmadan Tam Zamanlı İşe Dönüş

Haziran ayında yürürlüğe girmesi beklenen “yeni normal” senaryo kapsamında katılımcıların %78,3’ü tam zamanlı işe döneceğini ve izolasyon kurallarını harfiyen uygulayacağını ifade ederken, müşteri ziyaretlerinin bir süre gerçekleştirilmemesi (%32,9) bir diğer önemli planlama enstrümanı olarak öne çıkmakta. İşe, esnek çalışma saatleri (%28) modeliyle dönüş ise masada duran anlamlı seçeneklerin arasında. Diğer yandan, uzaktan çalışmayı kalıcı seçeneklerden birine dönüştüreceğini ifade edenlerin oranı %11,2.

Nitekim katılımcıların %73,4’ü salgın sürecinde dijital toplantı gerçekleştirdiğini belirtirken, bunların %81,9’u ise çeşitli düzeylerde dijital toplantı yöntemini oldukça faydalı/verimli bulduğunu ifade etmekte. İlgili yöntemi yeterince faydalı/verimli bulmayanların oranı ise %8,6.

Ramazan Bayramı: Köprüden Önceki Son Viraj

Katılımcıların %81,3’ü Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı fikrini desteklerken, %13,3’ü ise bu fikre karşı çıkmakta. Bu tablo, sosyalleşme şöleni olan Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkılmasının bugüne kadarki emeklerin heba edilmesi anlamına geleceği ve köprüden önceki son viraja dikkat edilmesi gerektiği şeklinde okunabilecektir.

Katılımcılar arasında salgının Türkiye’yi etkisi altına aldığı mart-nisan aylarına göre daha ümitli olduğunu ifade edenlerin oranı %48,3 iken, çeşitli düzeylerde endişeli olanların oranı %38,5. Kararsızlar ise %13,3 paya sahip.

Çin Menşeli Ürünler Düşüşte, Yerli Ürünler Yükselişte

Katılımcıların %49’u Çin malı satın almayı düşünmeyeceği ifade ederken, %24,5’lik bir kesim Covid-19 sonrası “yeni normalde” Çin mallarını almaya devam edebileceğini belirtmektedir.

Aynı soru Türk malları için sorulduğunda ise katılımcıların %86,7’sinin salgın sonrası yerli ürünleri tercih edeceğini ifade ettiği görülmüştür. Bu tablodan hareketle, Çin mallarına güvenin zayıfladığı, buna karşın yerli ürünlere güvenin arttığı sonucuna ulaşılabilmektedir.

Covid-19 Salgını: İşletmeler İçin Kuluçka, Kişiler İçin Gelişim Dönemi

İş dünyası temsilcileriin %55,2’si salgın sürecini işleri/ticari hayatı açısından iyi değerlendirdiğine inanırken, %18’i ise süreci iyi değerlendiremediklerini ifade etmekte.

Diğer yandan katılımcıların %72’si için Covid-19 salgınının etkilerinin en yoğun şekilde yaşandığı günler, kişisel gelişim için “iyi” değerlendirilirken, sadece %11,2’lik bir kesim bu süreci kişisel gelişimi açısından verimsiz bulmakta. Araştırmaya katılanların bu süreçte en fazla gerçekleştirdikleri aktiviteler arasında “aile ile daha çok vakit geçirmek” (%59,4) ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla kitap okumak (%58), film izlemek (%38,5), manevi-dini hayata yönelmek (%38,5) takip ediyor.

İşyerlerini Çok Özledik

Tüm bunların yanı sıra araştırmayan katılan kişilerin %90,2’si iş yerinde çalışmayı özlediğini ifade ederken özlemeyenlerin oranı ise %9,8 ile sınırlı kalmıştır.

Türkiye Ekonomisi Ümit Vaat Ediyor

Katılımcıların toplam %60,1’i çeşitli düzeylerde Türkiye ekonomisinin geleceğinden ümitli olduğunu ifade ederken, çok ümitli olanların oranı %38,5. Ümitsizlerin oranı ise %17,5 seviyesinde.

Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor
Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Türkiye’deki tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını inceleyen Google ve Ipsos, yaptıkları Global Perakende Araştırması ile Türkiye’deki tüketicilerin %72’sinin doğru satın alma yaptığından emin olmak için öncelikle internette araştırma yaptıklarını ortaya koydu. […]

comment 0
share
Etiketler
NPD Group Perakende Araştırması Tatil Sezonu Tüketici Araştırması tüketici davranışları

Türkiye’de Mağazalarını Kapatan Marka Sayısı 70’i Geçti

Serdar Altan / 19 Mart 2020
facebook twitter
Türkiye’de Mağazalarını Kapatan Marka Sayısı 70’i Geçti

Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını, ne yazık ki ülkemizde de kritik seviyelere doğru ilerliyor. Salgının ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla İçişleri Bakanlığı, 17 Mart'tan itibaren tiyatro, sinema salonu, gösteri merkezi, düğün salonu, restoran, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi işletmelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar vermişti.

https://twitter.com/TC_icisleri/status/1239573795742126080

Her ne kadar İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bu karar, salgının yayılmasını önlemek adına önemli bir hamle olsa da, bakanlığın açıklamış olduğu kategorilerin dışarısında kalan pek çok işletme faaliyetlerine devam ediyor. Bu işletmelerin başında da perakende mağazaları geliyor. İşte bu konuda büyük markaların inisiyatif alarak çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıklarını riske atmamak adına mağazalarını kapatmaları gerekiyordu, ki dün akşamdan itibaren çok sayıda marka bugünden itibaren mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldı. Aşağıda yer verdiğimiz Instagram paylaşımımızdan bu markaların tamamına ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/B96jrc6APFy/?utm_source=ig_web_copy_link

Bu kararı alan markaların çoğu giyim markaları, ancak bu kategori dışında kalan bazı markalar da mağazalarını kapatma kararı aldı. Şu anda mağazalarını kapatma kararı alan marka sayısı 70'i geçti. Önümüzdeki saatlerde ve günlerde bu markalara hızla yenilerinin ekleneceğine hiç şüphe yok.

Tabii, gözümüzden kaçtığı için mağazalarını kapatma kararı aldığı halde listemizde yer vermediğimiz markalar olabilir. Bunları farkettikçe ve yeni kapanma duyuruları geldikçe listemizi güncelliyor ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden bu gelişmeleri sizlerle anbean paylaşıyor olacağız.

Pazarlamacıların Çoğu, Sanal Etkinliklerin 2021’de de Devam Edeceğini Düşünüyor
Pazarlamacıların Çoğu, Sanal Etkinliklerin 2021’de de Devam Edeceğini Düşünüyor

Sanal toplantılar, teklifler, ürün tanıtımları ve takipler etrafında odaklandıklarında her ne kadar verimli kabul edilse ve pek çok insan bu sanal etkinliklere katılmaktan mutlu olsa da, yüz yüze etkinliklere kıyasla […]

comment 0
share
Etiketler
NPD Group Perakende Araştırması Tatil Sezonu Tüketici Araştırması tüketici davranışları

Pandemide Ambalajlı Gıdanın Önemi Arttı

Pazarlamasyon / 16 Ekim 2020
facebook twitter
Pandemide Ambalajlı Gıdanın Önemi Arttı

İçerisine konulan ürünü koruyarak temiz ve güvenilir koşullarda tüketicilere ulaşmasını sağlayan, aynı zamanda ürünlerin taşınmasını ve depolanmasını kolaylaştıran değerli bir malzeme olan ambalaj, pandemi döneminde özellikle gıda ürünlerinde önemini bir kez daha kanıtladı. Ambalajlı üründe tüketici talepleri pandemi ile şekil değiştirmeye başladı.

https://pazarlamasyon.com/tuketici-markalardan-aile-sicakligi-bekliyor/

Pandemi süreci ile tüketicilerin satın alma kriterlerinde bazı değişiklikler olduğunu açıklayan B12 Creative Branding Ajansı Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bürkan Çiftçigüzeli bu konuda şunları dile getirdi:

“Bu dönemde sağlığın her şeyden önemli olduğunu bir kez daha gördük. İnsanlar artık daha hijyenik ve güvenilir olduğunu düşündükleri için ambalajlı ürünleri daha fazla tercih etmeye başladı. Özellikle kilitli kapak sistemi bulunan ambalajlar tüketiciler tarafından ilgi görüyor. Bununla birlikte karantina dönemlerinde hane halkının ardından aile büyüklerinin ve 65 yaş üstü yaş grubunun evde kalmasının etkisiyle toplu alışverişler arttı. Şu an ise dışarıda kalınan süreyi kısaltmak için daha büyük gramajlı ürünlere eğilim artıyor. Örneğin artık 250 gramlık peynir yerine 750 gramlık peynir satın alınarak alışverişe tekrar gitme süresi uzatılıyor. Üç günde bir markete gitmek yerine iki haftada bir gitmek daha tercih edilir oluyor. İlk dönemlerde temel gıda maddelerine olan talep, ikinci aşamada evde tüketilen atıştırmalıklar ile başka bir boyuta geçti. Tüketici artık ev içi tüketim ile daha yüksek adetlerde satın alım yapmaya başladı. Dolayısıyla ambalajların dayanıklılığı ve saklama ömrü de önemli konulardan birisi haline geldi.”

https://pazarlamasyon.com/tuketici-ekonomik-alisverise-yoneliyor/

Ambalaj Tasarımlarında Geri Dönüşümlü Malzemeler Tercih Sebebi

Pandemi dönemindeki satın alma sürecinde hijyen, kalite ve ürün faydası bakımından ambalaj tasarımının değerinin daha da arttığının altını çizen Çiftçigüzeli bu konuda ise şunları ifade etti:

“Alışverişlerin özellikle online tarafa kayması ambalaj tasarımının ne denli önemli olduğunu gösterdi. Tüketici artık içerik olarak birbirine benzeyen ürünler arasından kendisine en yakın hissettiği, en çekici olan ambalajı satın alma eğilimine girdi. Katkısız ve doğal ürünler gelecekteki yerini sağlamlaştırırken, bunun da ambalaj tasarımı üzerinden tüketiciye anlatılması önem kazandı. Markalar da ambalaj tasarımında artık doğayı kirletmeyen, geri dönüştürülebilir materyallere ağırlık vermeye başladı. Pandemi döneminde maalesef ki atıklarıyla doğaya en çok zarar verenin insanlar olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Bu nedenle çevre dostu ambalajlı ürünler hem tüketiciler hem de üreticiler için tercih sebebi oldu.”

Kahve Dünyası Online Mağaza – Satın Alım Davranışları Analizi
Kahve Dünyası Online Mağaza – Satın Alım Davranışları Analizi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle hepimiz evimizde normalden daha çok zaman geçiriyoruz. Bu nedenle de tüm ihtiyaçlarımızı online alışveriş ile karşılamaya başladık, mutfak kültürümüzü deneyimselleştirdik. […]

comment 0
share
Etiketler
NPD Group Perakende Araştırması Tatil Sezonu Tüketici Araştırması tüketici davranışları
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön