Steve Jobs'un Apple'dan Kovulmasının Sebebi Neydi?

Teknoloji devi Apple ile ilgili bugüne kadarki en önemli hikayelerden biri, şirketin kurucu ortaklarından biri olan Steve Jobs'un 1980'li yılların ortalarında şirketten kovulmasına dair hikayedir. Bu hikaye yıllar boyunca değişik şekillerde aktarıldı. Bunların çoğu ise Steve Jobs'un, dönemin Apple CEO'su olan John Sculley ya da yönetim kurulu tarafından kovulduğuna işaret ediyordu. Hikayeye göre, her şey Steve Jobs'un pazarlama bütçesini Apple II'den Macintosh Office'e kaydırma planının yönetim kurulu tarafından reddedilmesiyle başladı. Daha sonra ise Jobs, Macintosh ekibinin liderliği görevinden mahrum bırakıldı ve şirketten ayrılmaya zorlandı. Başka bir deyişle, Jobs kendi isteğiyle şirketten ayrılmış gibi gözükse de, bunun kovulmaktan bir farkı yoktu. Üzerinden 30 yılı aşkın bir zaman geçen olay, bu zamana kadar genel olarak bu şekilde aktarıldı. Ancak o dönemdeki Apple CEO'su John Sculley, daha önce pek çok defa bu olayın perde arkasında yaşananları anlattı. Gelin, şimdi onun söylediklerine kulak verelim.

Macintosh Office Fiyaskosu

John Sculley bu olay ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, kendisi ve Steve Jobs arasındaki anlaşmazlığın odak noktasının Macintosh Office olduğunu ifade etti. Sculley'nin belirttiğine göre, 1985 yılında piyasaya sürülen Macintosh Office başarısız bir ürün olmuş ve Macintosh'un başarısızlığından sonra, Steve Jobs duygusal olarak bir çöküntü yaşamıştı. Üstelik Jobs bunun, Sculley'nin hatası olduğunu düşünüyormuş. Zira Sculley, Jobs'u Macintosh'un fiyatını yüksek tutmaya zorlamış. [caption id="attachment_74724" align="aligncenter" width="1200"] Steve Jobs ve Dönemin Apple CEO'su John Sculley[/caption] Bu olayların ardından Jobs, Sculley'ye Macintosh Office'ın fiyatını düşürmek ve pazarlama bütçesinin büyük bir kısmını Apple II'den Macintosh'a taşımak istediğini, böylece satışları artırabileceklerini ifade etmiş. Sculley ise ona, bunların hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, çünkü Macintosh'un satmamasının nedeninin fiyatla ya da reklamla alakası olmadığını söylemiş. Çünkü Sculley'nin anlattıklarına göre, Macintosh Office yeterince güçlü bir bilgisayar değildi ve satmamasının nedeni buydu. Steve Jobs ise dönemin CEO'su John Sculley ile aynı fikirde değilmiş. Bunun üzerine Sculley, bu konuyu yönetim kuruluna taşımış. 7-8 gün süren toplantıların ardından Sculley haklı bulunmuş ve yönetim kurulu, Steve Jobs'tan Macintosh departmanını yönetmeyi bırakmasını istemiş. Yani Steve Jobs şirketten tamamen kovulmamış, yönetim kurulunda hala söz hakkına sahipmiş. Ancak Steve Jobs gibi bir adamı işlerin bu kadar dışarısında bırakmanın, kovmaktan çok da farklı olmadığı konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir