Starbucks'ın Bardak İsimleri Neden İngilizce Değil?

ABD'nin Seattle eyaletinde temelleri atılan dev kahve zinciri Starbucks'tan kahve alırken bardak boyunu ifade etmek için kullandığımız kelimelerin İngilizce olmadığını daha önce fark etmişsinizdir. Çünkü bardak isimleri için kullandığımız Tall, Grande ve Venti boyutlandırması İtalyanca'dan geliyor. Peki bunun sebebini biliyor muydunuz?

Starbucks, ismi Starbucks olmadan önce şu anki CEO'su Howard Schultz kahve işine Il Giornale isimli küçük bir kahve zinciriyle girmişti. Fark ettiyseniz küçük kahve zincirinin ismi de İtalyanca. Tüm bunların sebebi ise Howard Schultz'ın İtalya'ya yaptığı bir ziyaret.

Starbucks'ın kahveleri espresso bazlı kahvelerdir. Espresso denilince de akla ilk önce İtalya gelir elbette. İtalya'nın romantik havası, kafeleri, kahve kültürü ve halkının kahveye olan aşkı Howard Schultz'ı ziyareti sırasında çok etkiler. Kendisi de büyük bir kahve tutkunu olan Howard, İtalya'nın romantizminden çok etkilenir ve bunu kendi ülkesine götürmek ister. Sonradan Starbucks olacak kendi küçük kahve zincirinin ismini İtalyanca yapmakla kalmaz kafesinde kullandığı bardak boylarına İtalyanca isimler verir. Bu ABD için farklı ve yeni bir deneyimdir.

Önce Short, Tall, Grande şeklinde isimlendirdiği bardakları biz bugün Tall, Grande ve Venti olarak kullanıyoruz.

Bu sıralamadaki "Tall" aklınızı karıştırmış olabilir çünkü tall uzun demek. Menüye "Venti"nin eklenmesiyle dört tane bardak boyunun çok fazla olduğuna karar veren şirketin "Short" boyutunu listeden çıkarmasıyla Tall en küçük boy olarak kalmıştır.

Bildiğiniz gibi Starbucks sadece kahve satmıyor, deneyim pazarlıyor. Bunun temelinde Howard Schultz'ın geliştirdiği özel satış ve sunum yöntemlerinin yattığını söyleyebiliriz. Howard, insanlara farklı bir deneyim yaşatmak istediği için bardaklara farklı ve özel isimler vermek istiyor çünkü eğer herkes gibi bardaklara small, medium, large deseydi de Starbucks yine Starbucks olurdu ama bugün bu yazıyı yazıyor olmazdık. Starbucks'ı Starbucks yapan da işte bu farklılıklar ve sunduğu farklı deneyimler. Kahve bardaklarına kişilerin özel isimlerinin yazılması da, dünyanın her yerinde bardakların isimlerinin tall, grande ve venti olarak bilinmesi de bugün Çin'de her 15 saatte bir adet Starbucks açılmasının nedenini oluşturuyor.

Yaratıcılık doğru bağlantıları kurabilmek ve farklı olanı görmektir. Dünyanın en sevilen kahve zincirindeki bardak boyu isimlerinin İtalyanca olmasının nedeni aslında Howard'ın İtalya'ya olan hayranlığı kadar basit bir sebebe dayanıyor ancak markayı ufacık bir dokunuşla da olsa farklılaştırıyor. Starbucks bizim için sıradan bir "kahve zinciri" olmaktan çıkıyor, kahve deneyimi yaşamak için en çok gittiğimiz yere dönüşüyor.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir