Sosyal Medyanın Türkiye'deki Geleceği - 2019-2020

"Sosyal Medyanın Türkiye'deki Geleceği" araştırmamızın 2019-2020 versiyonu için hazırlanıyoruz.

Sosyal medya, günümüz dijital dünyasının en önemli konularından biri. Öyle ki sosyal medya, toplumun bir kısmında bağımlılık noktasına gelmiş durumda. Kimilerimiz yaşadığımız her anı sosyal medya hesaplarımızda paylaşma isteği duyuyoruz; hatta bazı şeyleri sırf paylaşabilmek için yaşıyoruz.

https://pazarlamasyon.com/y-ve-z-jenerasyonunun-belirledigi-2019da-takip-edilmesi-gereken-5-sosyal-medya-trendi/

We Are Social'ın 2019 Dijital Raporu'na göre, Dünya'da %45 penetrasyon oranıyla 3.4 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı bulunurken; Türkiye'de %63 penetrasyon oranıyla 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı mevcut. Bu oldukça önemli bir sayı.

Müşterileriniz nerede ise, siz de orada olmalısınız. Toplumumuzun %63'ünün sosyal medyayı aktif kullandığını düşünürsek, markalar için de sosyal medya olmazsa olmaz. Ancak yalnızca sosyal medya mecralarında bulunmak yetmiyor; trendleri takip ederek aktif bir şekilde yer almak gerekiyor.

Bu noktada biz her sene "Sosyal Medyanın Türkiye'deki Geleceği" araştırması ile sosyal medya trendlerini bizzat 1000'den fazla pazarlama profesyonelinden dinliyor ve sizlere sunuyoruz.

Sosyal Medyanın Türkiye'deki Geleceği

Geçtiğimiz sene 1200 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz araştırmamızdan bazı önemli çıkarımları ele alalım:

  • %88.5 oranıyla Türk şirketlerin en çok kullandığı sosyal ağ Facebook olurken, %85.5 ile Instagram ikinci sırada geliyor.
  • Facebook en çok kullanılan sosyal ağ olmasına rağmen, katılımcıların %75.7'si Facebook erişimlerinin düştüğünü söylüyor.
  • Katılımcıların %91'i gelecek yıl YouTube'a ağırlık vereceğini söylüyor.
  • Şirketlerin %52.5'inin yazılı (dökümante edilmiş) bir sosyal medya stratejisi bulunmuyor.
  • Şirketleri sosyal medyada %96.3 oranıyla görsel içerik paylaşırken; %75.2 ile bunu video içerik takip ediyor. Bunun yanında katılımcıların %78.4'ü gelecek sene video içeriğe ağırlık vereceğini söylüyor.
  • 2018 yılında şirketlerin yalnızca %42'si canlı video yayınladı ve bu canlı yayınlar için en çok Instagram'ı tercih etti. Katılımcıların yarısı bu canlı yayınları etkili buluyor.
  • Şirketlerin yarısı müşterilerine ulaşmak için mesajlaşma kanalını kullanırken; kullananların yarısı WhatsApp'ı tercih ediyor.
  • Katılımcıların şirketlerinin %72.8'i Instagram'ın; %10.5'i Snapchat'in "story" özelliğini kullanıyor. Katılımcıların %75'i gelecek yıl da "story" paylaşmaya devam edeceklerini belirtti.
  • Katılımcıların yarısı sosyal medya reklamları için en çok Facebook'u tercih ettiklerini söylerken; Instagram küçük bir farkla ikinci sırada yer alıyor.
  • Katılımcıların %73'ü 2019'da sosyal medya reklam bütçelerini arttıracaklarını ifade ediyor.
  • Şirketlerin sosyal medya yatırımlarının getirisinde (ROI) en çok etkileşimi metrik olarak kabul ederken; bunu sırasıyla satış, erişim, trafik ve "lead" takip ediyor.

Araştırmamızın 2018-2019 versiyonundan bu şekilde birbirinden önemli sonuçlar çıkarmıştık.

3 dakikanızı ayırarak araştırmanın 2019-2020 versiyonunun bir parçası olmak istemez misiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir