Sosyal Medyanın İlişkiler Üzerindeki Negatif Etkileri Üzerine Notlar

Hiç partnerinizle birlikte bir odada otururken her ikinizin de elinde telefon olduğu oluyor mu?

Teknolojinin bizlere sunduğu imkanlar artıkça, biz her zamankinden daha az yüz yüze etkileşime girmeye başlıyoruz ve birbirimize olan güvenimiz azalıyor. İlişkiler arasındaki boşluk git gide artıyor. Hatta birçok çift sosyal medya bağımlısı haline geldi. Telefonla, gerçekte yanı başınızda kanlı canlı duran sevgilimiz, partnerimiz veya eşimizden daha sıkı bir ilişki halindeyiz.

https://pazarlamasyon.com/turkiyenin-yuzde-61i-sosyal-medya-kullanicisi/

Siz de zaman zaman bu durumdan yakınıyorsanız, Social Media Explore makalesinden yararlanarak derlediğimiz yazı ilginizi çekebilir. Keyifli okumalar.

Sosyal Medya Bağımlılık Yapabilir

Sosyal medya bağımlılık yapar evet, bunu artık bilmeyen kalmadı. Peki bağımlık boyutunun uyuşturucu kullanmak kadar olabileceğini biliyor muydunuz?

Yetişkinler, gençler, çoçuklar ve hatta akıllı telefon ve sosyal medya kullanımını öğrettiğimiz, teknolojiyle çok sonradan tanışan büyüklerimiz. Üzücü olansa, bu bağımlılığın çocuklar arasında daha yaygın olması.

Düşünün bu tür bir bağımlılık ilişkileri nasıl etkiler? Hemen bir soru; dün sosyal medyada kaç saat geçirdiniz? Çok elzem bir arama da yapmadıysanız, düşünün partnerinizle geçirebileceğiniz kaç saati çaldınız.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, insanlar sosyal medya platformlarını kullanırken, beyinlerinin uyuşturucu gibi zararlı maddeler kullananlarla aynı kısmının aydınlandığı tespit edilmiş. Dakikada bir hesabınızı kontrol etmeniz kulağa oldukça sıkıcı geliyor. Siz eğer bir ünlü, medya sektörüne çalışan veya sosyal medyacı biri de değilseniz nedir peki gün içinde bu kadar sizi işin içene çeken? Hakkınızda yapılan bir yorum, bir başkasının paylaşımı hayatınızı ne ölçüde etkileyecek?

Bilgi, paylaşmak yeni şeyler öğrenmek onlar için değil bu yazdıklarımız, aslında daha çok nitelikliksiz içerik tüketiyoruz ve bunu da gündemi takip ediyorum diyerek maskelemiş durumdayız.

Bir ilişkiniz varsa bu da gerçekten bir sorun teşkil edebilir. Siz gerekli gereksiz telefona yönelirseniz, ilişkiyi güçlendiren bağları kuramazsınız. Hatta ilişkileri derinleştiren sekse bile vaktiniz kalmaz.

Durum bu ölçüde vahimse çözüm dijital detoksta. Dijital detoks kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamanın yanı sıra, etrafınızdakilerle gerçek anlamda bağlantı kurmanıza yardımcı olacak.

Sosyal Medya Psikolojimizi Olumsuz Yönde Etkileyebilir

Sosyal medya zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları bunlardan yalnızca birkaçı. Partnerinizin depresyon ve kaygıdan muzdarip olduğunu görmek gerçekten çok can sıkıcı olabilir. Bazen sosyal medya ile gerçeklik arasındaki çizgiler bulanıklaşarak zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu çoğunlukla gençlerde olmak üzere yetişkinler için de bir problem olabilir.

Türkiye, Avrupa’nın internette en çok zaman geçiren ülkesi durumunda bu durum da sosyal medya kullanım verilerine yansıyor. Bir sosyal medya fenomeniysek zaman zaman dikizlenmekten, bir takipçiysek mükemmel hayat ilüzyonundan etkileniyor ve farkına varmadan çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ediniyoruz.

https://pazarlamasyon.com/gunde-ortalama-4-saatimiz-sosyal-medyada-geciyor/

Bu konuda içerik tüketirken kanallarımızı iyi seçmeli, sosyal medyada ölçülü vakit geçirmeli ve başkalarının hayatlarını obsesif bir şekilde takip etmek yerine feyz almalıyız. Beğenilerimizi gerçek hayata uygulayabilmeliyiz. Partnerimizle beraber güzel bir rota belirleyip, seyahat etmek, sağlıklı bir yemek pişirmek, bir hobi edinmek yani uzun lafın kısası bizi harekete geçirecek şeyler yapmak bizi bu kaygılardan arındırabilir ve ilişkimizi güçlendirebilir.

Sorunları Çözemeyen Çiftler Sosyal Medyada Aldatmaya Yönelebilir

Tabiki güçlü bir sevginiz, birbirinize olan güveniniz ve saygınız varsa sosyal medyada aldatmaya yöneltmez.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Selin Baran, konuyla ilgili 'Sorunları çözemeyen ve bağlandığı insandan kopamayan insanlar sorunlarından dolayı aldatmaya yönelirler.' diyor. Ayrıca bir gazete röportajında, son yıllarda sosyal medyanın kullanımının artmasıyla beraber en popüler aldatma şeklinin sanal duygusallık ve sanal cinsellik içeren sanal aldatma olduğunu belirttiyor. Duygusal aldatmanın ağırlıklı olarak çatışma içindeki bireyin psikolojisini yansıttığını bildiren Baran, uzaklık, merak, ilişkisinde mutsuzluk, hayranlık ve heyecan arayışı gibi etmenlerin duygusal aldatmayı doğurduğu bilgisini veriyor.

Sosyal medya aynı zamanda aldatmaya neden olması bu kötü senaryonun en kötü ihtimalidir. Sosyal medya aracılığıyla eşlerini aldatırken yakalayan pek çok çift var. Sosyal medyadaki eski bir aşkla veya bir iş arkadaşıyla sohbet etmek kolay, sonrasında bir şekilde bu konuşmalar daha fazlasına yol açabilir. Bu daha sonra flört etmeye ya da başkasına güvenmeye yol açabilir.

Çalışmalar, Facebook'un modern sadakatsizlikte rol oynadığını göstermiştir. Ortalama bir kişi Facebook'ta günde 50 dakika harcıyor.

Sosyal medya bir şekilde sizi kendi gerçek ilişkilerinizden uzaklaştırır. Belki de bir es verip sahip olduğunuz ilişkiler için zaman harcama vakti gelmiştir, ne dersiniz?

Sonuç olarak sosyal medya, ilk başta iletişimin mükemmel bir yolu gibi görülebilir, ancak yukarda belirttiğimiz gibi ölçüsüz kullanımlarda ilişkileri etkileyen çeşitli tuzakları da mevcut. İlişkilerde mesafeye, sadakatsizliğe yol açar ve kişinin sosyal medyaya bağımlı hale gelmesine sebep olur.

Ölçülü olmak ve bu konuda kararlı olmak güçlü bir irade gerektiriyor. Bizler, özellikle yetişkinler sosyal medyayı tadında kullanmalıyız ki gelecek nesillere örnek olalım.

Ölçüsüz kullanıldığında, sosyal medya kişilerin etrafındakilerle ilişkilerini etkileyecek ve onlar hiç farketmeden depresyona sürükleyecek ve maalesef günümüzde biz hiç istememekte sürüklüyor. Zaman zaman sosyal medya yüzünden arkadaşlarımızı kaybediyor, partnerlerimizden ayrılıyor, filtreli ya da estetik harikası bedenleri görüp olumsuz beden imajına sahip oluyoruz. Hatta FOMO gibi sosyal medya ile doğan korku ve çeşitli endişe türleri bile var. Ölçüsüz kullanılan sosyal medyanın negatif etkileri saymakla bitmez.

Bu hafta sonu sosyal medyada saatler geçirmek yerine, sevdiklerinizle gerçek hayattın tadını çıkarmayı denemek ister misiniz?

Sevgiyle kalın.

Kaynak: Social Media Explorer

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir