Snapchat Nedir, Dijitalin Geleceğiyle İlgili Ne Anlatıyor?

Sosyal medyada mobil ve görselin öneminden bahsetmediğimiz bir gün dahi olmazken, yakın zamanda popülaritesini artıran bir uygulama gündeme sık gelmeye başladı: Snapchat.

Snapchat, omurgasını tamamen fotoğraf ve video paylaşımına, yani görsele oturtmuş bir mesajlaşma uygulaması. Instant messaging (Anlık mesajlaşma) kategorisinin belki de en “instant” olanı…

Uygulamanın çalışma şekli oldukça basit. Bir fotoğraf ya da video çekiyor, fotoğraf üzerine bir takım çizimler ekleyebiliyor, isterseniz bir de açıklama ekleyerek belirlediğiniz süre görüntülenebilmesi için listenizdeki kişi ya da kişilere gönderiyorsunuz. Gönderdiğiniz fotoğraf, mesajı alan tarafından belirlediğiniz süre boyunca (en fazla 10 saniye) görüntülenebiliyor ve hemen siliniyor, telefonuna kaydedilmiyor. Yani ortada kelimenin tam anlamıyla anlık ve kaydedilemez bir iletişim var.

10-SNAPCHAT

Stanford Üniveristesi öğrencileri tarafından geliştirilen uygulama, özellikle 25 altı yaş grubunda çok popüler. 2012 yılından bu yana kullanılabilir olan Snap Chat, görselin hak ettiği öneme yeni yeni kavuşmaya başlamasından olsa gerek, hızlı bir şekilde yayılarak altın çağına yaklaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda (Instagram’a 1 milyar dolar ödeyen) Facebook tarafından 3 milyar dolara satın alınmak istenmesi de bunun önemli bir göstergesi (The Wall Street Journal haberine göre).

Peki bu durumdan ne anlamalıyız? Yani bu kadar basit ve sınırlandırıcı bir uygulamanın böylesine gelecek vaadetmesinin sebebi ne olabilir? Cevap bir miktar da sorunun içinde aslında…

Öncelikle, her sosyal ağın görsel ve mobil odaklılığı istikbalini belirliyor. Facebook’u geçen seneki başarısız halka arzının ardından toparlayanın mobil ve görsele öncelik veren stratejisi olduğunu biliyoruz. Başlarda metin temelli olup sadece “kalemine güvenen”, resim ekleyebilmek için üçüncü parti uygulamaları kullandıran Twitter’ı, Timeline’da resim önizlemesi gösterir hale getiren de ‘Görselin Krallığı’ndan başka bir şey olmasa gerek… E bir de Instagram gerçeği var…

Snap Chat’in başarısındaki bir diğer önemli nedense; fazla anlık, kısıtlı ve kolay üretilebilir içeriğe sahip olması. İşin bu kısmı biraz Twitter’a benziyor. Nasıl ki Twitter’ın 140 karakterle kullanıcıları sınırlaması kiminin yaratıcılığını besleyerek, kiminin de içerik oluşturmasını kolaylaştırarak başarı hikayesinin temeli oldu, burada da aynı prensiplerin görsele uyarlandığı düşünülebilir.

İşin içinde bir de eğlence var tabi. Maksimum 10 saniye görülebilecek bir görüntüye fazla ciddiyet yüklenemeyeceğinden, uygulamanın doğası gereği son derece günlük, eğlencelik ve genç işi olması da yaygınlık açısından önemli bir avantaj.

Her yeni uygulama hızlı tüketilen içerikte sınırları biraz daha zorluyor, kullanıcılar ve özellikle firmaların bu hıza ayak uydurabilenleri dijitalde ayakta kalıyor. Konuya “hızlı tüketilen içeriğin daha boş olduğu” eleştirisiyle yaklaşmadan önce şunu da düşünmek gerek: içerik günden güne ‘mecburen’ daha yaratıcı bir hal alıyor…

Görsel: AllThingsD

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir