Sizin Firmanız Nerede: Cennet mi Cehennem mi? – Infografik

İşe alım süreçlerinde adaylara firma tarafından bir deneyim yaşatılır. Adayların %83’ü bu deneyimi arkadaşları ve ailesiyle,%64’ü sosyal medyada paylaşır. Kötü bir mülakat geçirdikten sonra, o firmanın ürün/hizmetini kullanmaya daha az istekli olan adaylar ise %38 oranındadır. Bu veriler doğrultusunda firma/markamızı doğru konumlandırmak adına pazarlama vereklam için ne kadar çaba gösteriyorsak, insan kaynakları stratejimize de bir o kadar önem vermemiz gerektiğini görüyoruz. Dijital mülakat platformları geliştiren HireVue; bu konuda şirketlerin yaptığı doğru ve yanlışları anlatan akıcı bir infografik hazırlamış. İnsan kaynakları stratejilerinizle aşağıdaki maddeleri karşılaştırdığınızda, bilerek ya da bilmeden oluşturduğunuz firma itibarınız hakkında objektif bir bakış açısına sahip olabilirsiniz. Umarım cennet kategorisinde çıkarsınız; CENNET
  • İş tanımınız açık ve tutarlı ifadelerden oluşuyor mu: Bir aday daima sizin iş tanımınıza göre, kendisinin bulunduğu yeri net bir şekilde anlayabilmek ister.
  • Adaylara firmanızı doğru tanıtabiliyor musunuz: Adaylar işe alınmasalar bile, ilanınızı görme aşamasından mülakat süreçlerine kadar pek çok noktada sizinle temasa geçmiş olur. Bu temas noktalarını doğru yönetebilmeniz şirketinizin lehine olacaktır.
  • Teknolojiyi yakalayabiliyor musunuz: İş arayanlar firmanızın talebi üzerine bulundukları her yerden, her zaman görüşme gerçekleştirmeye açıktırlar. Ayrıca HireVue ile dijital mülakat deneyimi yaşayanların %89’u, video görüşmelerinin karşılıklı tanışma için etkili bir yol olduğunu düşünmektedir.
  • Müstakbel işveren olarak adayınızla yeterince ilgileniyor musunuz: Sadece görüşme aşamasında olduğunuzu bilseniz de adayı şirketiniz hakkında heyecanlandırmak sizin görevinizdir. Çünkü ileride bunun olumlu geri dönüşlerini yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.
  • Sosyal medyanızdan ilanlarınız için destek alıyor musunuz: Günümüzde pek çok aday işini sosyal medya aracılığıyla bulmaktadır. Bu durumun mecralara göre oranı; LinkedIn %65.3, Facebook %38.5, Google+ %28.9, Glassdoor %17.3 şeklindedir. Dolayısıyla sosyal medyadaki ilanlarınız için de gereken özeni göstermelisiniz.
  • İlan verdiğiniz platformlar mobil uyumlu mu: İş arayanların %70’inin mobil teknoloji kullandığını göz önünde bulundurmalısınız.
CEHENNEM
  • İş tanımınızla işin kendisi aynı değil mi: Adayların %43’ü işle iş tanımının eşleşmediğini düşünüyor. Bu da firmanızın ciddiye alınmaması gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Sürekli görüşme yapıp bir türlü işe alım yapamayan bir şirket misiniz: 2010 yılından itibaren, devamlı mülakat gerçekleştirip asla alım yapmayan şirketler yüzünden, iş görüşmesi süreçleri ikiye katlanmıştır. Bu ne istediğinizi bilmediğiniz izlenimi verebileceği gibi, adaylar tarafından da oldukça itici bulunan bir durumdur.
  • Ret maillerinize “cevaplamayın” ibaresi mi ekliyorsunuz: Şirketlerin %48’i adayına gönderdiği maile geri dönüş almak istemiyor. Hali hazırda reddedilmiş bir aday; bir de aldığı maili cevaplayamayacağını, ona herhangi bir soru sorma hakkı verilmediğini gördüğünde sinirlenebilmektedir.
  • Mülakattan sonra geri bildirim yapmıyor musunuz: Şirketlerin %60’ı mülakatlardan sonra geri bildirimde bulunmuyor. Oysa adayların olumsuz da olsa dönüş beklediği bilinmektedir.
  • Adaylarınızdan geri bildirim istemiyor musunuz: Şirketlerin sadece %11’i adaylarından izlenimleriyle ilgili geri bildirim talep ediyor. Aksine bir adaydan istenilen yorum, onun görüşlerine değer verdiğinizi göstermenin en iyi yollarından biridir.
  • Kendinizde hiç hata aramıyor musunuz: Şirketlerin %75’i başvuruları cevaplamakta bile başarısız olurken kendilerine şu soruyu sormayı unutmamalılar; Peki siz adaylarınızı nereye koyuyorsunuz? Cennete mi? Cehenneme mi?
Hangi kategoriye yakınsanız, dışarıda reklamınızın o yönde yapıldığını unutmamalısınız. Görünen o ki firma itibarınız biraz da size başvuru yapan adaylarınıza bağlı. İki tarafa da iyi mülakatlar dilerim:) hire vue pz
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir