Şekerbank Reklamcılığında Bir Çelişki

Reklamları genellikle diziler, filmler, programlar arasına konan gereksiz zaman kaybı diye görürüz. İzlediğimiz bir programın arasına reklam girdiğinde hemen kanal değiştirir ve daha faydalı olabileceğine inandığımız bir program izleriz. Fakat ürününü veya hizmetini hedef kitleye ulaştırmak isteyenler, reklamı bir tutundurma çalışması olarak görür ve reklamlarını bu çerçeve doğrultusunda hazırlar.

Reklamlarda ürüne veya sunulan hizmete olan ilgiyi arttırmak fikri ne kadar önem taşıyorsa, o reklamın hedef kitleye verdiği mesaj da en az o kadar önem taşımalı. Yani bir reklam bir noktada marka bilirliğini arttırıp satışını yükseltmeyi hedeflerken bir yerden de kendi içinde çelişki yaşamamalı. Bu çelişkiyi bir bankanın reklam filminde gördüğüm için düşüncemi sizlerle paylaşmak istedim.

Çok değil, birkaç ay önce Şekerbank’ın yapmış olduğu “30 Yıl Vadeli Tek Konut Kredisi“ adlı reklamda banka, kişilere kredi kullandırarak onların konut sahibi olmasını ve bu sayede de satışını yükseltmeyi hedeflemiş. Reklamı birçoğumuz izlemişizdir. “Bankanın 30 yıl vadeyle kredi vermesinde ve kişileri konut sahibi yapmasında ne gibi bir zarar var.” dediğinizi duyar gibiyim. Buraya kadar hiçbir sorun yok, banka insanlara kolaylık sağlıyor, bu sayede insanlar konut sahibi oluyor ve bankada hedeflediği satış rakamına yavaş yavaş ulaşıyor. Benim dikkatimi çeken, bankanın reklamda kullandığı slogan. Şekerbank, “30 Yıl Vadeli Tek Konut Kredisi“ adlı başlık altında çektiği tüm reklamlarda, insanların çok çalıştığına vurgu yaparak, cümlesini “Haydi artık evine”  şeklinde noktalıyor. Bir yandan insanlara, “Çok çalıştın artık dinlenme zamanın geldi, bizden kredi kullanarak ev sahibi ol.” derken bir yandan da kredi kullanarak ev sahibi olan kişileri 30 yıl vadeli krediyi ödemek için çalışmak zorunda bırakıyor. İşte çelişki tam burada ortaya çıkıyor. Böyle bir çelişkinin var olmasını, bankanın tutundurma çalışması açısından tehlikeli bir durum olarak görüyorum. Bu durum belki hedef kitle tarafından çok önemsenmeyecek, belki de fark edilemeyecek; ama kurumsal bir kimliğe sahip olan, sektöründe bilinen bir markanın ve pazarlama iletişiminde diğer reklamlarıyla adından sıkça bahsettiren bir kuruluşun böyle bir hatası olmamalıdır diye düşünüyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=SM9kad4EFxY

Tabi ki bu tespitin yanında Şekerbank’ın yapmış olduğu reklamlardan ne kadar kazanç sağladığı konusunda net bir bilgimiz yok. Fakat “Şekerbank Reklamcılığı” diye bir kavram var, umarım bundan sonraki Şekerbank reklamları bir diğerinden daha iyi ve çelişkisiz olarak olarak karşımıza çıkar.

http://www.youtube.com/watch?v=W6EELnAcixw&NR=1&feature=endscreen

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir