Satın Alma ve Birleşmeler Türkiye'yi Rekora Taşıdı

Türkiye‘de 2012 yılında toplamda 315 Satın Alma ve Birleşme işlemi yaşandı ve bu rekor 2012’nin “Türkiye’nin Satın Alma ve Birleşme Yılı” olarak tarihe geçti.

2012 yılında Avrupa’da ve buna paralel olarak tüm Dünya'da yaşanan ekonomik kriz birçok ülkeye göz açtırmazken Türkiye izlediği yol ile krizden hasar almadan kurtulan ender ülkeler arasında yer almayı başardı.( Bu konuya “Türkiye Ekonomisi 2012’den Nasıl Etkilendi?” başlıklı yazımda ayrıntılı bir biçimde değinmiştim). Ocak ayı itibariyle sonuçlanan Ernst & Young şirketinin yapmış olduğu ‘Satın Alma ve Birleşme(S&B) 2012 Raporu"nun da desteklediği gibi, Türkiye geçtiğimiz yılda gerçekleştirilen 315 S&B işlemi ile 2012'nin meyvelerini toplamaya başladı.

Ekran Alıntısı

315 işlemin %42’sinin değeri açıklanmış durumda ve değeri açıklanan 131 işlem toplamda 23,2 milyar dolar hacme sahip.  Gerçekleştirilen en önemli 6 işlem ise milyar dolar seviyesinde olup aynı zamanda toplam işlem hacminin %73’ünü oluşturmakta. Diğer bir yandan değeri açıklanmayan 184 işlemin tahmini değerini de göz önüne alacak olursak toplamda yaklaşık 30 milyar dolar değerinde işlem söz konusu.

Raporda yabancı yatırımcıların %51 oranla dominant olması da bir diğer önemli nokta olarak öne çıkıyor. Geçen sene olduğu gibi Türkiye’ye olan güvenlerini ülkeye yatırım yaparak gösteren yabancı yatırımcılar bu sene de hız kesmek bilmedi. Bunun yanı sıra yerli yatırımcılar %49’da kalmasına rağmen Türkiye’nin gelecek vadeden bir ülke olduğuna kanaat getirerek yatırımlarını artırdı.

İşlem değeri açıklanan en büyük 10 işlemin toplam tutarı 19,4 milyar dolar gibi pastanın büyük bölümünü oluştururken bu işlemlerden beşi kamu kaynaklı işlemlerden, diğer beşi ise özel sektör yatırımlarından meydana geldi. Listenin ilk sırasında Köprüler ve Otoyollar özelleştirme ihalesini 5,7 milyar dolarla kazanan Koç Holding–UEM Group Berhad–Gözde Girişim Sermayesi Ortak Girişim Grubu yer alıyor.

Ekran Alıntısı2

İşlem adedi bakımından ABD ve AB ülkeleri ön plâna çıkarken işlem hacmi bakımından 2012 yılında bir ilk yaşandı ve Rusya 3,855 milyon dolar değerinde satın almayla Türkiye’den sonra ikinci sırada yer almayı başardı.

Enerji Sektörü'nde Patlama Yaşanıyor!..

Ekran Alıntısı3

Sektörel bazlı işlem hacmine göz attığımız zaman ise Enerji sektörünün ilk 10 içerisinde dört önemli işlemi bulunmakta ve bu sayede Enerji sektörü geçen seneye oranla müthiş bir yükseliş trendine girmiş durumda. Peki 2011 yılında Enerji sektörü sekizinci sırada yer alırken, ne oldu da 2012 yılında bir patlama yaşandı ve birinciliğe yükseldi? Bunun en önemli sebebi Türkiye’nin artan enerji potansiyeli ve yerli, yabancı yatırımcıların bu pazarda yer alabilme stratejileridir. Firmalar enerjinin önemini gün geçtikçe daha iyi anlamakta ve uzun vadede sektörde yer alabilmek için enerjiye el atmaları gerektiğinin farkına varmış durumda.

Türkiye küresel ekonominin 2012 yılında getirdiği kriz rüzgârını arkasına alarak gemisini rotasına oturttu, krizle boğuşan ülkelerin aksine hedefe giden yolda süratle ilerledi ve o hedefe ulaşmayı başardı. Avrupa’da ve tüm Dünya’da duraksama yılı yaşanırken birçok ülke ünlü Moody’s, S&P ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarından kırık not almasına rağmen notunu 18 sene sonra yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Türkiye ise 30 milyar dolar gibi bir işlem hacmine sahip oldu. Görünen o ki, gelecek senelerde istikrarın devam etmesi halinde satın alma ve birleşmelerde daha fazla oranda ve değerde işlemler Türkiye’yi bekliyor…

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir