Robotlar, 2030 İtibarıyla 800 Milyon Kişiyi İşsiz Bırakacak

Daha önce sizlere robotların çeşitli iş kollarında görev almaya başladığına dair birçok haber aktardık. Duyguları anlayabilen banka robotları, dünyanın ilk avukat robotu ve fast food sektöründe görev alan robotlar bunlardan sadece bazılarıydı. Hal böyle olunca da son dönemin en çok konuşulan konularından biri, işçi robotların insan iş gücü üzerindeki etkisi oldu. Birçok kişi, çeşitli sektörlerde robot iş gücüne yapılan ve yapılacak olan yatırımların birçok insanın işsiz kalmasına neden olacağını savunurken birçok firma da bu endişelerin yersiz olup olmadığı konusunda önemli araştırmalara imza atıyor. Dünya çapında bir yönetim danışmanlığı firması olan McKinsey'in bu konuda yayımladığı yeni bir rapor ise bu endişelerin o kadar da yersiz olmadığına işaret ediyor. McKinsey'in raporuna göre önümüzdeki 13 yıl içerisinde robotlar ve otomasyon, ekonomide büyük bir değişime neden olacak ve 2030 yılı itibarıyla tamı tamına 800 milyon insan işsiz kalacak. Birleşmiş Milletlerin tahminine göre 2030 yılında dünya nüfusu yaklaşık olarak 8,5 milyara ulaşacak ve bu da dünya nüfusunun neredeyse %10'nunun işsiz kalacağı anlamına geliyor. Ki, sadece çalışan insanlar göz önüne alınırsa çok daha vahim bir oranla karşılaşacağımız kesin. McKinsey'in 46 ülkeyi ve 800 farklı mesleği kapsayan bu araştırmasından çıkan bir başka önemli sonuç ise bu robot devriminin, ekonomik açıdan kalkınmış olan ülkeleri daha fazla etkileyecek olmasıdır. Rapora göre ABD, Birleşik Krallık, Japonya ve Güney Kore gibi zengin ülkeler, doğal olarak otomasyona daha fazla yatırım yapabilecek ve bu nedenle, bu ülkelerdeki insan iş gücü bu durumdan olumsuz etkilenecek. Nispeten fakir ülkeler ise otomasyona yatırım yapacak paraya sahip olmadıkları için bu ülkelerdeki iş gücü bu durumdan etkilenmeyecek. Robot ve otomasyon devriminden etkilenecek iş türleri de çeşitlilik gösteriyor. Bu devrimden sadece az nitelik gerektiren düşük ücretli işler etkilenmeyecek. Tekrarlı görevler ve veri içeren işler de robotlara ve otomasyona yenik düşecek. Gelişmiş ülkelerde otomasyondan en çok etkilenecek olan meslek mensupları şunlar:
  • Makine ve bina ekipmanı operatörleri
  • Restoranlardaki bulaşıkçılar
  • Yemek hazırlama elemanları
  • Bordro yöneticisi ve sekreter gibi ofis personelleri
  • Garsonlar
Gelişmiş ülkelerde otomasyondan en az etkilenecek olan meslek mensupları ise şunlar:
  • Doktorlar ve hemşireler gibi sağlık çalışanları
  • Bilgisayar mühendisleri
  • İnşaat işçileri
  • Öğretmenler
Yaklaşık olarak 800 milyon insan işsiz kalacak olsa da McKinsey'e göre herkese yetecek kadar iş imkanı da olacak. Hatta daha önce paylaştığımız bir haberde Microsoft CEO'su Natya Sadella'nın da benzer bir görüşe sahip olduğunu sizlere aktarmıştık. Ancak tabii ki, robotların işini elinden alması nedeniyle işsiz kalan insanlar hızlı bir şekilde yeni yetenekler kazanmak zorunda kalacaklar. Rapora göre 2030 itibarıyla, ABD'de çalışan nüfusun üçte biri, Japonya'da da çalışan nüfusun yarısı işsiz kalacak. Birleşik Krallık'ta ise her 5 kişiden biri yeni bir iş bulmak zorunda kalacak.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir