Rakı Avrupa'ya Açılıyor

Yeni Rakı. Türkiye'nin sunumu, kültürü ve deneyimi ile dünyaya ihraç edebileceği en önemli markalardan birisi. Özelleştirmeler sonrası Mey İçki şemsiyesi altında Yeni Rakı önemli bir ivme kazanmıştı. Bunun karşılığı olarak da dünyanın en önemli alkollü içki üreticilerinden Diageo Mey İçki'yi 2011 ylında 2.1 milyar dolara satın almıştı. Yeni Rakı markasının bir Türk şirketinin elinde olmaması belki bir nebze üzücü olsa da, Rakı'nın Diageo ile dünyaya açılma konusundaki avantajı oldukça önemli.

Bugün Mey İçki 30-35 milyon dolar tutarında 4.5 milyon litre rakı ihracatı gerçekleştiriyor. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu bu rakamı 3 yılda 10 milyon litreye çıkarma hedefleri olduğunu ve bunun ‘oldukça agresif’ bir hedef olduğunu söyledi. Agresif büyüme planlarını tutturabilmek için geçen yıl uluslararası rakı departmanı kurduklarını hatırlatan Yorgancıoğlu, “Hedeflediğimiz pazarlarda potensiyel görüyoruz. Bunların ardından ABD’ye açılacağız. Burada Diageo’nun dağıtım gücü çok işimize yarayacak. Rakı Ansiklopedisini İngilizce’ye çevirmiştik, şimdi de Almanca’ya çevriliyor. Almanya’da tüketimin yüzde 25-30’u Türk olmayanlar tarafından yapılıyor” dedi.

Almanya'da geçtiğimiz hafta düzenlenen The Spirit of İstanbul Festivali'nde farklı kültürden beş bin kişinin Türk rakısı, yemekleri, müziğiyle eğlenerek "İstanbul Ruhu"na ulaşma şansını yakaladı. 250 bin euro bütçeli bu festivallerin gelecek yıllarda diğer Avrupa ülkelerine de yayılabileceğini belirten Yorgancıoğlu, bundan sonra Avrupa pazarına daha fazla odaklanacaklarını söyledi.Almanya’da başlayan tanıtım faaliyetlerinin Hollanda; Belçika,Fransa ve İngiltere’ye taşınacağını belirten Yorgancıoğlu, yurtdışında yaşayan Türklerin rakı kültürünün dünyaya tanıtımına önemli bir katkı sağladığını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda da düzenlenen "The Spirit of İstanbul" festivaline davet için hazırlanan tanıtım.

http://www.youtube.com/watch?v=Q32OgPKUfLA

 Ürünü tanıtım için de İstanbul’u kullanmayı seçen Mey İçki, rakı ve İstanbul arasında bir bağ kurarak, Rakı'nın bir İstanbul kültürü olarak yayılmasını amaçlıyor. “Yunanistan bir turizm ülkesi olduğu için uzo kültürünü ihraç etti. Turistler hatıra olarak bile alıyor. Bizde rakı 500 yıllık bir kültür... Bunu İstanbul markasıyla birlikte dünyaya pazarlamak çok akıllıca." Türkiye'nin dünyada önemli bir turizm destinasyonu olmasının da marka için avantajına dikkat çeken Yorgancıoğlu, Türkiye'ye ziyarete gelen turistlere yönelik pazarlama faaliyetlerinin de artarak devam edeceğinin sinyalini veriyor.

http://www.youtube.com/watch?v=pwMGypmYm5s

Türkiye'de alkollü içkilerin pazarlama faaliyetlerine getirilen kısıtlamalara da değinen Yorgancıoğlu, 2014’te artacak tanıtım faaliyetlerine 5 milyon TL bütçe ayırdıklarını belirterek, “Türkiye’de yasaklardan önce pazarlama ve tanıtım için 30 milyon TL harcıyorduk” dedi. Yorgancıoğlu, dünyada rakı tüketiminin 50 milyon litre olduğunu da vurguladı.

*Kaynak: Hürriyet (Demet Cengiz) & Radikal (Müge Akgün)

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir