Podcast yayını yapabileceğiniz 5 araç

Radyo programları ve son zamanlardaki popüler alternatifi olan podcast, her ne kadar video paylaşım siteleri kadar ilgi görmese de hâlâ hatrı sayılır bir dinleyici kitlesine sahip. Başta YouTube olmak üzere yüksek kazanç elde etme hedefiyle insanların girişimde bulunduğu video paylaşım platformlarının yanı sıra son zamanlarda podcast programları da popüler hale geldi. Önceki yıllarda gençlerin radyo programı yapma hayali son dönemlerde daha kolay ve maliyetsiz sayılabilecek olan podcast yayınlamaya doğru evrildi. Ağırlıklı olarak başta psikoloji olmak üzere, pazarlama ve spor konulu yayınların başını çektiği birçok podcast bölümü karşımıza çıkıyor. Biz de deneyimleriniz ve ilgi alanlarınız hakkında konuşmalara yer verebileceğiniz, kendinize farklı bir uğraş alanı oluşturabileceğiniz podcast kayıt programlarını sizler için derledik.

1. Anchor

Spotify tarafından kullanıma sunulan kayıt uygulaması Anchor, ses kaydının yanı sıra kullanıcılarına kapak görseli oluşturma aracı ile programları için kolayca kapak görseli tasarlamalarını da sağlıyor. Uygulama, dinleyicilerden gelen sesli mesajları da kolayca bölümlerine ekleyebilme imkanı sunuyor. Anchor kullanıcılarına kendi podcast'lerini kaydetme, düzenleyebilme, çevrimiçi olarak barındırabilme, dinleme platformlarında paylaşabilme, dinleyici kitleni büyütebilme ve gelir elde edebilme imkânı sağlıyor. Üstelik bunları profesyonel bir sistem gereksinimi olmadan telefonundaki veya tabletindeki ses kaydedici ile ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Podcast'i renklendirmek için ses kitaplığımızdan fon müziği parçaları, geçişler ve ses efektleri de ekleyebilme özelliği bulunuyor.

2. Spreaker Studio

Spreaker Studio uygulaması ile telefon ya da tabletiniz bir radyo stüdyosuna dönüşür. Bu özellikle müzik ve ses efekti eklerken canlı veya daha önce kaydedilmiş podcast'lerinizi yayınlamanızı sağlıyor. Bu sayede podcast kayıtlarınızı sosyal medya platformları üzerinden kolaylıkla paylaşabilir ve dinleyicilere sesinizi duyurabilirsiniz. Ayrıca sahip olduğu canlı sohbet özelliğiyle dinleyicilerinizle direkt olarak etkileşim kurmanızı ve yorumlarını okumanızı da sağlıyor. Uygulama, bu özelliği ile podcast ve radyo programları için bütün koşullara sahip olduğunu gösteriyor.

3. Adobe Audition

Adobe Audition, video, podcast, ses efekti tasarımı ve düzenlemesi için kullanılabilecek bir program. Profesyonel olarak podcast ile uğraşmak istiyorsanız eğer bu temizleme, restorasyon ve hassas kurgu aracı sizin hayatınızı daha da kolaylaştıracaktır. İçerisinde yer alan birçok ses düzenleme aracına sahip olan Adobe Audition ile istediğiniz herhangi bir ses dosyası üzerinde kolaylıkla detaylı düzenlemeler yapabilir, mix’ler yapabilir ve sesler üzerine efektler ekleyebilirsiniz. Adobe Audition’ın en çok tercih edilen dijital ses yazılımlarından biri olmasının en önemli neden ise milisaniyelere kadar indirgenen süreler üzerinde çalışabilme imkanı sunuyor olmasıdır. Böylece tüm ses dalgalarını saniyelerden çok daha düşük süreçler içerisinde parçalayabilir ve profesyonel düzenlemeler gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle yüksek standartlara hitap eden ve profesyoneller tarafından kullanılan Adobe Audition, ülkemizde de birçok müzik stüdyosu, radyo şirketleri ve hatta televizyon programı yapımcıları tarafından tercih ediliyor. İçerisinde yer alan örnek şarkılar, soundtrack’ler ve loop gibi eklemelerle daha da zengin bir hale getirilen yazılım her tip kullanıcının ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.

4. Audacity

 

Audacity, Google çalışanı olan Dominic Mazzoni tarafından, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi sırasında geliştirildi. Program, podcast'lerinizi kaydetme ve düzenleme özelliklerine sahip olan bir ses kayıt programı. Audacity, size podcast'inizi Windows bilgisayarda başladığınız bir ses kaydını daha sonra Mac bilgisayarınızda düzenlemek istediğinizde bunu yapma imkanı sunuyor. Ayrıca canlı yayın ses kaydı özelliği de bulunuyor. Audacity'nin ön tanımlı dosya biçimi Aup, üzerinde çalışılan ses kaydını tüm katmanları ve efektleriyle saklama özelliğine sahip.

5. Zencastr

Son dönemlerde popülaritesi günden güne artan podcast formatı için her ne kadar stüdyoda ortamında yüksek kaliteli ve profesyonel ses kaydı almak en iyi yol olsa da bütün kullanıcıların böylesi kayıt stüdyolarına erişim şansı yok. Zencastr, sizin ve katılımcılarınızın sesini aynı anda farklı kanallarda kaydederek bu tip sıkıntıları aşmanızı sağlayan bir platform olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda kayıt sırasında görüntü paylaşma özelliği de bulunan Zencastr, normal şartlarda hobi hesabı ve profesyonel hesap olarak 2 farklı seçenek sunuyor. Günümüzde ise covid-19 salgını nedeniyle ücretsiz olan hobi hesabını kullanan üyelerine de salgın sonuna kadar birçok özelliğini ücretsiz kullanma fırsatı tanıyor. Zencastr, normal şartlarda ücretsiz kullanılan hesaplara sadece 2 konuk ve aylık 8 saat kadar kayıt imkânı veriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir