Pınar Labne, Suudi Arabistan’da Pazar Lideri Olmayı Başardı

Suudi Arabistan ekonomisi, 1936 yılında petrolün bulunmasıyla hızla gelişerek, dünya ekonomisine tesir edecek seviyeye geldi. Petrol gelirleri ülke ekonomisinin adeta can damarını teşkil ediyor. Suudi Arabistan, yaklaşık 25 bin dolar kişi başına düşen gayrisafi milli hâsıla rakamı ile dünyanın zengin ülkeleri arasında bulunuyor. Yaklaşık 30 milyon nüfusu bulunan Suudi Arabistan, lüks tüketiminde dünyanın en gözde pazarları arasında yerini alıyor. Bu zenginliğe ve fırsatlara rağmen Türk firmalar maalesef bu ülkede yeterince faal değil. Suudi Arabistan, 2013 yılında toplam 137 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Türkiye bu miktarın sadece 4 milyar dolarını oluşturuyor. Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri arasındaki kültürel yakınlığı düşünecek olursak, gerçekleştirmiş olduğumuz ihracat çok gülünç kalıyor. Neyse ki son senelerde yerli firmalarımızın bilinçlenmesi ve devlet teşvikleri ile beraber ihracat rakamımız hareketlendi. Bu hareketlenme Suudi Arabistan’da da fark edilmeye başlandı. 2008 yılından bu yana Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamı yaklaşık %25 artış gösterdi.

Yaşar Holding, Pınar markası ile Suudi Arabistan’daki fırsatı çok önceden fark edip, ürünlerinin pazarlama çalışmalarını 30 yıl önceden Suudi Arabistan’da başlattı. Marka başta labne, beyaz peynir, kahvaltı kreması, işlemiş et ürünleri olmak üzere, yaklaşık 20’ye yakın ürünü Suudi Arabistan’a ihraç ediyor. Pınar markası, Türkiye’de sevildiği kadar, Suudi Arabistan’da da sevilerek tüketilen bir marka haline geldi. Bilhassa Pınar Labne, Suudi Arabistan’da tüm yerel ve ithal kategorilerinde %28 pazar payıyla, artık lider konumunda. Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Suudi Arabistan’da yakalamış oldukları başarıyı kısaca şu sözler ile ifade ediyor. “Tüketicilerin nereden ve nasıl alışveriş yaptıklarını, hangi ürünleri tercih ettiklerini araştırdık. Elde etiğimiz veriler ışığında pazara tüketicilerin ihtiyacına yönelik yeni ürünler sunduk. Yeni ambalajlar, kahvaltı kreması, zatarlı labne gibi bu bölgeye özel ürünler geliştirdik.” Pınar markası, bu başarılı pazarlama stratejisini bölgedeki tüm Körfez ülkelerinde (Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman) uygulamaya kararlı görünüyor ve kendine önemli bir hedef koyarak, bölgede lider marka olmayı hedefliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir