Perakendede Değişim Hızlanıyor

Gelişen teknolojinin sonucunda online olmak artık her kullanıcı için oldukça kolay bir hale geldi. Akıllı cihazlar ile her şeye anında ulaşmak mümkün. Bu nedenle insanlar pek çok offline alışkanlıklarını online mecralara taşıyorlar. İletişim bunların en başında yer aldı ve dot.com ile başlayan dönemde de satın alma alışkanlıkları bu mecraya yöneldi. Türkiye'de ise alışveriş kulüplerinin sağladığı ivme ile bu alışkanlık özellikle genç nüfusa sahip ülkemizde önemli bir yer edindi.

Eskiden bir ayakkabı, t-shirt almak için mağazaları saatlerce gezen insanlar şimdi, sabah erken kalkıp sıradaki kampanyayı kaçırmamak için yarışıyor. İnternetin en büyük getirisi tabii ki maliyetlerin fiziki mağazalara göre daha düşük olması ve ödeme kolaylıkları oldu. Tüketicileri de aslında en çok cezbeden nokta buydu fakat zamanla şirketlerin fiyat dışında da sundukları yeni değerler ile online mecralarda satış artık sadece ucuz fiyat anlamına gelmiyor.

Dokunmadan denemeden almayan Türk insanı dahi, bu yeni mecrayı sevdi ve benimsedi. Nitekim 2011'de 13 milyar dolar olan e-ticaret hacmi, 2012'de ikiye katlanırken bu yıl ise 35 milyar dolar seviyelerini yakalaması bekleniyor. Bu ivmenin de önümüzdeki 5 yıl içinde artarak devam edeceği belirtiliyor. Tabii ki bu hızlı büyüme, perakende sektöründeki oyuncuların bu mecraya kayıtsız kalmamalarını sağlıyor. Online alışverişi tercih eden kullanıcı sayısının ve yapılan harcamaların artması son dönemde perakende sektörünün pek çok oyuncusunu online yatırıma itiyor. 2012'de pek çok zincir mağaza internet sitelerini yenileyerek online satışlara başladı.

Picture1

Online satışlara başlayan şirketler şu anda cirolarının ortalama %3'ünü bu mecradan sağlasa da, sektörde genel olarak kısa vadede bu oranı %10'lara çıkarma hedefi var. Mobil internet kullanımının artışına da göz önünde bulunduran markalar mobili de ihmal etmiyor. Pek çoğunun mobile de yatırımları var ve devam ediyor. Eskiden sadece depo ürünlerini satabilecekleri bir mecra olarak gördükleri interneti artık gerçek bir satış kanalı olarak algılayan ve bu yönde yatırımlarını artıran şirketler, bu yeni kanal ile yurt dışına açılmanın daha kolay olabileceği görüşünde de birleşiyorlar. Gelecek yıllarda bu yönde yatırımlar da gelebilir. Hatta gelecek yıllarda internetten elde edilen gelirlerin, fiziki mağazalardan elde edilen gelirler ile yarışması yakın gözüküyor. Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan e-ticaret alışkanlığı ve gelişen teknoloji sayesinde gelecekte fiziki mağazalar sadece birer vitrin olabilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir