• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Pazarlamanın Geleceği Lokasyon Bazlı Kampanyalar mı?

Ali Baran / 25 Ağustos 2014
facebook twitter
File:John Snow.jpg
Dr. John Snow (1813 – 1858)

Dr. John Snow, 1854 yılında Londra’da yaşanan kolera salgınına karşı derin bir analiz ve tetkik durumunda idealist bir doktor olarak kendini şehirde yaşanan bu vahşetin durdurulmasına adadı. Gün boyu hastaları dışında şehir etrafında gezerek bu ölümcül hastalıkla ilgili değişkenleri tespit etmeye çalışıyordu. Aklında yığınla değişken gidip geliyor. Bir yandan hastalarda tespit ettikleri, diğer yandan da bölgesel bazı farklılıklar gözüne çarpıyordu. Bunun üzerine Snow’un aklına dâhiyane bir fikir geldi. Değişkenleri Londra haritası üzerine çizecek ve hastalığı daha iyi tanımlamaya çalışacaktı. Lokasyon üzerinden verinin anlamlandırılması Snow’un liderliğinde Londra’da yeni bir su & kanalizasyon sistemi kurulmasını sağladı. Bu yapı birçok şehre örnek oldu & kolera hastalığının yıkıcı etkisinden şehir arındı. Dahi doktor Londralıları hastalıktan korumakla kalmadı, aslında fark etmese de gelecek nesillere yeni bir veri analiz yöntemi miras bırakmış oldu.

File:John Snow memorial and pub.jpg
Dr. J.Snow Bar anısını devam ettiriyor

Bugün GIS (geographic information systems) olarak adlandırılan yeryüzünün anlamlandırılmasını sağlayan teknolojiler; lojistik (bildiğim en çarpıcı etki Walmart’ın bu hale gelmesine büyük fayda sağlayan 1974’deki teknolojik atılım denebilir.), telekom, dijital, hatta ülke sınırlarının doğru çizilmesinde dahi kullanılan önemli bir bilim haline geldi

Konunun hikaye kısmını bir kenarı bırakacak olursak, Telekom, Sosyal & Dijital ekosistem ortak kesişim kümesinde mobille beraber yaratılan yeni yeteneklerle heyecan içinde hizmetlerini genişletme yarışındalar… Lokal olabilmenin getirdiği bu heyecan birçok pazarlamacıyı kuşatmış durumda. Araştırma şirketlerinin çoğu lokasyon çevresinde oluşturulan datanın anlamlandırılmasını yakın gelecekteki büyük mecralardan biri olarak analiz ediyor. Öyleki bu şirketlerden biri olan Juniper Research raporunda 2014 yılı sonu itibariyle Lokasyon & mobil içeriğin $12.2 milyarlık gelir düzeyine erişeceğini söylüyor. Rapor ayrıca, lokasyon bazlı mobil çalışmaların gelirinin 2019’a kadar $43.3 milyara çıkabilecek büyük bir kanal olacağı görüşünde. Tabiki buradaki kaynağın temel aldığı gelir kanallarını irdeleyerek mobil eksenden doğan datanın ne gibi kanallarla bu gelir imkanını sunacağını açıklamak gerek. Mobil eksen etrafında koşullanan operatör kaynaklı, harita & arama, sosyal mecra kaynaklı  lokasyon servislerini mobil pazarlama yetenekleri olarak görebiliriz. Gelir içerisindeki ana kalem Facebook gibi sosyal medya kanalları üzerinden yapılacak olan hedeflemeler olacak gibi duruyor… Sosyal medya tarafındaki yetenekleri pazarlamacılara ne anlamda rekabet avantajı yaratacağı tartışılır ancak burada marka iletişim departmanlarının özelleştirebileceği sosyal medya interaktivitelerini lokal bazı tetikleyici mekanizmalara uyarlamak başarılı sonuçlar verebilir kanısındayım. Ayrıca, burada Facebook, Twitter gibi sosyal medya kanallarının reklam alanı satmak dışında interaktivite araçlarını da oluşturup bir hizmet olarak sunması taraftarıyım. Reklam & kampanya üretme araçlarıyla donanmış lokasyon datasını sosyal data ile harmanlayan bir yapının kurulmasını hatta bu yapının bazı limitasyonlarla kontrollü reklamı sektör olarak kazanmalarını arzu ederim. (kişi başı maruz kalınacak maksimum reklam adedi, reklam kategorisi, lokasyon şeklinde limitasyonlar yeterli olacaktır diye düşünüyorum.) Özetle, sosyal medya tarafında hissedilen bir ajans boşluğu var. Bu belki de ilgili hizmetleri şekillendirmelerine engel olacak faktörlerden gibi geliyor…

Operatör altyapıları, kendisini geliştiren ve bu konuda özellikle ülkemizde dünyaya göre güzel yollar kat etmiş bir yapıya sahip… Dijital tarafta da aktif halde data anlamlandırma yetenekleri kullanılırken, operatör kanadında farklılık yaratan noktalar push bazlı reklam hizmetleri… Çoğumuza bir şekilde eriştiği SMS, MMS, IVR çalışmaları izinli pazarlama portföyü altında belirli kurallarla yapılıyor. Her ne kadar burada gelişmekte olan & tüketiciyi koruma açısından bazı eksiklerini gördüğüm bir yapı olsa da sürekli güncellenen sağlıklı ve kaliteli bir platform yapısı olduğunu söylemeliyim. İzinli pazarlama faaliyetlerinin artışı, devlet operatörlerin ortak konsensusta oluşturdukları sağlıklı çerçevelerle Inbound Marketing dediğimiz süreçteki tüm etaplarda yer alabilecek yetkinlikleri başka yerde olmayan büyük bir avantaj esasında… (reklam, kupon, ödeme, sadakat başlıklarının tek firma çatısı altında olması…)

Sosyal medya tarafından bahsederken Google gibi ABD’de mobil reklam gelirinin neredeyse %50 gelirini elinde tutan bir devden söz etmeyi atlamayalım. Google henüz bu konuda operatörlere oranla elindeki yetenekleri, datayı kurumlara uzanacak mobil pazarlama hizmetlerini oluşturmadı. Hedeflenebilir push mekanizmaların yerine dijital uzayda kendinizi fark ettirmeyi sağlayacak pull bazlı mekanizmaların öne çıktığını söyleyebiliriz. Google Mapping hizmeti içerisinde sizin lokasyon geçmişinizi tutuyor ve sizle paylaşabiliyor. Meraklılarına ilgili makaleyi ve kendi Lokasyon geçmişlerine erişebilecekleri linki iletiyorum:

http://junkee.com/google-maps-has-been-tracking-your-every-move-and-theres-a-website-to-prove-it/39639#BJBHDg2uRrbbJsIS.01

Google maps location history example
Google maps location history example

Lokasyon paternleri üzerinden kullanıcıları mobilde de yakalayabilmek Pazarlamacıların iştahını kabartan konulardan birisi… Giderek gelişen lokasyon bazlı altyapılar müşterilere göre özelleştirilecek; yani doğru yer, zaman ve reklam üzerinden bulunduğu yer ile dijital kanal arasında birleşim yaratan kampanyaların yakın gelecekte düzenleneceğini düşünebiliriz.

Bu tip hizmetler için pazarlamacı gözüyle birini diğerinden üstün tutmanın ötesinde farklılıklarını algılayıp, deneme yanılmalarla kampanyaların optimize edildiği, orkestra şefi gibi kulağa hoş gelecek bir tını yakalamak gerekli diye düşünüyorum.

Uzun lafın kısası tek bir sözle özetleyecek olursak, dijital taraftaki reklam mecraları mobili sıçrama tahtası olarak belirlediler ve buradaki yeteneklerle kendilerini farklılaştırmaya çalışıyorlar… Okyanustaki dalgalar diğer denizleri etkiliyor tabi ki… Bu yatırım iştahı mobil ekosistemi de hareketlendirdi diyebiliriz. Bu nedenle telecom & sosyal medya taraflarında da yatırımlarla revize edilen servisler öne çıkıyor.

Ikea Snapchat’te Artırılmış Gerçeklik ile Kaçış Odası Yarattı
Ikea Snapchat’te Artırılmış Gerçeklik ile Kaçış Odası Yarattı

Salgın döneminde markalar, düşen gelirleri yüzünden daha az maliyetli pazarlama çalışmaları yaparak insanlarla uzaktan iletişim kurabilmek, etkileşim yaratabilmek adına pek çok kişiye ulaşmanın yollarını arıyor.  Özellikle son yıllarda artırılmış gerçeklik […]

comment 0
share
Etiketler
geolocation geomarketing location lokasyon bazlı pazarlama marketing mobil pazarlama pazarlama

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tesla’nın Piyasa Değeri, Yarım Trilyon Doları Geçti

Serdar Altan / 25 Kasım 2020
facebook twitter
Tesla’nın Piyasa Değeri, Yarım Trilyon Doları Geçti

Son yıllarda marka değerini hızla artırarak dünyanın en değerli otomobil markası konumuna gelen Tesla, hız kesmeden yükselişine devam ediyor. Hızla değer kazanmaya devam eden Tesla hisseleri, şirketin piyasa değerini yıl başından bu yana beş kat artışla 515 milyar doların üzerine çıkarmasını sağladı.

TechCrunch'ın paylaştığı habere göre, geleneksel olarak dalgalı olan hisse senedi, fiyat dalgalanmaları yaşamaya devam etti. Ancak Tesla'nın hisse değeri, ağustos ayından beri bir yükseliş trendinde. Dün %4,6 artışla 545,62 dolara yükselen Tesla'nın hisse fiyatı, şirket CEO'su Elon Musk'ın Bloomberg Milyarder Endeksi'nin üst sıralarına çıkmasına yardımcı oldu.

https://pazarlamasyon.com/2013te-google-neredeyse-teslayi-satin-aliyordu/

Dün itibarıyla Elon Musk’ın kişisel servetinin miktarı, 7,24 milyar dolar artarak 128 milyar doları aştı. Ancak yine de hala Amazon’un kurucusu Jeff Bezos'un dünyanın en zengin insanı olduğunu belirtelim. Ve Elon Musk'ın bu alanda Jeff Bezos'u takibi, uzun bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Zira Jeff Bezos da her geçen gün kişisel servetini artırmaya devam ediyor.

Yeniden Tesla'ya dönecek olursak, Tesla hisselerinin aralık ayında S&P 500 endeksine ekleneceği haberiyle birlikte, şirketin hisse değerleri geçtiğimiz hafta içerisinde yükselişe geçti. Geçtiğimiz cuma gününden bu yana şirketin piyasa değeri 52 milyar dolar artış gösterdi. Ki bu rakam, Ford'un piyasaya değerinin yaklaşık olarak 1,5 katına tekabül ediyor.

Yüz Yüze Marka Deneyimleri, Arabalı Etkinliklerle Geri Dönüyor
Yüz Yüze Marka Deneyimleri, Arabalı Etkinliklerle Geri Dönüyor

COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl etkinlikler, organizasyonlar iptal edildi. Bazı markalar bu dönemde hiçbir şey yapamadı, bazıları ise online platformlara yöneldi. Ancak karantina dönemi sonrası yeni normalle beraber markalar da […]

comment 0
share
Etiketler
geolocation geomarketing location lokasyon bazlı pazarlama marketing mobil pazarlama pazarlama

Burger King, TikTok Dansı Yapanlara 1 Dolara Whopper Veriyor

Cansu Bolat / 20 Haziran 2020
facebook twitter
Burger King, TikTok Dansı Yapanlara 1 Dolara Whopper Veriyor

Burger King, '#WhopperChallenge' adlı yeni bir dans challenge oluşturmak için TikTok ile iş birliği yaptı.

Kullanıcılar '#WhopperDance' hashtag'ini kullanarak, Burger King’in özel film müziğiyle bir videodaki dans adımlarını takip ederek bu mücadeleye katılabiliyor. Bunu yaptıktan sonra, her kullanıcıya özel bir kod gönderiliyor ve bu kodla sadece 1$ karşılığında Whopper alabiliyorlar.

Kampanya haftaya Pazar gününe kadar devam edecek ve kuponlar 28 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olacak. İşte o meydan okumalardan bazıları:

https://www.youtube.com/watch?v=aA1QhA6afyI
Netflix, Karantinada Kalmayanları Spoiler Vermekle Tehdit Ediyor
Netflix, Karantinada Kalmayanları Spoiler Vermekle Tehdit Ediyor

Markalar, corona virüsü salgınının patlak vermesinin ardından birbiri ardına insanlara evde kalmaları ve sosyal mesafeyi korumalarına yönelik mesajlar veren reklam kampanyaları yapmaya başladılar. Ve bu reklam kampanyalarından bazıları ise son […]

comment 0
share
Etiketler
geolocation geomarketing location lokasyon bazlı pazarlama marketing mobil pazarlama pazarlama

ING Türkiye’nin İletişim Ortağı ÜNİTE Edelman

Şeyma Büyükdumlu / 21 Ocak 2021
facebook twitter
ING Türkiye’nin İletişim Ortağı ÜNİTE Edelman "İleriyi Düşün - Think Forward” yaklaşımıyla, müşterilerinin özel ve iş hayatlarında her zaman bir adım önde olmalarını mümkün kılmayı hedefleyen ING Türkiye, itibar, lider iletişimi, PR, paydaş ilişkileri, kriz yönetimi alanları ve iletişim yönetiminde ÜNİTE Edelman ile ilerleyecek. ING, dijital bankacılıkta büyüme odaklı stratejisi doğrultusunda yenilikçi bir iletişim yaklaşımını hayata geçirecek. Edelman'ın uluslararası ağına 2016 yılında Türkiye'deki münhasır temsilcisi olarak katılan ÜNİTE Edelman, kurulduğu 1998 yılından beri ulusal ve uluslararası itibarlı kurum ve markalara Kurumsal İtibar Yönetimi, Marka İletişimi ve Kriz Yönetimi konusunda danışmanlık hizmeti sunuyor.  Lider iletişimi, paydaş ilişkileri, marka elçisi ve etkileyiciler yönetimi ve iç iletişim alanlarında değer üretiyor. Stratejik planlama ve içerik geliştirmek suretiyle, PR, reklam, tasarım, medya ilişkileri, sosyal medya yönetimi, etkinlik yönetimi gibi iletişim disiplinlerini entegre bir yaklaşımla yönetiyor.
Pazardan Uygulaması Semt Pazarlarından Kullanıcılarına Robotla Teslimata Başladı
Pazardan Uygulaması Semt Pazarlarından Kullanıcılarına Robotla Teslimata Başladı

Semt pazarlarındaki tezgâhlardan evlere sipariş imkanı sağlayan pazar yeri mobil uygulaması Pazardan ve otonom teslimat robotları geliştiren Bizero Robotics, Türkiye’de ilk defa semt pazarından kullanıcıların adresine otonom teslimat robotu Pika […]

comment 0
share
Etiketler
geolocation geomarketing location lokasyon bazlı pazarlama marketing mobil pazarlama pazarlama
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön