Pazar Segmentasyonu nedir? Nasıl Yapılır?

Pazar Segmentasyonu nedir?

Segmentasyon pazarlama dünyasında sıkça duyduğumuz kavramlar arasında yer alamaya başladı. Markaların ilgili olduğu pazarı bölümlere ayırarak, seçilen küçük pazara yönelik strateji oluşturmayı hedefleyen yönteme segmentasyon denir. Bu yöntem kolay anlaşılabilir, daha çok hedef odaklı, net verimli ve başarılı bir pazarlama çalışması ortaya konulmasına yardımcı olur. Segmentasyon belirlenen alt pazarı hedef kitlesinin istek, ihtiyaç ve ilgilerine yönelik hepsine birden ayrı ayrı pazarlama stratejisi üretmek için kullanılır.

Türkiye’de de başı Boyner, Migros, Marka Mağazacılık gibi perakendecilerin çektiği birçok şirket müşterilerini birçok mikro segmentte inceliyor. Bu yöntem sayesinde şirketler kendileri için kritik öneme sahip en değerli müşterilerine özel ilgi gösterebiliyorlar. 

Günümüzde 4 ana segmentasyon çeşidi vardır. Bunlar;

  1. Coğrafi segmentasyon, tüketici pazarlarının coğrafi kriterlere göre bölünmesi nedir. (Ülke, şehir, kır, kent, nüfus yoğunluğu, iklim değişikliği) Coğrafi segmentasyon ülkelere özel paketleme ve pazarlama stratejileri geliştirmenizi sağlar.
  2. Demografik segmentasyon,  müşterilerin yaş, cinsiyet, eğitim, meslek grupları ve gelir düzeyleri gibi değişikleri baz alır.
  3. Psikografik segmentasyon, müşterilerin hayat tarzlarına, kişilik özelliklerine göre ayrılan segmentasyon çeşididir. Örneğin lüks ürünler kullanan, kullanmak isteyen insanlarla satın alırken önceliği ekonomik olması gereken insanlara aynı değer önerisi ile gidemezsiniz.
  4. Davranışsal segmentasyon, müşterilerin ilgisine, kullanım alışkanlıklarına, ihtiyaçlarına uygun yapılan segmentasyon çeşididir. Bu noktada sorulması gereken sorular:  Ürünü kullanma sıklıkları neler? Ürünü kullanarak elde ettikleri fayda nedir? Ürününüzü kullanmaya duydukları ihtiyaç nedir ve ürün ile hangi problemlerini çözüyorlar? 

Farklı hedef kitleye segmentasyonlarını tanımlamak için yapılması gerekenler;

  • Müşterilerinizi iyi tanıyın ve anlayın. 
  • Sorun yaşadıkları problemlere doğru tespit edin.
  • Segmentasyon yönetiminin boyutu ve değeri üzerinde tahminlerde bulunun.
  • Çalışmanızın analiz sürecinde detaylı ve özenli bir çalışma yapın.

Segmentasyon çalışması, sınırlı imkanları en doğru ve verimli şekilde değerlendirmenizi sağlar. Katma değerli müşterileri tespit edip, onlara odaklı çalışmayı mümkün kılar. Segmentlere özel satış, farklı fiyat politikaları uygulanmasına yardımcı olur ve ürün farklılaştırmaya imkanı sağlar.

Yaşadığımız dijital çağda sosyal medyanın da etkisiyle daha fazla hedef kitle odaklı pazarlama yöntemleri gerçekleştirilmekte. Pazar segmentasyonu çalışması ile hedef kitlenizi anlamlı bir şekilde pazarlama yöntemi gerçekleştirebilir, işinizi daha verimli, daha rekabetçi daha karlı hale getirebilirsiniz.

Çok katlı perakendeciliğin ilk örneklerinden olan YKM, 8 yıl önce müşterilerini cinsiyet, yaş, alışveriş sıklığı, harcama bazında 5-6 grupta analiz ediyordu. Birebir pazarlamaya geçilmesi ile birlikte YKM, mikro düzeyde analizlere başladı. Mevcut kriterlere ek olarak yaşam alanı, hayat tarzları, alışveriş davranışları ve cüzdan payı gibi unsurlar da eklendi. Bu müşterilerin 12 grupta izlenmesini sağladı. 

Fiba Holding’e bağlı olarak çalışan Marka Mağazacılık, Marks&Spencer ile çok katlı perakendecilik yapıyor. Şirket, bugün müşterilerini 7 grupta inceliyor. Özellikle tekstil perakendesinde hayat stili çok öne çıkıyor. 

Pazarlama ve iş dünyasına ait önemli gelişmeleri, her hafta düzenli olarak sizlere gönderiyoruz. Sizde haftanın gelişmelerinden haber olmak istiyorsanız buradan mail listemize kayıt olabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir