OPEC'ten Türkiye'ye 38 Milyar Dolar

Türkiye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerine ihracatını %74 artırarak 38 milyar dolara çıkardı.

2012 ihracat verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Türkiye’nin ekonomik krizle boğuşan AB ülkelerine olan ihracatı %38,8 oranında gerilerken, OPEC ülkelerine yapmış olduğu ihracat %74 gibi büyük bir oranda artarak 38 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Adsız

2011 yılında OPEC ülkelerine yapılan ihracat, toplam ihracat içinde %13,1 iken, bu oran 2012 yılında %25 olarak gerçekleşti. Bu ülkeler arasında 10 milyar 830 milyon dolar ihracat hacmine sahip olan Irak  ilk sırada yer alıyor. Irak’ı 9 milyar 923 milyon dolar ile İran takip ederken, 8 milyar 177 milyon dolarlık ihracat hacmiyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üçüncü sıradan listeye girdi.

Öne Çıkan Noktalar

  • Türkiye 2012 yılında yaklaşık 84 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, OPEC ülkeleriyle yapılan ticaretten 17 milyar 606 milyon dolarlık dış ticaret fazlası sağladı. Böylece bu ülkelerden elde edilen dış ticaret fazlası 2011 yılına göre yaklaşık 5 kat artmış oldu.
  • İran ve BAE’ye yapılan altın ihracatını dışarıda bıraktığımız zaman bu ülkelere yapılan ihracatımız yaklaşık 27 milyar dolara çıkarken, yine bu ülkelerden sağlanan dış ticaret fazlası ise 6,5 milyar dolara çıkmış oldu.

20091211121658opec1

Peki bunların hepsi ne anlama geliyor?

Genel itibariyle Türkiye’nin ihracat yelpazesine baktığımız zaman en önemli pazarımız olan AB ülkelerine yapılan ihracat hacmimizin giderek azaldığını görüyoruz. Bunun sonucunda rotasını OPEC ve diğer Arap ülkelerine çeviren Türkiye yeni pazarlar arayışına girmişti. (Türkiye’nin 2012 yılındaki ihracat profilini “Türkiye Ekonomisi 2012’den Nasıl Etkilendi?” başlıklı yazımda ayrıntılı bir şekilde ele almıştım.)

TÜİK’in yayınlamış olduğu veriler OPEC konusunda ne kadar iyimser olsa da, dış ticaret açığımız hala çok yüksek seviyelerde. Ocak 2013’te AB ülkelerine olan ihracatımız tekrar artış göstermeye başlasa da AB gibi bir pazarı tekrar kazanmadığımız sürece rotayı nereye çevirirsek çevirelim kısa vadede dış ticaret açığımızı kapatacak kadar iyi bir sonuca varamayacağımız aşikar. 2013 yılı için AB’de resesyonun devam edeceği, ve bunun aksine AB’nin eski gücüne kavuşacağı haberleri ortaya atılsa da kısa vadede ihracat sorunumuzun çok iyi çözümlenemeyeceği bir gerçek. Uzun vadede ihracatta AB’nin sahip olduğu oranı geçtiğimiz taktirde (altın ihracatı hariç tutularak) iyileşme ve toparlanma sağlanacak gibi görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir