Ntvspor Kapandı, Yerini Kim Alır?

Belki de pazarlama ile doğrudan ilgili bir yazı okumayacaksınız. Fakat Türkiye'de spor yayıncılığı bakımından önemli bir sayfa 17 Martta kapandı. Ntvspor'u bu kadar çekici ve güçlü bir marka haline getiren neydi? Tabi ki ortaya koyduğu programlar; yani "ürün".

Ntvspor, Türk spor takipçilerinin tabanına yayılan bir kanaldı. Kanalı farklı kılan birçok özelliği vardı.

Birincisi, dinamik kanal yapısıydı. Sol kısımda yayını izlerken, sağ ve alt kısımda canlı skorları, puan durumlarını ve maç fikstürlerini görebiliyordunuz. Ekranda ilginizi çekebilecek birçok ayrıntı ile karşılaşıyordunuz. Bu uygulama uzun bir süre Ntvspor'da kullanıldı ve farklı kanallara da ilham verdi.

İkincisi, programların kalitesiydi. Çoğu izleyicinin uzun bir süre 7-10 programını izlediğine eminim. Sabah kuşağını domine eden bu program uzun süre yayında kaldı ve 3 saat boyunca spor takipçilerini gündem hakkında bilgilendirdi, onların sorularını cevaplandırmaya çalıştı. Spor Servisi, %100 Futbol, Kırmızı Çizgi gibi programlar kanalın akılda kalan program konseptleri olacak. Tüm bu programlar alanlarında uzman kişiler tarafından sunuldu veya onların katılımı ile gerçekleştirildi. Kanalın doğru yaptığı işlerden biri de yorumcu olarak "3 büyükler'' dengesini sağlamasıydı. Beşiktaş'ı Güntekin Onay, Fenerbahçe'yi Rıdvan Dilmen ve Galatasaray'ı Mehmet Ayan temsil ediyor gibiydi. Bu takımları destekleyenlerin söz konusu yorumculara daha çok kulak kesildiklerine eminim.

Üçüncüsü, kanalın "beklendiği gibi'' futbol ağırlıklı olması ile birlikte basketbol, voleybol, hentbol gibi branşlarla diğer spor kategorilerine olabildiğince yer ayırmaya çalışmasıydı. Eğer pazar sabah 06.00'da kalkmışsanız kendinizi rallikros şampiyonası izlerken bulabilirdiniz. Ntvspor, bir süre sonra kan kaybetmeye başladı. Ekran önünde ve arkasında çalışan birçok kişi süreç içinde kanaldan ayrıldı, bazıları başka kanallara transfer oldular ve sonunda kanal satıldı. Bu başka bir yazı konusu.

Peki, Ntvspor'un yerini kim alır? Türkiye'de spor severlere sunulan 3 önemli platform var: Digiturk, D-smart ve Tivibu. Bunların hepsi farklı spor kanallarına sahipler.

Digiturk, LigTV'yi Beinsports grubuna bırakarak farklı bir yola girdi. Kanalı dikkatli takip edenler Ntvspor'dan birçok ismin buraya transfer olduğunu görmüştür. Beinsports, güçlü bir kanal yapısına sahip olsa da futbol ağırlıklı ve Türkiye Süper Ligi odaklı bir kanal olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle Ntvspor benzeri bir yaygınlık göstereceğini düşünmüyorum. Aylık 90 TL'ye ulaşan abonelik ücreti de bunu destekler nitelikte görülebilir.

Atv'nin spor kanalı A-spor ise farklı bir anlayışı içinde barındırıyor. Program yapısı ve kanalın vaat ettikleri Ntvspor'dan oldukça farklı. A-spor'da Türkiye Kupası maçları yayınlanıyor. Yayın ve yorumcu kalitesinin yorumunu bu noktada sizlere bırakıyorum.

Tivibu, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi resmi yayıncısı olarak farklı kanallarla hizmet veriyor. Kanalın elinde önemli ürünler olduğu söylenebilir. Bu ürünleri iyi bir yorumcu grubu ile süslüyorlar. Tivibu'da da bir dönem Ntvspor'da çalışmış bir kamera önü ekibi var. Tivibu platformunda aynı zamanda Ssport TV var ve bu kanal İngiltere Premier League ve NBA maçlarını yayınlama hakkına sahip. Kişisel olarak Tivibu platformunu, bir paket olarak Ntvspor'un ikamesi olarak değerlendiriyorum. Yine de Ntvspor gibi yekpare bir kanal yapısı henüz mevcut değil.

TRT Spor kanalı ise ulaşılabilirlik anlamında diğer kanallardan daha iyi şartlara sahip. Yine de bu kanalda Ntvspor'un dinamizmini göremiyorsunuz.

Sonuç olarak, yeri doldurulur mu bilinmez ama birçok izleyici uzun bir süre otomatik olarak "85" kanalını tuşlayacak fakat Ntvspor'u ekranda göremeyecek.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir