Neden Basılı Kitaplar E-Kitap’lardan Daha Çok Satıyor ?

Hepimiz şu tabirleri biliyoruz: Dijitalin çağı, gelenekselin ölümü, dünyanın en büyük on şirketinin on beş yıl önce hangileri olduğu, bugün hangileri olduğu... Hilton gibi dünyanın en büyük otel zincirlerinin, resepsiyonuna booking.com puanını koyması, taksicilerin mobil app üzerinden müşterilerini bulması, bunlar oldukça normal durumlar. Televizyon izleme alışkanlığımız zaten değişti, müzik dinleme alışkanlığımızın değiştiği de bir gerçek. Ancak, kitap okuma alışkanlığımız değişti mi, ya da ne kadar değişti ? Konuyu şöyle köpüğünden incelemeye çalışalım.

Bulunmuş en eski kitap, 868 yılına ait bir el yazması. Kitap teknolojisi zamanla tabii ki gelişti, matbaanın icadı, belki de yeryüzünde yapılmış en büyük keşiflerden biri. Boyutları, ağırlığı, sayfa kalitesi her şey değişti, ama kitap hala aynı kitap. Basılı, belli bir hacmi olan, sayfa sayısı arttıkça ağırlığı artan bir cisim. Kitaplar belki de yayıncılık konusundaki atılmış en makro adım, e-book atılımı oldu. Amazon 2007 yılında Kindle cihazını tanıttı. Amazonun belirttiğine göre, cihazlar 5 buçuk saat içinde tükendi. 2010 yılında ise Amazon, basılı kitaptan çok e-kitap sattığını açıkladı. Kitabın ağırlığından, kapladığı alandan, yaydığı tozdan kurtulup, daha uygun bir fiyata kindle gibi bir cihaz ve e-kitaplar satın almak hatta illegal yollardan binlerce ücretsiz kitap indirmek mümkün hale geldi.

Bu teknoloji yaklaşık on yıldır kullanılıyor. Hala gelişme aşamasında, ancak basılı kitaplar için “yıkıcı bir yenilik” olmadı, peki neden?

2018 pew research araştırmasına göre, Amerikalıların %67’si basılı kitap, %26’sı ise e-kitap okuduklarını belirtiyor. Geri kalan %7 ise kitap okumuyormuş.

Kitap evi sahibi olan, Meryl Halls, e-kitap satışlarının bir anda büyük bir ivme gösterdiğini, ancak uzun vadede insanların basılı bir kitaba sahip olmaya daha çok yöneldiğini belirtiyor. Okumayı sevenler okudukları kitapları biriktirmek istiyorlar. Ayrıca, kitaplar oldukça güzel tasarımlara sahip, güzel bir eşyaya sahip oluyorsunuz, yani ayrıca evin dekorasyonuna da bir katkı oluyor.

2018’de ABD’de toplam 2.7 milyar kitap satıldı, bu yayıncılar için 26 milyar dolar gelir demek. Gelirler hangi tür kitaplardan sağlanıyor peki? 22 milyar doları basılı, 2 milyar doları elektronik, 1.2 milyar doları dinlenebilen kitaplardan oluşuyor

İngiltere’de durum biraz daha adil, ancak yine de basılı kitaplar lehine. Toplam gelir 8 milyar dolar. Bunun 4.5 milyar doları basılı kitaplar, 3.5 milyarı dolar e-kitaplardan geliyor.

Meryl konuyu şöyle değerlendiriyor, ekrandan uzun metinler okumak, insanlara işi hatırlatıyor, bir bilginin peşindeymiş hissini veriyor. Örneğin, hem duygusal hem bilgilendirici bir konu olarak annelik. Bu iki durumun bileşimi söz konusu olduğunda dahi, anneler dijitali tercih ediyorlar. Yani duygusal yakınlık kurmak, basılı kitaplarda kesinlikle çok daha kolaydır. İnsanlar ekranlardan kaçmak istedikleri küçük anlar için kitabın sıcaklığına ihtiyaç duyuyorlar.

Yakın zamanda yayımlanmış farklı bir çalışma, kindle (e-book markası) ile basılı kitaptan okunan bir metnin ne kadar akılda kaldığını araştırmış. Sonuç, basılı kitap lehine. Aslında bu sonuç şaşırtıcı değil. Önemli bir şey okuyacak olsak, kağıttan okumaya, altını çizmeye ihtiyaç duymuyor muyuz?

Londra Kitap Fuarı'ndan Jacks Thomas, e-kitapların akademik alanda çok önemli bir inovasyon olduğunu belirtiyor. Ayrıca, romantik kitaplar ya da erotizm içerikli kitaplar için e-book’ların biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor, ne de olsa bu tür kitapları öylece açıp metroda okumaktan biraz çekinebiliyoruz.

Meryl, Amazon Kindle çıktığında biraz paniklediklerini ancak, işlerin yoluna girdiğini söylüyor. Okuyucuların, kitapçılara gelmek için hala nedenleri var. “Bu dükkan, bu alan onların, saatlerce dolaşıp kitap karıştırabilirler, bir ekrandan bakmazlar ve doğrudan dokunurlar.”

Kitapçılar ve Yazarlar Tarafı

Şüphesiz ki, konuya kitapçılar tarafından bakınca Amazon en büyük rakipleri. Basılı kitap satıyorlar, e-kitap okuyucu satıyorlar, e-kitap satıyorlar ve 2015 yılından beri de kitaplar için mağaza açıyorlar ve şu an, 19 mağazaya ulaştılar.

Peki yazarlar için durum nasıl? Yeni nesil yazarlar, özellikle bilim-kurgu yazarları için e-book harika bir mecra, kitaplarını daha kolay yayınlatabiliyorlar, daha çok kişiye ulaşabiliyorlar. Ancak büyük hayranı olduğum Salinger gibi yazarlar, bu konuya çok da sevimli bakmıyorlar. J.D. Salinger, hayatı boyunca Çavdar Tarlasındaki Çocuklar başta olmak üzere hiçbir kitabının dijital ortamda olmasına izin vermedi. Ancak, ölümünden sonra oğlu Mark, Ağustos 2019’da babasının kitaplarının e-book olması için anlaşmaya vardı. - Yazıklar olsun :) Mark’ın açıklaması ise şöyleydi; “Babam, kitaplarının hem fiziksel hemde ekonomik olarak ulaşılır olmasını istedi.”

Peki, kitapların geleceği nedir? Birçok endüstri, büyük firmalar ya kayboluyor ya da dönüşüyorlar. İlginç bir şekilde, gençler basılı kitap okumaya çok daha meyilli. İngiltere’de basılı kitapların %63’ü 44 yaşının altındaki bireyler tarafından satın alınıyor. E-Book’ların %52’sini ise 45 yaşın üstündeki kişiler satın almayı tercih ediyor. ABD’de de durum benzer, satılan basılı kitapların %75’i 18-29 yaş arası bireyler tarafından alınıyor.

Konunun Türkiye tarafını ise, Journo’da Emel Altay’dan dinlemekte fayda var.

Not: Instagram’ın basılı kitap satışlarının düşmemesine olan etkisini asla pas geçemeyiz. Fotoğraflarını çekip, koyamayacak olsak, basılı kitapları almaya bu şekilde devam eder miyiz?


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir