Muhtemelen Farkına Vardığınızda İşi Bırakmanıza Sebep Olabilecek 7 Neden

Bir iş günü boyunca birçok farklı durumla karşı karşıya kaldığınız olmuştur. Kimi zaman sevindirici, kimi zaman can sıkıcı olayların bir şekilde üstesinden gelmek de iş hayatındaki bir diğer başarı ölçütünü oluşturuyor aslında.

Kariyeriniz için yeni bir iş alanına atılmak, daha iyi bir fırsatla karşılaşmak gibi güzel sebeplerin yanında çözümsüz problemlerin sonucunu mecburen işten ayrılmakla deneyimliyoruz.

Fakat bazı sebepler var ki, iş yerinde farketmeye başladığınızda muhtemelen çok uzun süre kalamamanıza sebep olabilecek tarzda can sıkıcılar. İşte farkına vardığınızda muhtemelen işi bırakmanıza sebep olabilecek 7 neden:

1.Hayaller – Gerçekler:

Herkesin iş hayatıyla ilgili birçok hayali vardır. Günümüz şartlarında bu hayallerin büyük ölçüde sağlanması elbette çok zor, fakat öyle gerçekler de var ki hayallerin yanından geçmediği gibi hayalleri yıkma konusunda da bir hayli başarılılar.

Yoksa patronunuz tamamen çalışmanızı demotive ediyor, şirket yapınızın hayallerinizle ya da size aktarılanlarla ilgisi bile mi yok? Eğer öyle ise, muhtemelen şu an yeni bir fırsat arayışına girdiniz bile, başarılar...

angry-boss460

2.Açıkça Eleştirmek (Türk söylemiyle: Aşağılamak):

Aslında bu durumun en iyi sonuçlarından biri sanırım işten ayrılmak. Zira toplum olarak eleştiriyi kaldıramadığımız gibi, bunun halka açık olanında davranış sonuçlarımız hiç de olumlu olmasa gerek.

Öte yandan iş ahlakı ve çalışan memnuniyeti nedir bilemeyen işverenler için söylenebilecek oldukça söz olmasına rağmen susmayı tercih edip, tabii olarak bu durum arttıkça işten ayrılmak zorunda olan çalışanlara da selam olsun ...

3.Asla Teşekkür Etme!

Yaptığı işten övgüyü beklemeyen, motive olmadan robot usulü çalışan bir insanın varlığı söz konusu mudur sizce ?

Bana göre "yok artık" noktasında değerlendirilecek bu işverenin en önemli kuralı “Asla teşekkür etme, hatta beğenme.”. Muhtemelen çalışanın ilk kuralının “ilk fırsatta kaç” olabileceği güzide iş yerlerinden biri olabilecek teşekküre değer yerlerdir onlar.

4.Patron Her Zaman Yukarıyı Yönetir, Aşağıya Bakma!

Takım çalışması kavramının yönetim üzerindeki etkisini burada anlatmaya gerek yoktur herhalde. Peki takımın hangi üyesi? Dikeyde olduğu kadar, yatayda da iyi bir takım çalışması içerisinde ilerleyebiliyor musunuz? Çoğu zaman üst tabaka ile arası çok iyi olup, alt tabakayı önemsemeyen işverenlerle çalışmak, işyerindeki diğer herkes gibi sizin de koşarak uzaklaşmanıza neden olabilir.

numbers-14

 

5.Hiçbir Amacınız Yokmuş Gibi Hissetmeniz

Bir iş yapıyorsunuz, bir şey ortaya koyuyorsunuz ama neden? İş hayatında doğal olarak herkes olduğundan daha büyük parçaların ya da işlerin katılımcısı olmak ister. Tahminler oranında gerçekleşme ihtimali değişmekle beraber, iş hayatındaki tek amacınız mesai saatini bitirmek olmuşsa muhtemelen gözünüz de bir yandan kapıya bakıyor demektir.

6.Gerçekten size göre mi?

Her işin olumsuz yanları vardır elbette. Fakat her iş aynı oranda eğlenceli yanlara da sahip olmak zorunda değil midir? Özellikle profesyonelleşme ve tercih yelpazesinin artması ile birlikte; iş hayatında ilgiler, az da olsa heyecan verici etkilerin hiç var olmaması orta ya da üst kadro için yüksek oranlı işten ayrılma etkileri getirebiliyor.

7.Gelecek Miyopluğu

Çalıştığınız yerde gelecekle ilgili hiçbir beklentinizin kalmadığını mı hissediyorsunuz? Potansiyel öğrenme isteğiniz ve olanağınızın sona erdiğini mi düşünüyorsunuz? Hele bir de patronunuz şirketin vizyonunu yönetme ve ilerletme konusunda başarılı değilse ve çalışanların çoğunluğu benzer hayaller ve istekler çerçevesinde çalışmıyorsa işten ayrılmak isteyeceğiniz zamanlar muhtemelen size çok da uzak değil.

 

İş hayatında mutluluk zor, hele Türkiye şartlarında bu sebeplerin çoğunluğu bir etki oluşturmayacak derecede geriye atılmak mecburiyetinde kalınıyor. Elbette tüm bir genellemeden bahsetmiyorum ama, çalışmak istememek ile işten ayrılmak çoğu zaman sektörde birbiriyle paralel sonuçlar getirmiyor.

Bize de buradan yazabileceğimiz kadarıyla; daha iyi ve daha mutlu bir iş hayatı dilemek kalıyor :)

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir