Migros ve BİM Liderliğindeki Perakende Sektörü 300 Milyar Dolara Ulaştı

Denetim, kurumsal risk, kurumsal finansman, vergi ve yönetim danışmanlığı alanlarında dünyanın en büyük firmalarından olan Deloiite geçtiğimiz günlerde “Perakende Sektörü Değerlendirmesi 2013” raporunu yayınladı. Rapora göre, kişi başına düşen harcanabilir gelirin hızla artması ve kredi kartı kullanımının gittikçe yaygınlaşması ile birlikte perakende sektöründeki kuvvetli yükseliş devam ediyor.

Türkiye perakende sektörünün büyüklüğünün 2012 yılı sonu itibariyle 300 milyar dolara ulaşmasının beklendiği belirtilen raporda, sektörün 2013-2017 yılları arasında yıllık birleşik büyüme oranının %10 olacağı değerlendiriliyor. Raporda ayrıca süpermarket ve AVM’lerde kredi ve para kartlarla yapılan perakende alışverişlerinin ise son altı yılda ortalama %12 büyüyerek 2012 yılında 28 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Rapora göre, toplam perakende sektörünün yarısı büyüklüğüne sahip gıda sektöründe 2017’ye kadar yılda %8 büyüme yakalanacağı öngörülüyor.

Migros ve BİM Kendi Alanlarında İlk Sırada Yer Alıyor

Migros'un 919 mağazayla başını çektiği çoklu format perakendede CarrefourSA 243 mağazayla ikinci, Tesco Kipa ise 187 mağazayla üçüncü sırada yer alıyor. Diğer yandan indirim marketlerinin en büyüğü BİM 3,751 mağazayla ilk sırada yer alırken, A101 2,000+, Şok Ucuzluk Marketleri 1,200+, Dia 900+ ve Ucz 900+ mağaza sayısıyla BİM’i tabip ediyor.

Gıdada 15 Satın Alma ve Birleşme Yaşandı

Raporda yabancı stratejik yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının Türkiye’nin büyüyen perakende markalarına ilgisi olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz beş yılda yapılan 15 yatırımın 13’ü stratejik, ikisi ise finansal olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra yatırımcıların 14’ü yerel olurken geriye kalan 1’i yabancı yatırımcı olarak kayda geçti. Yatırımların iş alanındaki yeri ise 9’u süpermarket, 4’ü indirim marketleri ve 2’si çoklu format perakende marketleri şeklinde işlem gördü.

1

2013 yılı ocak-nisan ayı periyodunda yapılan yatırımlar Sabancı Holding, Yıldız Holding ve İsmar Marketler tarafından gerçekleştirildi. Diğer işlemler aşağıdaki tabloda ayrıntılarıyla yer almakta.

2

Türkiye perakende sektörü açısından gelişmeyi sürdürecek olan bir ülke olarak gelecek vadetmekte. Yabancı yatırımcılardan özellikle Walmart Türkiye pazarına girecek gibi görünmese de sahip olduğumuz AVM’lerin her geçen gün daha da arttığını düşünürsek çoklu format perakendenin daha çekişmeli bir hal alacağını söyleyebiliriz. Bunun yanına indirim marketlerinin dur durak bilmeyen hızının kesilmeyeceğini de eklersek Türkiye’nin perakende sektöründeki büyümenin gelecek yıllarda daha rekabetçi ortamda çok daha büyüyeceğini görmek mümkün.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir