Metalaştırmanın ötesinde: Reklamda Nemfomani

Hepimizin kabul gördüğü şekilde gerek pazarlama gerekse reklam dünyasında, sektörün tohumlarının atıldığı ilk günden itibaren cinsellik kullanımı gitgide artmakta. Özellik son yıllarda sıkça kullanılan ‘’sex appeal’’ unsurunun gerek tüketicide bıraktığı algı gerekse ahlaki boyutu ciddi ölçüde tartışılıyor.

•Bu yönlü reklamlar ürün ve hizmetleri tüketicinin zihnine ne denli yerleştirebiliyor?

•Bu yöntem tüketicilerde satın alma niyetini değiştirebiliyor mu?

•Marka imajı nasıl etkileniyor?

•Bu reklamlar etik açıdan nasıl değerlendirilmeli?

Bu kadar klişe sorunun arasında ve etik değerlendirmeler dahilinde dikkatleri işin çok da konuşulmayan ve bilinmeyen bir boyutuna çekmek istiyorum: ‘’Reklamda Nemfomani’’

Latince’de nymphomania olan ve cinsel psikolojide sıkça karşılaşılan bu rahatsızlık; kadınların cinsel saplantı ve doyumsuzluklarını kapsar. Kadın vücudunun metalaştırılmasının ötesinde ‘’yoğun cinsel içerikli beden politikası’’ olarak da adlandırabileceğimiz bu durumda kullanılan imgelerle kadın bedenine karşı aşağılama ve şiddet daha net bir şekilde görülebiliyor. Metalaştırmadan bir adım önde olan bu kullanım, psikolojik birçok öğeyi de kapsamakta. Kısacası reklamda cinsellik kullanımının spesifik hali de diyebiliriz. Her ne kadar fark etmeyip bu durumu Nemfomani yerine genel olarak reklamda cinsellik olarak adlandırsak da birçok marka özellikle 2000’li yıllar itibariyle bu silahı sıkça kullanmakta.

Bu kullanımı içinde barındıran birkaç bilinen örneğe bakacak olursak ilk olarak Dolce & Gabbana’nın içinde cinsel öğeleri yoğun olarak bulundurduğu görseli inceleyebiliriz.

Belirttiğim görselde klasik cinsel vurguların yanı sıra 4 erkeğin karşısında sadece bir kadının yer alması dikkat çekmekte. İncelediğimiz bu görsel;  Nemfomani’nin temellerinden olan, kadının birden fazla erkeğe yönelimini açıkça işlemiş.

nemfomanik 2

Sony’nin Vaio adına geliştirdiği bu görsele baktığımızda ise kadının istek oranının fazlalığı ve ürünü cinsellikle bağdaştırması dikkat çeken unsurlardan birkaçı.

nemfomanik 1

Diğer bir örnek ise reklamda cinsellik kullanımının bilinen işlerinden Yves Saint Laurent’e ait olan görsel. Cinsel tutkusu yüksek, bedenini beğeniden ziyade tüketici bakışlara bırakmış bir kadın görseli yer alıyor.

nemfomanik 4

Son olarak, Nemfomani vakasını hissettiren ve cinsellik unsurunun sınırlarının zorlandığı, yasaklanan ve yoruma mahal vermeyen Guinness reklamını da bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.

http://www.youtube.com/watch?v=2tTr1DtQgB4

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir