Merkez Bankası'ndan Faize Sert Müdahale!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) doların tüm zamanların rekor seviyesinde değerlenmesinin ardından olağan üstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kararı almıştı. Gece 00:00’da açıklanan kararda Merkez Bankası faiz oranlarında piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir artışa gitti. Kararın açıklanmasının ardından ABD doları 2.18’in altına kadar geriledi (01:09)

Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi bir süredir bekleniyordu hatta bazı ekonomistler tarafından geç bile kalınmış bir karar olarak yorumlandı.

Faiz Artışları:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e yükseltildi.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı: yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde,

Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı %0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmelerin yaşandığı belirtilirken bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlendiği belirtildi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılmıştır; (ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. ”

ABD Merkez Bankası FED’in geçtiğimiz Aralık ayında parasal genişlemeyi azaltma kararıyla yani tahvil alımlarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara azaltacağını açıklamasıyla bu durumdan en çok etkilenecek olan “kırılgan” ülkelerin başında Türkiye gösterilmişti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir