Reklamcılığın özü fikirdir. Saf fikir. Fikri yaydığımız mecralar, saf fikrin önüne geçiyor mu acaba diye düşünüyorum bazen. Mecralara hapsolmuş kreativite, sınırlanmış bir zihin yaratır. Filanca marka satışlarını artırmak istiyor, mutlaka Tv’de olmalıyız. Şu marka bir kampanya hazırlıyor, sosyal medyayı kullanmadan olmaz. Niye? Fikirden önce mecra düşünülüyor. Zihin mecra mecra kalıplara dökülüyor.

Reklam dünyası ikiye bölünmüş durumda.

socialmediaDaha çok gençlerden ve yaşı ne olursa olsun genç kalmak isteyenlerden oluşan bir grup adeta bir sosyal medya fetişizmi yaşıyor. Onlara kalsa her kampanyanın mutlaka bir sosyal medya ayağı olmalı. İlle de bir Facebook sayfası açılmalı (Apple’ın bile resmi bir Facebook sayfası yokken!) Bir Twitter hesabı oluşturulmalı. Pinterest filan da olursa tadından yenmez. Sayıları gün geçtikçe artan sosyal medya ajansları da her geçen gün bu ihtiyacı köpürtüyor. Konvansiyonel mecralara göre maliyetinin oldukça düşük olması da bilinçsiz reklamverene cazip geliyor. Oysa ki konvansiyonel mecra ölmedi hala yaşıyor.

standards-on-old-tv-photofuniaDaha çok yaşı geçmiş kurt reklamcılardan oluşan bir grup ise sosyal medyanın bir aldatmaca olduğunu, konvansiyonel mecraların sonsuza dek yaşayacağını iddia ediyor. Onlara kalsa prime time’da reklamı yayınlanmayan, Hürriyet’te ilanı çıkmayan marka bir yere varamaz! Sosyal medyanın gücünün farkında değiller. Bir Twitter/Facebook hesabı bile olmayan koca koca reklamcılar var. Günceli takip etmemizi önerenler de kendileri üstelik.

“Senin kafan karışmış dostum, tarafını belirle” dediğinizi duyar gibiyim. Ben fikrin tarafındayım. “Hele bir fikri bulalım, mecrayı sonra düşünürüz” diyen sağduyulu reklamcının yanındayım. “Bulacağınız fikre göre kampanyanın mecrasını belirleriz” diyen zeka küpü marka yöneticisinin tarafındayım. Mecraların gelip geçici olduğunun farkında olup, nasıl ki konvansiyonel mecralar zayıflamaya başladıysa, gün gelecek sosyal medya mecrası da zayıflayacak öngörüsünde bulunabilen, zihnini mecra kalıplarına böldürmeyenlerin tarafındayım. “İlle de şu mecra olmalı” diyenin karşısında, “bir fikir bulunur, dünya değişir” diyenin yanındayım.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir