Markaların Zihinlerdeki Karşılıkları

Pazarlamanın ürün ve tüketiciyle sınırlandırıldığı dönem kapanalı çok oldu. Üstüne deneyimsel ve duygusal pazarlama eklendi ve çerçeve oldukça genişledi. Ancak markalar arası rekabetin acımasız boyutlara taşındığı günümüzde diğer markaların önüne geçmek ve fark yaratmak için bu yöntemler de yetersiz gelmeye başladı. Bu noktada devreye insanların nasıl ve neden satın aldıklarının zihinsel sebeplerini açıklamaya çalışan Nöro Pazarlama girdi.

Bu alanda özellikle son yıllarda oldukça fazla araştırma yapılıyor. Tüketicinin neden 'x marka' çamaşır suyunu değil de 'y marka' çamaşır suyunu tercih ettiği, bunu tercih ederken beynindeki hangi noktaların hareket halinde olduğu, bu hareketli noktaların başka hangi kararları etkilediği gibi araştırmalarla tüketicinin satın alma kararındaki nörolojik etkileri bulmaya çalışıyorlar. Çünkü artık klasik araştırma yöntemleri yeterli gelmiyor. Özellikle anket yöntemi pazarlama alanı için işlevselliği oldukça zayıflamış bir yöntem.

Ülkemizde en son nöro araştırmalarından birini Mediacat gerçekleştirdi. Araştırmanın konusu ise markaların tüketicinin zihnindeki kelime karşılıklarıydı. Araştırmada 21 marka hakkında soru soruldu. Bu markalar Türkiye’nin Lovemark’ları araştırmasının 2012 sonuçlarına göre belirlendi.

Araştırma sonucuna göre: Kanal D şehirli, Casper maceracı, İş bankası keyifli, Türk Telekom zeki, BMW karizmatik, Posta gazetesi enerjik, LC Waikiki yetenekli, Hepsiburada.com samimi, OMO cesur, Elidor yenilikçi, İstikbal sağlam, Nokia ve Bonuscard sosyal, Coca Cola çekici, Adidas kültürlü, TTNet eğlenceli, THY dişi, Migros havalı, Burger King geleneksel, Arçelik kaliteli, Turkcell güvenilir kelimeleriyle çağrışım yapıyor.

Pazarlamanın algı savaşlarına dönüştüğü günümüzde bu tür araştırmalar pazarlama profesyonellerinin yoluna ışık tutmak için oldukça önemli. Bakalım ilerleyen dönemlerde tüketici zihni markalar için daha neler söyleyecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir