• Pazarlamasyon TV
  • Social Influencers
  • Etkinlikler
  • Akademi
  • Kariyer
Created with Sketch.
  • Prime’ı Keşfet
  • Intelligence Platform
  • Marketing Meetup
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Küre’self’leşen Tüketici

Fatma Burcu Yilmaz / 04 Mart 2013
facebook twitter

Sürdürülebilirlik, tüketicilerin kalplerinde dakikada yaklaşık 60-80 defa kasılma yapan bir gerçek… İlkel dönemlere  bakıldığında insanların avcılık güdüsünün bugünde daha modern bir platformda özüne sadık kalarak devam ettiğini görürüz . Ancak ilkel insanın, hanımının istediklerini almak için elinde sopasıyla yola koyulup zihnin derinliklerinde yankılanan iki kilo süt, bir kilo et, üç ekmek gibi söylemlerinin üzerine tüm ağırlığıyla çöken yepyeni bir tüketim kültürü ve avcı teknikleri bugün benliğimizdeki gururu ipotek altına almaktadır.

Alışveriş, akşam kürkçü dükkanına, yani evine dönmektedir, ama küreseldir, çünkü dünyanın ona sundukları karşısında mest olur ve sizi kaptığı gibi bu atmosferin içine atar. ‘’ Bir şeyim, ama neyim?’’ diye sormanıza fırsat bulamadan ömre bedel kararınızı bir saniyede vermek zorunda kalırsınız. Pazarlama dünyasının sesini dinler ve dili size en yakın olan kültüre cevap verirsiniz. Markalar kulağınıza şu cümleleri fısıldar : ‘’ Karar ver.’’, ‘’Beni kullandığında keyif alırsan ya da keyfin kaçarsa haber ver.‘’ İşte bu an , tüketiciler ile küresel dünyanın ve markaların birbirlerine geri bildirimde bulundukları, statik yapıyla hiçbir işi olmayan duygusal bir dönüşüm yolculuğunun  yenilik içselliğinden de kaçmayarak kalite kontrol testine döküldüğü andır.

consumer

Günümüz dünyasında Adidas spor ayakkabısı ya da Aber Crombie&Fitch’in ayakkabılarıyla topu tekmelemek arasında geçen o ince  haz duygusu tüketicinin markaların çok ötesinde bir şeyleri keşfettiğinin  habercisidir. Tüketiciler küresel dünyaya inat, metalaşma ya da jenerik  olma yolunda giden ürünleri enselerinden tuttukları gibi uçurumun dibine atmaktadırlar. Tüketici yediği kurabiyelerin mükemmelen bilincindedir artık. ‘’Dikkat Ekonomisi’’ de içinde barındırdığı kablosuz ağlar, televizyon kanalları ve görsel medya dinamikleriyle tüketicinin bu davranışını desteklemiştir. Bilginin sınırları aştığı yolculukta çok bilmişin eline aldığı makasla duygularınızı  kesmesine izin verilmemektedir.

Kıt kaynaklara inat duygunun kaynağı sınırsızdır bu bütünüyle benliğinizi saran bir aşktır. Aşkın karşı konulmaz doğası güveni bir kez yakaladı mı sizi bir daha bırakmaz ve akabinde hiçbir nedeni olmayan bir sadakate boyun eğer. ‘’ Nedensiz sadakat’’olarak adlandırılan bu duygu, sarıp sarmaladığı tüketiciyi ürkütmeden ona güven penceresinden el sallar.

Basit bir örneğe indirgemek gerekirse, evinize on dakika mesafede olan baharatçı dükkanı, kapılarını size açtığında, içerisindeki insanlarla ortak bir şeyler paylaşmanıza ve içinizden bir şeyler akmasına neden oluyorsa nedensiz sadakatin ardından  nedensiz alışverişi de avucunuzun içine koyuyor demektir. Bu  örnek küresel ile yerelin birbirlerine karşı şeffaf olmalarının, tüketim trendi içinde önemli bir yer edinmesinin ön koşulları gibidir.

Müşterilerine Aston Martin ile Gezme İmkanı Sunan Hilton Oteli
Müşterilerine Aston Martin ile Gezme İmkanı Sunan Hilton Oteli

Oteller, son zamanlarda potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilmek amacıyla farklı farklı yöntemler denemeye başladılar. Butik oteller, müşterilerine çok sayıda avantaj sundukları özel sadakat programlarını uygulamaya koyarken bazı oteller ise temalı otel […]

comment 0
share
Etiketler
aber crombie&fitch adidas dikkat ekonomisi küresel tüketici self tüketici tüketici
logo
Marketing Meetup Happiness
25 Nisan 2019
Erken Kayıt Fırsatı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3D Baskılı Yüzler ile Telefonlardaki Yüz Tanıma Özelliği Test Edildi

Sibel Koç / 19 Aralık 2018
facebook twitter
3D Baskılı Yüzler ile Telefonlardaki Yüz Tanıma Özelliği Test Edildi

Bildiğiniz üzere artık birçok teknolojik alet yüz tanıma özelliği ile açılıyor ve kullanılabiliyor. Bu da bizlerin kolayına geliyor, şifrelerle, parmak izleriyle uğraşmak durumunda kalmadan kimliğimizi kolayca kanıtlayabiliyoruz. 

Fakat Forbes gazetecisi Thomas Brewster'in bu konuda yapmış olduğu bir deney bu yöntemin güvenilirliğini sorgulatmadı değil...

Yüz tanıma güvenliği modern araçlarda giderek yaygınlaşırken, Brewster ve ekibi bu teknolojiyi bazı telefonlarda (LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note 8, OnePlus 6 ve iPhone X) test etmeye karar verdiler.  Bir model olarak, Brewster kafasının 3D-basılı bir parçası İngiltere merkezli Backface tarafından gerçekleştirildi. 

https://twitter.com/iblametom/status/1073170410760560640

Brewster: "Testlerimizde telefonların kilitlerini 3D yüz ile açmaya çalıştık. 3D baskılı yüzün cihazların kilidini açıp açmayacağını görmek için 3D baskılı yüzü cihazlara tuttum. Bunun için şu cihazları kullandım: iPhone X, Samsung Note 8, Samsung S9, LG G7 ThinQ ve OnePlus6. Denemiş olduğum 3D baskılı yüzün, cihazları rahat bir şekilde açtığını gördüm. Fakat sonrasında kullandığımız bazı cihazlar uyarı vermeye başladı."

LG'nin geliştirilmiş yüz tanıma özelliğini güncellediği ortaya çıktı. Bir LG sözcüsü Forbes'e verdiği açıklamada: "Yüz tanıma işlevini, LG'nin kurulum yoluyla önerdiğini biliyoruz. LG, sürekli olarak cihazlarını güncelleyerek telefonlarında yeni gelişmeler yapmayı ve güvenliği hedefliyor. Yüz tanımanın ise bir PIN'in veya parmak izinin yanlış girilmesinden sonra 'ikincil kilit açma' özelliği olduğu ön görülmüş.

Samsung S9 ise "Telefonunuz, sizin gibi görünen bir kişi tarafından açılıyor." Diyerek kullanıcıya uyarıda bulunuyor. 

Samsung Not 8'in "hızlı tanıma" özelliği var. Bu durumda, telefonun kimin açtığı pek de önemli değil. 

OnePlus 6'da ise yüz tanıma özelliği 3D baskılı yüzü otomatik olarak algılayarak, telefonu hiç şüphesiz açtı. Bir OnePlus sözcüsü ise şunları söyledi: "Kolaylık konusunda Face Unlock'u tasarladık ve güvenliği optimize etmek için gerekli önlemleri aldık ancak güvenlik için her zaman bir şifre ve parmak izi kullanmanızı öneririz. Bu nedenle, Face Unlock herhangi bir güvenli uygulama için etkin değildir. Bankacılık veya ödemeler gibi uygulamalar için sürekli olarak, 'Yüz Tanıma' dahil tüm teknolojimizi geliştirmek için çalışıyoruz. "

iPhone X, açar gibi oldu ve önce biraz bekletti, fakat sonrasında şirketin Face ID teknolojisini kandırmak imkansızdı. Brewster "Apple'ın teknolojisine yaptığı yatırıma hayran kaldım. Telefonun yüz tanıma özelliği sadece sizin yüzünüzü algılıyor, 3D'li yüz ile telefonu açmak imkansızdı." dedi.

https://twitter.com/dandouglas/status/1074621645682327552
Black Friday İndirimleri Kurmaca mı?
Black Friday İndirimleri Kurmaca mı?

Which?’in yaptığı araştırmaya göre, Black Friday’de “indirimli” diye satılan her 10 ürünün 9’u (%87) yılın diğer dönemlerinde daha ucuza veya aynı fiyata satılıyor. Philadelphia’da 1961 yılında gazetelerde ilk defa duyulan Black Friday’in […]

comment 0
share
Etiketler
aber crombie&fitch adidas dikkat ekonomisi küresel tüketici self tüketici tüketici

Lipton’un Dolaylı Karşılaştırmalı Reklam Analizi

Dora Uzkesici / 07 Ocak 2019
facebook twitter
Lipton’un Dolaylı Karşılaştırmalı Reklam Analizi

İlk olarak 1971 yılında ABD'de yasal hale gelen "karşılaştırmalı reklamlar" tüketicilerin aynı ürünleri üreten farklı markalar arasında bilgilendirme, ikna etme, kıyaslama olanağı sağlama, rekabeti teşvik etme, ürünlerin geliştirilmesine etkisi olma, pazara yeni girecek firma için pazara giriş bariyerlerini azaltma gibi birtakım olanaklar sağlıyor.

Karşılaştırmalı reklamların olumlu yönleri kadar olumsuz yönleri de var. Bunlar arasında tüketicide kafa karışıklığına neden olma, doğruluk ve tarafsızlığın kaybedilmesi riski, reklama yönelik olumsuz tutumlara neden olma, firmaların aleyhine şiddetli rekabete neden olma, dikkatli kullanılmadığı zaman yasal risklerinin meydana gelmesi sayılabilir.

Türkiye içecek sektöründe birçok marka faaliyette bulunurken, alkolsüz ve tüketime hazır içecekler en genel hatlarıyla gazlı ve gazsız içecekler olarak ikiye ayrılmaktadır. Küresel işletmelere ait markalar, pazarların önemli bir kısmına sahip olurken, bu işletmeler arasındaki rekabet ve tüketici davranışını yönlendirmeye yönelik çalışmalar ağırlık kazanıyor.

Lipton, geçtiğimiz haftalarda "dolaylı karşılaştırmalı reklam" çalışmasını geleneksel ve sosyal medya aracılığı ile başlatırken, reklamdaki detaylar oldukça ilgi çekici. Önce reklamı paylaşmak isterim:

https://www.youtube.com/watch?v=5a_Cpr19Sus

Türkiye'de faaliyette olan içecek markalarının "yemekle birlikte tüketilme" ve "sosyal ortamda tüketilme" gibi tüketici davranışı oluşturma ve bu oluşumda tercih edilen marka olma gibi birtakım hedefleri bulunuyor.

Reklamı bu açıdan incelediğimizde farklı ayrıntılar dikkat çekiyor:

  1. Reklam başlangıcında kullanılan ilk unsur kurumsal renk vurgusu üzerinden yapılmış. "Kırmızı" rengi kurumsal renk olarak kullanan Coca-Cola dolaylı olarak karşılaştırmaya alınıyor. Ardından Lipton kurumsal renkleri ve mekan tasarımı ile doğallık vurgusu yapılıyor.
  2. Lipton'un ürün grubu farklılığı diyalogların ilk konusu olurken, ürünün gazsız olmasından ötürü "rahat içim" sağladığı açıklanıyor. "Tat" unsuru ise ikinci ayırt edici unsur olarak veriliyor.
  3. Üçüncü vurgu ve dolaylı karşılaştırmanın son vurgusu ise sloganda kullanılarak "kolaya kaçma" şeklinde veriliyor.

Reklamın oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. Kola markaları başta olmak üzere birçok marka yukarıda açıklamaya çalıştığım tüketici davranışını oluşturabilmek için uzun süredir çalışmalar sürdürüyorlar. Tüketiciler bu davranışları göstermenin yanında aynı zamanda ürün içeriğine de daha çok dikkat etmeye başladı.

Lipton, gazsız içecek ve belirgin ürün içeriği vurgusunu reklama taşıyarak ürün farklılığını tüketicilerine anlattı. Buna karşılık iki ürünün de benzer şeker miktarlarına sahip olması tüketicilerin gözünden kaçmayacaktır. Tüketicilerin içecek tüketiminde dikkat ettiği önemli özelliklerden biri ürünün şeker miktarı olarak karşımıza çıkarken, Coca-Cola şekersiz kola çalışmalarına 2018 yılında yoğunluk vermişti. Benzer bir ürün dizisi geliştirme stratejisini Lipton da gerçekleştirmeyi düşünürse Türk tüketicisinin çaya olan yatkınlığını avantaja çevirmeyi başarabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

“Hiç Oturmasaydık” Dedirtecek Uçak Koltuğu Tasarımı
“Hiç Oturmasaydık” Dedirtecek Uçak Koltuğu Tasarımı

Bu ayın başında Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşen Aircraft Interiors Expo isimli fuarda, hava yolu taşımacılığında devrim yaratabilecek nitelikte yeni bir uçak koltuğu tasarımı sergilendi. Aviointeriors isimli İtalyan şirket tarafından tasarlanan […]

comment 0
share
Etiketler
aber crombie&fitch adidas dikkat ekonomisi küresel tüketici self tüketici tüketici

2019’da Pazarlamacıların Karşılaşacakları 7 Tüketici Trendi

Serdar Altan / 10 Aralık 2018
facebook twitter
2019’da Pazarlamacıların Karşılaşacakları 7 Tüketici Trendi Dijital pazarlama ajansı PMX Agency’nin kurucusu ve CEO’su Chris Paradysz, 2019 yılında pazarlamacıların karşılaşmaları muhtemel tüketici trendlerini paylaştı. Duyguların önemine dikkat çeken Chris Paradysz, aynı zamanda tüketicilere karşı güven oluşturmanın […]
To access this post, you must purchase Prime Üyelik (Aylık) or Prime Üyelik (1 Yıllık).
Bir Otomobil Markası Neden İç Çamaşırı Üretir?
Bir Otomobil Markası Neden İç Çamaşırı Üretir?

Opel, 2 yıl önce Danimarka’da “Ride Comfortably” isminde bir iç çamaşırı markası çıkarmış. Nedenini araştıran bir makale okudum ve bu yazıyı yazmak istedim çünkü gerçekten ilginç bir pazarlama durumu var […]

comment 0
share
Etiketler
aber crombie&fitch adidas dikkat ekonomisi küresel tüketici self tüketici tüketici
PRIME DÜNYASINI KEŞFET
Üye Ol, Ayrıcalıklardan Yararlan!
KEŞFET
Prime Özel: Ocak 2019 Trendleri
Ocak Trend Raporumuz Yayında
Trend Takibi: Türkiye'den ve Dünya'dan tüm trendleri inceliyor ve sizler için bir araya getirerek her ayın ilk günü posta kutunuza gönderiyoruz. Peki geçtiğimiz ay hangi trendler ön plana çıktı?
İndir

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
facebook twitter instagram linked-in
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön