Küçülen Ekranlar Büyüyen Reklamlar

Dünya teknoloji üretiminde %10 bir paya sahip akıllı telefonlar ABD'de reklam harcamalarından %1 pay almakta, ancak son dönemde sosyal medya şirketlerinin mobil reklama odaklanıp büyük şirketlerin ilgisini çekecek ürünler ortaya çıkarma çabalarıda sektörün geçen yılki 3.6 milyar dolarlık büyüklüğünü kısa zaman içerisinde katlayacağının sinyallerini veriyor. Tahminlere göre 2015 yılında 15 milyar dolardan fazla bir değere ulaşacağı söylenen mobil reklam pazarının şu andaki en büyük sıkıntısı, zaten küçük olan ekranlarda kullanıcıların sinirlerini bozmadan, geri dönüşün yüksek bir seviyede olduğu ürünler ortaya çıkarabilmek.

Örneğin, Samsung son dönemde mobil reklam ve pazarlamaya yaptığı harcamayı iki katına çıkarmasına rağmen pazarlama direktörünün "alışık olduğumuzdan o kadar küçük bir alanda uğraşıyoruzki marka vaadini ve teklifini iletmek oldukça zor oluyor" itirafınıda duyuyoruz. Buna rağmen Samsung yılmadan çalışmalara ve mobile özel içeriklere odaklanmaya devam ediyor. Söylentilere göre önümüzdeki bir kaç hafta içinde iPhone kullanıcıları Samsung'un mobil reklamlarına tanıklık edecek. Bu reklamın içeriğindeyse Apple cihazını Samsung ile değiştirene $300'a varan indirimler olacak.

Tabii ki mobil pazarlamada tek problem piksellerden ibaret değil, önemli bir problemde ölçülebilirlikle ilgili. Reklamların başarılarını ölçebilmek için belirlenmiş bir yöntem bulunmuyor ve şirketlerde yatırımlarının sonucunu görmek istiyor, fakat somut veriler sunulamadığından şirketlerde buraya fazla bütçe ayırmakta tereddüt ediyor.

Ancak şirketler bu olumsuz gibi görünen havaya rağmen mobil pazarlamaya büyük önem veriyor. Çünkü insanlara artık sadece bilgisayar ve televizyon başındayken pazarlama yapma dönemi bitti. İnsanlar mobil teknolojiyi oldukça fazla kullanıyorlar ve gittikleri her yerde cihazları da onlarla birlikte oluyor. Dünyada 4,5 milyar mobil abone bulunmakta ve penetrasyon oranı %79. Aynı bölgelerdeki hanelerin %25'inde bilgisyar bulunması ise mobil cihazlara ulaşımın daha kolay olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mobil cihazlara ulaşımın kolaylaşması ile özellikle Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Afrika gibi bölgelere de pazarlama yapabilir hale geldiklerini kaydeden Coca-Cola pazarlama departmanı, "eğer 2020 yılında ciromuzu 200 milyar dolarak çıkarma gibi bir hedefimiz varsa bunu ancak bu bölgelerden kazanacağımız milyonlarca tüketici sayesinde başarabiliriz" diyor ve bu bölgede tüketicilere ulaşmanın en kolay ve doğrudan yolununda mobil telefon olduğunu söylüyor.

Coca-Cola'nın bahsettiklerine paralel olarakta sosyal medya şirketleride bu bölgelerde ofisler açmaya başlayarak, şirketlerin bu yöndeki isteklerine kulak veriyor ve onlarda bu pazardan paylarını almak üzere stratejilerini geliştiriyorlar. Görünüşe göre belkide mobil pazar tahminleride aşacak, ve pazarlamada yeni bir çığır açarak bizleri farklı boyutlara götürecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir