Küçük Bir Site Geliştirmesiyle Mobil Ziyaretçilerinizin Sayısını Arttırın

Sitelerimize Google'dan sonra en çok ziyaretçiyi Facebook ve Twitter gibi sosyal ağların gönderdiğini düşünürüz. Bu yazıyı okuduktan sonra muhtemelen herkes gibi sizin de bu düşünceniz belki de tamamen değişecek.

imagesGerçekten iyi bir Google Analytics kullanıcısı iseniz bu yazıda sizlere anlatılacakların çoğunu zaten biliyorsunuz. Ama eğer benim bilgim ileri düzeyde değil ve ekibimizde de böyle bir uzman yok diyorsanız, bir web sitesi sahibi ya da yöneticisi olarak yazının devamını okumanızda fayda var.

Hepimiz, web sitelerimizin tarzı ne olursa olsun mutlaka Facebook ve Twitter paylaşım iconlarını ve butonlarını sitelerimize mümkün olduğu ölçüde yerleştiririz ama ya artık sadece bu butonları kullanmanın modası geçtiyse?

Sizin ve çevrenizin en az sosyal ağlar kadar çok sık kullandığı diğer uygulamalar nelerdir dediğimde, bana ilk cevabınız ne olur? Boş verin, düşünmeyin cevabı ben vereyim: Genelde alacağım cevap oyun ve mail uygulamaları dışında Chat (sohbet veya mesajlaşma) uygulamaları olacaktır.

buzzfeed-share-tools

Akıllı telefonlarımızda en az sosyal ağlar kadar zaman geçirdiğimiz ya da bir bilgiyi bir arkadaşımıza veya arkadaş grubumuza iletmek için en çok kullandığımız uygulamalar, mesajlaşma uygulamalarıdır. Sitelerimizin mobil versiyonlarında ziyaretçilerin birbirleriyle paylaşımlarını bu uygulamalar üzerinden de yapabileceği genelde aklımıza gelmez ya da gelse bile tahmin edeceğimiz oran, muhtemelen sosyal ağlara göre çok düşük kalacak ve butonları eklemek için üzerine pek de düşünülmeyecektir. Ama bu düşüncelerimizde belki de yanılıyoruzdur ve sitelerimizin içeriklerine göre tamamen düşündüklerimizin tersi de çıkabileceği ihtimali olduğunu biliyor muydunuz? Yani Facebook ve Twitter için koyduğunuz paylaşım butonlarının yanına Whatsapp veya diğer mesajlaşma uygulamaları için de birer paylaş butonu koysak belki de sonradan eklenen butonlar öncekilere oranla çok daha sık kullanılacaklar!

Tekrar konunun başına yani Google Analytics verilerine dönecek olursak mesajlaşma ve sohbet uygulamalarından gelen ziyaretçilerin takibini bildiğiniz gibi Analytics'te %100 yapamıyoruz ve gönderen(referer) siteler analyticsde görünmediği için genelde mesajlaşma uygulamalarından gelen ziyaretçiler "mobile dark social" diye adlandırılıyor. Ama sitelerimize bu uygulamalardan en çok kullanılanı Whatsapp için paylaşım butonu koymamız durumunda bile en azından bu butonun kullanım sayısını takip edebiliriz. Whatsapp paylaşım butonu ile burada aslında daha da önemli olan kullanıcı dostu düşünmemize yapacağı katkıdır. Bu geliştirme ile içeriği hem Whatssapp'da paylaşmak isteyen ziyaretçilerin işini kolaylaştırır hem de bu kolaylıkla paylaşım sayılarını böylece arttırabiliriz.

Whatsapp'da yapılan bu paylaşımlar belki de tek kişiye yapılmayacak, onun yerine kalabalık bir sohbet grubuna yapılacak ve ziyaretçi sayımız da katlanarak artacaktır, bilemeyiz. Ama en azından diğer sosyal ağların butonları gibi mesajlaşma ve sohbet uygulamalarının butonları da içeriğinizin paylaşım sayısını kesinlikle daha da arttıracaktır, en azından yeni ekleyeceğiniz paylaş butonlarına birer url parametresi tanımlayarak bu paylaşım sayılarındaki artışı sizler de takip edip, görebilirsiniz.

mobilesocialBu düşünce ile yola çıkıp sitelerin mobil versiyonlarını yukarıda anlattıklarım doğrultusunda revize eden bazı çok ziyaretçili sitelerin paylaştıkları veriler benim düşüncelerimle aynı yönde. Mesela son zamanların en trend sitesi Buzfeed'in mobil sitesi ve Valencia Futbol kulübü'nün mobil sitesi için whatsapp paylaşım butonlarını diğer sosyal ağların butonları ile birlikte öne çıkararak bu testler yapılmış ve bu 2 yazıda (1 & 2) çok şaşıracağımız istatistikleri ve detayları saolsunlar, bizlerle paylaşmışlar.

Bugün itibari ile en çok ziyaretçi ilk 20 Türk sitemizin bile mobil versiyonlarının çoğunda henüz Whatsapp paylaşım butonları mevcut değil. Tahminime göre bu bakış açısı ile kısa sürede bunu fark eden her yayıncı bu butonları mobil sitelerine ilk fırsatta ekleyeceklerdir ve bizleri ekran görüntüsü alıp bu görüntüyü mesaj atmak zorunluluğundan ya da url kopyalama ve yapıştırma zahmetinden kurtaracaklardır.


Konuk Yazar: Volkan Kırtok (@vkirtok)

DSC_4097copy_400x4002005'ten beri internet reklamcılığı ve pazarlaması konusunda çeşitli kurumlarda farklı pozisyonlarda çalışmış Volkan Kırtok, günümüz itibariyle kurucu ortaklarından olduğu dijital pazarlaması ajansı CLICKON'da yönetim direktörlüğü görevini devam ettirmektedir.

 


 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir