• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Köy Okulundan Silikon Vadisi’ne Uzanan Girişimcilik Öyküsü: Udemy

Begüm Canbaz / 07 Eylül 2020
facebook twitter

Eren Bali’nin ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, şu an internet üzerinden her türlü dersin verilebildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Udemy’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese platformun açık olması. Herkes paylaşım yapabiliyor ve bilgili olduğu konuları sitede anlatabiliyor. Sınırsız konu seçeceği ile insanlar ister grafik tasarımı, ister pilates ve yoga, isterse de fotoğrafçılık gibi kurslar satın alabiliyorlar.

Geçtiğimiz Şubat ayında da uzun yıllardır partneri olan Japonyalı yayıncı Benesse Holdings‘ten 50 milyon dolar yatırım alan Udemy, temelleri Türkiye’de atılan ancak hiçbir şekilde ilgi görmeyen ve her gittiği kapıdan çevrilen, belli bir süre sonra da Amerika Birleşik Devletleri’nde hayata geçirilen ODTÜ mezunu iki arkadaşın online eğitim platformu fikri. 

Ancak bu girişim öyle kolay kurulmadı, büyümedi.Bir çok kez red aldı ama başta kurucusu Eren Bali bu fikre çok inanmıştı. Gelin hep birlikte Eren Bali’nin azimle inandığı ve vazgeçmediği Udemy’nin serüvenine bakalım.

Udemy 50 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Türkiye’de Malatya’da küçük bir köyde doğan Eren Bali‘nin ilkokulu, tek bir öğretmenin aynı anda 5 farklı sınıfa öğretmek için elinden gelenin en iyisini yaptığı tek odalı bir okuldu. Çocukken matematik ve fen gibi konularla ilgiliydi ancak bu ilgisini ve becerisini geliştirmek için pek fırsatı olmamıştı. Bir gün ailesi ablasına birkaç aylığına bir bilgisayar alıp interneti bağlattığında hayatı değişmişti. İnterneti kullanmaya başladığında, öğrenmenin yeni bir yolunu bulduğunu düşünmüştü.

Burada insanların üzerinde çalışmak için problem alışverişinde bulundukları birkaç matematik forumu ve Matematik Olimpiyatları’nda kullanılan problem setlerine sahip birkaç web sitesini keşfeden Bali kendisine çevrimiçi matematik öğreterek, sonunda Türkiye’deki Ulusal Matematik Olimpiyatları’nda altın, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandı.

Türk Kahvesini Bira İle Buluşturan Türk Girişimcilerin Öyküsü

Daha sonra ODTÜ‘yü kazanarak bilgisayar ve matematiği bir arada okudu. Orada önce arkadaşı sonra da Udemy’nin kurucu ortağı olacak olan Oktay Çağlar ile tanıştı. Birlikte kendilerini internetin sunduğu olanakları keşfetmeye adayan ikili kendi zorlu eğitim deneyimleri ile birleşen internetin gücüyle, dünyanın herhangi bir uzmandan herkesin her şeyi öğrenebileceği bir dünya hayal etti. Her şey orada başladı ancak yolculuk öyle kolay gerçekleşmeyecekti.

İlk kez 10 yıl önce Türkiye’de başladıkları hayal girişim yatırımcılar tarafından pek ilgi görmeyince Bali ve Çağlar şanslarını bir de Amerika’da denemek istediler ve çantalarını toplayıp Silikon Vadisi’ne gittiler. Vadide de işler pek yolunda gitmedi ve şirket kurulmadan önce 50’den fazla yatırımcı tarafından reddedildiler. Ancak her şeye rağmen, İnternet’in insanların öğrenme şeklini değiştirme gücüne inandıkları için pes etmediler.

İlklerin Uygulaması Getir’in Hikayesi

Yatırımcılar sertifika alınamayan eğitimlerin tercih edilmeyeceğini düşünüyordu. Bali ise mesele sertifika olduğunda asıl hedefleri olan eğitim sürekliliğinin sağlanmayacağına inanıyordu. Sonunda Bali’nin azmine ve isteğine inanan Dave McClure isimli yatırımcı 1 milyon dolar yatırım yaptı ve böylece Udemy’ni bir yerden başlayıp büyüyebilmesi için gerekli olan para ihtiyacını karşılamış oldu. Sonradan Udemy 2010 yılında kurulduktan sonra ilk 2 yıl geçmeden değeri 100 milyon doları yakalamayı başardı.

Pes etmeden sürekli inandığı proje uğruna bütün kartlarını oynayan bir adamın ve bir girişimin hikayesi… Biz çok sevdik, peki ya siz?

Otomobil Üreticileri, Corona ile Mücadele İçin Tıbbi Ekipman Üretecek
Otomobil Üreticileri, Corona ile Mücadele İçin Tıbbi Ekipman Üretecek

Dünya genelinde borsaları ve neredeyse tüm ekonomik faaliyet alanlarını etkileyen corona virüsü salgını, otomotiv sektörüne de darbe vurdu. Bu dönemde dünyaca ünlü birçok otomobil üreticileri, üretime ara vermek zorunda kaldı.Anadolu […]

comment 1
share
Etiketler
featured girişim girişimcilik marka hikayeleri Udemy

Reader Interactions

Comments

  1. Zulkuf says

    14 Eylül 2020 at 01:21

    harika bir hikaye biz de çok sevdik.
    Ayrıca size çok teşekkür ederiz.
    Sizin adınızı zikrederek makalenizi birkaç yakın arkadaşım ile de paylaştım.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Microsoft Temmuz 2021’e Kadar Uzaktan Çalışma Kararı Aldı

Begüm Canbaz / 23 Ekim 2020
facebook twitter
Microsoft Temmuz 2021’e Kadar Uzaktan Çalışma Kararı Aldı

Hatırlayacağınız üzere Microsoft bu ayın başlarında, çoğu çalışanın esnek saatlerde çalışmasına ve haftalık mesaisinin en az yarısında uzaktan çalışmasına olanak tanıyan bir çalışma politikasına geçiş yaptığını duyurmuştu. Çalışanlar, yöneticisinin onayıyla evden kalıcı olarak çalışabilecekler veya yer değiştirebileceklerdi.

https://pazarlamasyon.com/microsoft-calisanlarin-kalici-olarak-evden-calismalarina-izin-verdi/

Şirket bu açıklamadan sonra 21 Ekim'de yaptığı yeni bir açıklamayla artan vakalar nedeniyle yeni bir önlem olarak Temmuz 2021'e kadar ofislere dönülmeyeceğini duyurdu.

Microsoft'un Business Insider'a verdiği bilgide, sağlık ve veri uzmanlarına danışılarak böyle bir karar verildiğini ve başta ABD ofisleri olmak üzere 6 Temmuz 2021 yılına kadar uzaktan çalışılacağını duyurdu. Çalışılan bölge, şehir veya eyaletlere göre incelemelerin devam ettiğini ve gerektiğinde de ülkelete göre ofis açılış tarihlerin yeniden ayarlanacağını söyledi.

https://pazarlamasyon.com/microsofta-gore-evden-calisanlar-sanal-olarak-ise-gidip-gelmeli/

Microsoft, salgının başında corona virüsün yayılmasını yavaşlatmak için ilk olarak mart ayında ofislerini kapatmıştı. Şirket, çalışanlarına Ekim ayına kadar evde kalacaklarını söylemişti, ancak vakaların artmaya devam etmesinin ardından ofislere dönüş tarihini ilk olarak Ocak 2021'e kadar uzatmıştı.

Son olarak yakın zamanda Microsoft'un yanı sıra Amazon, Google ve Facebook gibi büyük şirketler ofislerini Haziran-Temmuz 2021 yılına kadar açmayacaklarını duyurmuştu.

What’s Next #4 Covid-19 Sigorta Sektörünü Nasıl Etkiledi?
What’s Next #4 Covid-19 Sigorta Sektörünü Nasıl Etkiledi?

Daha önce sizlere YouTube kanalımızda “What’s Next” adlı yeni bir canlı yayın serisine başladığımızı duyurmuştuk. Bu programda, sektörün içerisinde yer alan değerli profesyonellerle birlikte, Corona virüsü salgını sırasında ve sonrasında iş dünyasında yaşanan […]

comment 1
share
Etiketler
featured girişim girişimcilik marka hikayeleri Udemy

Budweiser’dan Bira Sektöründeki Siyahilerin Sayısını Artırmaya Yönelik Burs Programı

Serdar Altan / 13 Ekim 2020
facebook twitter
Budweiser’dan Bira Sektöründeki Siyahilerin Sayısını Artırmaya Yönelik Burs Programı

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz mayıs ayında, ABD'de George Floyd isimli siyahi kişinin bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından ülkede onlarca yıldır siyahilere karşı yapılan ırkçılık olayları yeniden gündeme gelmişti. Yaşanan bu trajik olayın ardından pek çok marka da siyahi topluluğunu desteklediğini göstermek adına çeşitli girişimlerde bulunmaya başlamışlardı. Şimdi bu markalara Budweiser da eklendi.

https://pazarlamasyon.com/messi-budweiserin-marka-yuzu-oldu/

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın geçtiğimiz günlerde paylaştığı habere göre, bira markası Budweiser ve ana şirketi Anheuser-Busch InBev, bira endüstrisinde daha fazla siyahi insanın temsil edilmesi amacıyla önümüzdeki beş yıl boyunca her yıl 30 kişiye burs vereceğini duyurdu.

Bira üreticisi, şirketin Kuzey Amerika bira üretim müdürü olarak görev yapan Anheuser-Busch InBev'in ilk siyahi kadın bira uzmanı olan Natalie Johnson'ın adıyla anılacak olan bursları dağıtmak için United Negro College Fund (UNCF) ile ortaklık kuracak.

https://pazarlamasyon.com/corona-dunyanin-en-degerli-bira-markasi-secildi/

Her yıl 4.000 dolar değerinde 25 burs; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik branşlarında öğrenim görmekte olan öğrencilere gidecek. Anheuser-Busch InBev'in belirttiğine göre, buna ek olarak şirketin bira üretim departmanında görev yapan ve eğitimlerinin son yıllarına olan 5 stajyere de 6.000 dolarlık burs verilecek.

Bununla birlikte Budweiser, eski NBA yıldızı Dwyane Wade'in Natalie Johnson'a eşlik ettiği ve yeni burs fonunu duyurarak onu şaşırttığı bir kısa film de yayımladı. Geçtiğimiz temmuz ayında şirketin "Budweiser Zero" adıyla bir alkolsüz bira çıkartmasına yardım eden Dwayne Wade, bu girişimle ilgili olarak ise "Bu, biradan daha büyük bir şey. Bu, siyahi ve esmer komünitesi için yaratabileceğimiz fırsatla ilgili bir durum." dedi.

https://pazarlamasyon.com/budweiser-utah-eyaletinin-resmi-birasi-olmak-istiyor/

Budweiser'ın yayımlamış olduğu kısa filmde paylaşılan bir veriye göre, sektördeki tüm bira üreticilerinin sadece %0,6'sı siyahi bireylerden meydana geliyor. Bu girişimiyle bira endüstrisinde çalışan siyahilerin sayısının artmasına destek olmayı amaçlayan Anheuser-Busch ise bu program boyunca burs almaya hak kazanan kişilerle iletişimde kalacağını ve onların başarılarını takip edeceğini ifade etti.

Yerli FinTech Girişimi Figopara, Covid-19 Sürecinde 230 Milyon TL’lik İşleme Aracılık Etti
Yerli FinTech Girişimi Figopara, Covid-19 Sürecinde 230 Milyon TL’lik İşleme Aracılık Etti

Yerli FinTech girişimi olan ve bugüne kadar KOBİ’lerin 800 milyon TL’lik işlem hacmine aracılık eden Figopara, Corona virüs salgınının üç aylık sürecinde (11 Mart – 23 Haziran) 230 milyon TL’lik […]

comment 1
share
Etiketler
featured girişim girişimcilik marka hikayeleri Udemy

Rich Energy ve Haas’ın Garip Sponsorluk Hikayesi

Dora Uzkesici / 12 Ekim 2020
facebook twitter
Rich Energy ve Haas’ın Garip Sponsorluk Hikayesi

Markaların hedef kitlelerine ulaşabilmek için birçok iletişim aracını kullandığını biliyoruz. Kullanılan tüm bu iletişim araçları markanın pazarlanmasını kolaylaştırıyor ve reklam yapılmasına yarıyor. Sponsorluk anlaşmaları da markanın halkla ilişkiler çalışmalarından biri olarak önemli bir sac ayağı vazifesi görüyor.

Bir marka, sponsorluk çalışması yürütmeye karar verdikten sonra, bunu hangi alanlarda ve ne tür yöntemlerle yapması gerektiğini tespit etmeye çalışıyor.

Bugün aktarmaya çalışacağım hikaye, bir markanın sponsorluk çalışması yaparken yukarıda değindiğim noktaları nasıl ıskaladığına dair olumsuz bir örnek olarak değerlendirilebilir.

Rich Energy'nin Kısa Hikayesi ve Aldığı Kararlar

2015 yılında William Storey tarafından kurulan Rich Energy'nin merkezi Londra'da bulunuyor ve enerji içeceği üretiyorlar. Markanın kuruluşunda şüpheli görünen birtakım durumlar bulunuyor. Bunların ilki markanın 2016 yılında banka hesabında sadece 103 Pound ve 2017 yılında 581 Pound olduğu yönünde. Bu tabloya rağmen Storey markanın hızlı bir büyüme yakaladığını belirterek markayı Formula 1 podyumuna taşımayı planlıyor. İkinci durum, enerji içeceğinin "gerçekten de" var olup olmadığı yönünde. Öyle ki kurumsal rengi siyah ve altın rengi olan marka iki çeşit ürün üretmesine rağmen satışının yapıldığı çok az yer bulunuyor. Bu durum işletmenin lojistik ağının oldukça başarısız olduğu yönünde izlenim uyandırıyor.

Rich Energy'nin Planı ve Çok Kısa Süren Sponsorluk Macerası

Storey, markayı Formula 1 ile ilişkilendirerek bu arenada fiilen yarışan Aston Martin Red Bull Racing'in karşısına çıkmayı planlıyor. Önce Formula 1 takımı Williams ile görüşmeye karar veren Storey, daha sonra Williams yönetimi ile organize edilen yemeğe katılmıyor. Yemeğin organize edildiği günden bir gün sonra ise Haas Racing ile anlaşma yaptığını kamuoyuna duyuruyor. 2019 yılı sezonunun başlamasına 5 hafta kala duyurulan anlaşmaya göre Storey, Haas Racing takımına 35 milyon Pound ödeme yapacağını açıklıyor. Formula 1'de rekabet takımların finansal gücü ile doğru orantılı ilerliyor. Bu bakımdan anlaşmanın Haas Racing açısından ayrı bir önemi bulunuyor. Aynı zamanda Haas Racing, Formula 1'de ABD menşeli tek takım olma özelliğine sahip.

Storey, Haas Racing'i tercih ederken takımın önemli bir potansiyeli olduğuna inandığını ve ilerleyen süreçte Red Bull ile rekabet edecek noktaya gelerek, anlaşmanın Rich Energy'e değer katacağını belirtiyor. Yeni kurulan bir marka olmasına rağmen doğrudan Red Bull ile rekabete girmeyi planlayan marka, sosyal marka çalışmalarında #BetterThanRedBull hashtag'ini kullanıyor.

10 Temmuz 2019'da Sponsorluk Bir "Tweet" İle Sonlanıyor

Rich Energy, 2019 yılı Silverstone yarışından 4 gün önce attığı tweet ile sponsorluktan çekildiğini Twitter aracılığıyla duyuruyor. Atılan tweet'te Haas Racing'in geçen 9 yarış boyunca kötü performans gösterdiği ve Red Bull'un ardında kaldığı vurgulanıyor. Haas Racing'in sahibi Gene Haas ise anlaşmanın imzalandığı dönem yapılan ödemenin eksik yapıldığını ve tamamlanmadığını açıklıyor.

Sonuç

Rich Energy ve Haas Racing arasında yapılan sponsorluk anlaşması enerji içeceği markası tarafından tek taraflı iptal ediliyor. Bu iptal, Rich Energy'nin belirlediği sponsorluk çalışmasını doğru planlamadığı şeklinde yorumlanabilir. Markanın kuruluş yıllarında banka hesabında görünen para miktarı, ürünler için yürütülen lojistik çalışmalarından ötürü içeceğin gerçekte var olup olmadığı yönündeki şüphe ve 5 ay süren sponsorluğu sona erdirmesi markaya yönelik olumsuz algıyı kuvvetlendiriyor.

Bütün bu gelişmelere enerji içeceği marka logosunun bir motosiklet markası (Whyte Bikes) ile benzer olmasından ötürü motosiklet markasının enerji içeceği markasını mahkemeye vermesi de ekleniyor. Mahkeme Rich Energy'nin motosiklet markasına tazminat ödemesine hükmediyor.

Rich Energy kurucusu ve CEO'su William Storey'nin hızlı ve etkili bir yöntem ile Red Bull'un rakibi olabilmesine yönelik geliştirdiği sponsorluk fikri çok kısa sürede olumsuz sonuçlandı. Bu sonuç enerji içeceği markası ile ilgili olumsuz algıyı düzeltmekten öte, markanın olumsuz algısını belki de daha da kuvvetlendirdi. Marka logosuna karşı açılan dava da olumsuz gelişmelere yeni bir halka olarak eklendi.

Geçen yıl gerçekleşen ve sponsorluk çalışmalarında önemli bir "olumsuz örnek" olarak gördüğüm bu örneği sizlere aktarmaya çalıştım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Microsoft, Çocuklu Çalışanlarına 12 Hafta Ücretli İzin Veriyor
Microsoft, Çocuklu Çalışanlarına 12 Hafta Ücretli İzin Veriyor

Bildiğiniz gibi, corona virüsü salgını nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde okullar tatil edildi. Bu da ebeveynleri çalışan çocukların evde tek başlarına kalması anlamına geliyor. Ayrıca her gün işe gidip gelen […]

comment 1
share
Etiketler
featured girişim girişimcilik marka hikayeleri Udemy
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön